In een wereld waar technologie en data centraal staan, speelt Jaco Geluk als Managing Director een belangrijke rol in het stimuleren van innovatie binnen zijn bedrijf. Hij begeleidt zijn team van tachtig medewerkers in hun gezamenlijke zoektocht naar vooruitgang. Innovatie is niet alleen een speerpunt binnen E-mergo, maar vormt de kern van hun missie: klanten naar een hoger niveau tillen. Dat is binnen het bedrijf een teaminspanning, waarbij iedereen betrokken is bij het proces. Geluk: ,,Je hoopt natuurlijk dat er met een grote groep ook veel ideeën naar boven komen. Medewerkers zien allerlei dingen bij klanten, en daardoor zien ze ook weer nieuwe mogelijkheden. De kunst is om die kansen te verzamelen en de vertaalslag te maken naar praktische oplossingen voor de klant."
De innovatie-app
Geluk beschrijft hoe het bedrijf de ideeën van medewerkers actief verzamelt én beheert via een interne app: "Ideeën ontstaan eigenlijk altijd op het gebied van een cluster. Dat zijn er vier binnen E-mergo: Data Analytics, Data Management, Data Strategie en Applicatieontwikkeling. Iedere medewerker kan zijn of haar ideeën insturen. Het cluster denkt vooraf zelf al mee over de vraag: 'kan ik hier mijn klanten mee helpen?' In het Management cluster zit bijvoorbeeld iemand die zich bezighoudt met sales, dus die heeft veel contact met klanten. Die persoon kan goed inschatten of het idee relevant is voor de klant. De ideeën worden vervolgens in de app gedocumenteerd. Als het een leuk en werkbaar idee blijkt te zijn, dan stoppen we daar tijd in." Vervolgens worden de juiste personen betrokken en gaan ze aan de slag met de uitwerking.
Het idee moet te vertalen zijn naar een product
Er is wel één belangrijke voorwaarde: het idee moet te vertalen zijn naar een product. Iets wat ze uiteindelijk kunnen aanbieden aan de klant. Geluk: ,,Heel veel ideeën zijn erop gericht om dingen te automatiseren. We willen eigenlijk zoveel mogelijk doen met zo min mogelijk menskracht. Dat is onze overtuiging. Zo kunnen klanten efficiënter werken." Het betekent niet dat medewerkers overbodig worden, legt Geluk uit: ,,We ontwikkelen bijvoorbeeld software voor een bedrijf waar vijf mensen werken. Dankzij de software kan het werk door één persoon gedaan worden. Toch zijn de andere vier niet overbodig. Je ziet vaak dat zij meer organisatiebreed aan de slag gaan."
Uiteraard is de eindconclusie ook wel eens dat het idee niet haalbaar is. ,,Laatst hebben we toevallig nog in een grote groep besproken om iets met matching te doen tussen CV's en vacatures bij bedrijven. Daar zouden we bedrijven namelijk echt mee helpen. Maar de wetgeving rondom AI en het selecteren van mensen ligt supergevoelig. Daar moeten we onze handen gewoon niet aan willen branden."
Nieuwsgierig en leergierig
Innovatie gaat volgens Geluk hand in hand met educatie. Hij benadrukt dat die drive naar vernieuwing bij iedere medewerker al in de aard van het beestje zit. ,,Onze mensen vinden het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ze zoeken ook thuis, in hun vrije tijd, dingen uit. Ze zijn nieuwsgierig en slurpen graag kennis op. Als iemand dus met een idee komt, heeft dat vaak al een heel proces doorgemaakt. Veel ideeën bereiken ons niet, omdat ze thuis al zijn afgevallen." Ook benadrukt Geluk, naast de klantkant, de HR-kant van innovatie: ,,Je biedt een omgeving waar mensen creatief kunnen zijn, dat geeft werkvreugde."
Wederzijds vertrouwen
Ondanks hun eigen focus op de zoektocht naar vernieuwingen, speelt ook de relatie met de klant een belangrijke rol, volgens Geluk: ,,Bij iets wat groeit, groeien er ook altijd dingen mee waarvan je denkt: dat kan beter. Innoveren is continu de omgeving verbeteren, waardoor de gebruikerservaring positiever wordt en klanten het product ook breder uitrollen binnen hun bedrijf. 85 procent van onze klanten zijn klanten waar wij de afgelopen drie jaar ook werkzaam voor waren. Je merkt dat als je wederzijds vertrouwen opbouwt, zij ook durven en willen vernieuwen. Dat is heel leuk om samen met klant te doen."
Als Geluk naar de toekomst kijkt, komen er nog mooie innovaties aan. ,,Vroeger maakten we zelf rapporten voor klanten, en bedachten er visualisaties bij. Daarmee kun je je nu niet meer onderscheiden. Dat kan iedereen en is grotendeels geautomatiseerd. We gaan nu meer naar de stap 'het interpreteren van data'. Er komt software aan die geautomatiseerd kan interpreteren wat er opvalt in de data en ook zelf een suggestie doet hoe je daarop kunt inspelen. Dat zijn hele mooie ontwikkelingen voor onze klanten."
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!