PodcastsRethinking Work

Rethinking Work: Hoe Koppert Cress-CEO Rob Baan werknemers aan gezonde lunch kreeg

Koppert Cress-CEO Rob Baan (midden) met Rethinking Work-hosts Gerben van Driel en Marieke Dam. Koppert Cress-CEO Rob Baan (midden) met Rethinking Work-hosts Gerben van Driel en Marieke Dam. Beeld: BW
Koppert Cress-CEO Rob Baan (midden) met Rethinking Work-hosts Gerben van Driel en Marieke Dam. Beeld: BW
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

CEO Rob Baan van Koppert Cress, een bedrijf gespecialiseerd in 'cressen', zaailingen van unieke planten, heeft na 9 jaar een juridische strijd van de Belastingdienst gewonnen. Een baanbrekende uitspraak voor werkgevers en werknemers in Nederland.

De kwestie draaide om de werkkostenregeling met betrekking tot gezonde medewerkerslunches. Het idee van zo'n lunch binnen het Arboplan kwam op tafel, maar de werkkostenregeling (WKR) stond gratis lunch niet toe, zelfs niet als dit in overeenstemming was met Sociale Zaken en de Arbodienst. Baan blikt in BusinessWise Experts: Rethinking Work terug en maakt de effecten van de rechterlijke uitspraak duidelijk.

Verstop de aanbevolen 250 gram groente per dag in lekkere soepen of wat dan ook, dan is het zo weg

250 gram groenten in de bedrijfslunch

De CEO legt presentatoren Gerben van Driel en Marieke Dam uit waarom hij de lunch zo'n belangrijk moment vindt. ,,De lunch is het mooiste moment van de dag om veel groenten te eten. Verstop de aanbevolen 250 gram groenten per dag in lekkere soepen of wat dan ook, dan is het zo weg. Daar kom je 's avonds niet aan toe. Als je dan in je eentje een halve bloemkool op moet eten, word je zo chagrijnig als wat.''

De missie van Baan? Zijn werknemers moeten op gezonde wijze hun pensioen kunnen halen. ,,Dat wil ik zelf. Daar heb ik de overheid niet voor nodig. Ik wil gewoon goed zijn voor mijn mensen. De overheid wil dat ook, maar doet het niet. Die werkt mij eigenlijk tegen.'' Gezonder met de lunch die wordt weggegeven door Koppert Cress. 'Kan niet', vindt de Belastingdienst. Van die lunch moet 80 procent belasting aan loonheffing betaald worden. Baan vertelt over de lange, lange juridische weg die hij heeft bewandeld. Een verhaal met een voorlopig happy en gezond eind voor de CEO en zijn werknemers.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn de reacties van de werknemers die in de kantine liever kiezen voor een broodje kroket?

Plannen Rob Baan na uitspraak Hoge Raad

In BusinessWise Experts: Rethinking Work ook de vraag: hoe krijg je je personeel aan een gezondere lunch en aan een gezondere levensstijl in het algemeen? Rob Baan vertelt hoe hij dat in zijn bedrijf aanpakt. En wat zijn de reacties van de werknemers die in de kantine liever kiezen voor een broodje kroket of andere ongezonde versnapering in plaats van een gezonde soep met weinig zout? Plus: wat zijn de volgende gezonde stappen van Baan?

BusinessWise Experts: Rethinking Work is er elke dinsdag van 10.00 tot 11.00 uur op New Business Radio en is na afloop terug te luisteren op je favoriete podcastkanaal. De presentatie is in handen van Gerben van Driel en Marieke Dam.

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week en het laatste nieuws over Studio BusinessWise. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!

Lees verder onder de advertentie