Innovatie

AI en menselijke eigenschappen: de mythe van het empathische algoritme

 
Half robot - half mens. Afbeelding: Shutterstock AI.
Afbeelding: Shutterstock AI.
 
Leestijd 2 minuten


​Technologiebedrijf Anthropic maakt zich zorgen over het welzijn van hun AI-chatbots. De modellen lijken immers steeds meer menselijke eigenschappen over te nemen. Moeten we ons druk maken om het 'gevoel' van een algoritme?

Lees verder onder de advertentie

AI-modellen zijn en blijven in essentie statistische systemen. Natuurlijk worden ze steeds geavanceerder. Ze kunnen overtuigend communiceren, empathisch overkomen en zelfs menselijk lijken. Maar achter die façade schuilt geen bewustzijn, geen gevoel — alleen rekenkracht. Of zoals je zou kunnen zeggen: statistiek met stevige spierballen.

Het idee dat AI gevoelens heeft, is simpelweg niet waar. De modellen zijn zo ontworpen dat ze functioneel reageren op menselijke input. Ze doen vriendelijk omdat dat een betere gebruikerservaring oplevert. Hun 'aardigheid' is puur instrumenteel. Ze zijn gebouwd om op een menselijke manier te communiceren, zodat de interactie aangenamer wordt en de adoptie van AI versnelt.

Lees ook: Geheim AI-experiment op Reddit onthult verontrustend vermogen om meningen te manipuleren

Lees verder onder de advertentie

Antropomorfisme: we maken technologie menselijk

We zijn op een punt beland waar we technologie antropomorfiseren - we schrijven menselijke eigenschappen toe aan iets dat die niet bezit. Dat is niets nieuws. We gaven vroeger al namen aan onze auto's of spraken liefkozend tegen een koffiezetapparaat dat dienst weigerde.

Maar met AI is dat effect veel sterker. We voeren steeds vaker gesprekken met computers. En doordat AI steeds vloeiender en natuurlijker reageert, lijkt het ook menselijker. Dat is verwarrend, want het versterkt de illusie dat er 'iets' achter zit. Toch blijft het een functionele, statistische aanpak - een hulpmiddel dat ontworpen is om onze interactie zo soepel mogelijk te maken.

De kern: AI is functioneel, niet voelend

Laten we helder blijven. AI voelt niets. Het begrijpt niets. Wat het doet, is patronen herkennen, berekeningen uitvoeren en de meest waarschijnlijke volgende stap voorspellen. In dat proces lijkt het soms menselijk — maar dat is een illusie die wij zelf voeden.

Lees verder onder de advertentie

Dus ja, AI kan overtuigend overkomen. En nee, we hoeven ons geen zorgen te maken over het 'welzijn' van deze systemen. De échte uitdaging ligt niet in hun gevoelens, maar in onze projectie van menselijkheid op technologie.

Lees ook (+ video)

* Een robot die bewegingen maakt die zó realistisch zijn dat ze de grens tussen mens en machine doen vervagen. Clone Robotics laat ons in een video kennismaken met hun androïde robot 'Protoclone', met ja, alle 206 botten die een mens ook heeft.

* Lekker werken met AI is een podcastserie voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe je AI eenvoudig en praktisch kunt toepassen in je werk. Via deze link beluister je de aflevering van je keuze, hieronder zie je de bonus-aflevering.

Lees verder onder de advertentie

Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox, ook over technologie, ook over AI. Schrijf je hier nu gratis in: