Strategie

Nibud wil vaste betaaldag voor vaste lasten per maand, Finbuddy ziet kansen voor klanten én personeel

Jeffrey van Dam van FinBuddy. Jeffrey van Dam, founder van FinBuddy. Foto: De Ondernemer.
Jeffrey van Dam, founder van FinBuddy. Foto: De Ondernemer.
Leestijd 4 minuten

Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, pleit deze week in meerdere media waaronder het AD, voor één dag waarop alle vaste lasten worden afgeschreven. Volgens Vliegenthart gaat het dan om bijvoorbeeld huur of hypotheek, verzekeringen, zorgpremies, energiekosten en telefoonkosten, die nu allemaal op verschillende momenten in de maand moeten worden betaald.

Zijn pleidooi komt niet als een verrassing: het aantal Nederlanders met geregistreerde problematische schulden laat volgens cijfers van het CBS sinds 2021 een duidelijke stijging zien. Zo steeg het aandeel huishoudens met geregistreerde problematische schulden van 7,7 procent (618.090 huishoudens) op 1 januari 2021 naar 8,8 procent (726.210 huishoudens) op 1 januari 2023. Tussen 2023 en 2024 bleef het aandeel nagenoeg gelijk met op 1 januari 2024 een lichte stijging van 0,1 procent (747.560). De directeur van het Nibud stelt daarom dat mensen meer inzicht krijgen in hun besteedbaar inkomen als er niet te veel tijd tussen de rekeningen zit.

Meer betalingszekerheid

Jeffrey van Dam biedt met zijn platform FinBuddy al een vaste betaaldag aan. Nadat het salaris is ontvangen, worden de vaste lasten zo snel mogelijk afgeschreven. Via het platform worden er afspraken gemaakt met bedrijven die in de categorie vaste lasten vallen. Het platform zorgt ervoor dat zoveel mogelijk van de vaste lasten op één moment betaald kunnen worden.

„Energieleveranciers zoals Essent, Gemeentes zoals Tilburg en woningcorporaties zijn al aangesloten op ons platform. Deze partijen merken uiteindelijk dat ze meer betalingszekerheid hebben en besparen hierdoor zelf ook kosten, omdat ze minder brieven versturen of mensen hoeven te bellen."

'Geen taak voor de overheid'

FinBuddy heeft nog een lange weg te gaan; nog niet alle grote bedrijven hebben zich aangesloten bij het platform. Moet het Rijk dan bijspringen? Van Dam geeft aan dat hij het pleidooi van het Nibud snapt, maar dat het geen taak is voor de overheid als er al goede oplossingen in de markt zijn. Hij vindt het juist een taak voor de markt. „Een vaste betaaldag van je vaste lasten zien experts en veel mensen als betutteling en dat snap ik helemaal. Ik denk dat er naast ons genoeg partijen zijn die mensen kunnen helpen met meer grip op de financiële gezondheid te krijgen. Het zou mooi zijn als het Rijk deze initiatieven helpt om op te schalen en kennis te delen maar niet het wiel zelf opnieuw probeert uit te vinden."

Uit eigen onderzoek concludeert Van Dam dat ruim 72 procent van de mensen die zich aanmelden voor zijn platform geldstress ervaren. Daarbij geeft 61 procent van de ondervraagden aan dat ze geen inzicht hebben in hun geldsituatie. „We zien dus dat we met FinBuddy heel goed mensen kunnen bereiken met financiële stress, en dat zij juist op zoek zijn naar meer structuur en overzicht in hun financiën."

Bekijk ook: Rainier Leakat kwam na carrièreswitch in de schulden, maar werkte zich weer voorzichtig op

Gesprekken met bedrijven uit Brainportregio

Het afgelopen jaar zag FinBuddy de vraag naar samenwerkingen vanuit grote bedrijven toenemen. Niet voor hun klanten, maar voor hun personeel. „Met grote bedrijven uit de Brainportregio, zoals CSU, lopen nu gesprekken omdat deze partijen aangeven dat ze het belangrijk vinden dat hun personeel geen financiële stress ervaren. Het is goed dat werkgevers willen helpen met meer structuur, personeel zonder geldzorgen is namelijk veel productiever. Een win-win voor iedereen."

Hoe werkt dat precies? FinBuddy geeft werknemers van bedrijven toegang tot een app waarmee ze hun vaste lasten kunnen afstemmen op de datum waarop zij hun inkomen ontvangen. Bovendien biedt de app beter inzicht in inkomsten en uitgaven, zonder zelf met geld te schuiven. Via dit platform kan ook hulp worden aangeboden zodra er signalen zijn van financiële stress. Hierbij bepaalt de werknemer zelf of ze van deze optie gebruik willen maken. De werkgever krijgt echter nooit inzage in de vaste lasten en schulden van de werknemer.

Als uit data blijkt dat een groot deel van het personeel geldstress ervaart, kunnen wij werkgevers adviseren welke acties ze het beste kunnen nemen

Jeffrey van Dam FinBuddy

„Wij staan ten dienste van de werknemer en ze bepalen zelf of ze gebruikmaken van FinBuddy. We vinden het belangrijk om samen met bedrijven waarmee wij samenwerkingen aan gaan te kijken wat we samen nog meer kunnen doen om geldzorgen van personeelsleden te verminderen Als uit data blijkt dat een deel van het personeel geldstress ervaart, kunnen wij werkgevers adviseren welke acties ze het beste kunnen nemen."

'Geldstress moet uit de taboesfeer'

Het doel hierbij is ook dat werknemers het gevoel hebben dat ze veilig kunnen overleggen met hun werkgever. „Geldstress moet uit de taboesfeer. Daarom praten we op ons platform ook nergens over schulden, maar proberen we het positief in te steken." Van Dam is ervan overtuigd dat goed werkgeverschap ook inhoudt dat de werkgever weet wat er speelt bij de werknemer en ondersteunt om financiële problemen te voorkomen.

Lees ook: Zo ziet je eerste loonstrook van 2025 er uit

Terug naar 2023. FinBuddy werd toen door jury en online stemmen gekozen als winnaar van Droomstart, de startup-competitie van De Ondernemer. Waar Nibud nu naar streeft, was toen al de insteek van het bedrijf van Jeffrey van Dam. In dit artikel deelt hij zijn frustratie over de traagheid bij bedrijven en gemeenten.

Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: