Leiderschap

Fenna de Man: 'Leidinggeven hoeft geen politiek spelletje te zijn'

 
Fenna de Man. Fenna de Man, expert communicatie & internal branding met een bijzondere focus op gedrag en cultuur. Foto: Suzan Alberts.
Fenna de Man, expert communicatie & internal branding met een bijzondere focus op gedrag en cultuur. Foto: Suzan Alberts.
 
Leestijd 4 minuten

Of ik het politieke spel wilde leren spelen, dat was het aanbod van een leidinggevende jaren geleden. Een soort van pappen en nathouden hield het in, beetje meer 'bonden' met de directie om op termijn een opening te krijgen voor mijn strategie.

Lees verder onder de advertentie

Het is een tactiek die regelmatig toegepast wordt, niet alleen in de politiek. We doen het om iets voor elkaar te krijgen, maar het is een gevaarlijk spelletje. Zeker in een tijd waarin je jouw beste krachten niet wil verliezen aan de concurrent. Hoe zorg je ervoor dat je een fijne cultuur creëert waarin medewerkers zich veilig voelen en zich durven uit te spreken?

Als directie en leidinggevende heb je de taak om de doelen van de organisatie na te streven en medewerkers te faciliteren om hetzelfde te kunnen doen. Het doel behalen wordt in de praktijk vaak als belangrijker geacht dan de manier waarop je het doel behaald. Daar gaat het fout. Want iedereen heeft een mening over hoe jij je gedraagt als 'baas', hoe toegankelijk je ook bent. Ben je echt geïnteresseerd in anderen of heb je het liever over jezelf? Behandel jij je duurste kracht hetzelfde als de goedkoopste?

Je gedrag onder een vergrootglas

De manier waarop je omgaat met mensen, maar ook de manier waarop je je werk doet ligt continu onder een vergrootglas. Kijk bijvoorbeeld naar politici, alles wat zij doen wordt uitvergroot en daar wordt iets van gevonden. Want ze dragen een bepaalde verantwoordelijkheid waar anderen deels van afhankelijk zijn. Zo wordt er in organisaties ook gekeken naar directies en leidinggevenden. Onbewust vragen collega's zich af of het gedrag dat de leidinggevende vertoont past bij de verantwoordelijkheden die hij of zij draagt en of het in lijn is met wat je van ze mag verwachten.

Lees verder onder de advertentie

Eerst vertrouwen, dan betrokkenheid, resultaat én omzet

Door je vooral te richten op het resultaat in plaats van de manier waarop je daar komt, laat je een grote kans liggen. Namelijk de kans om het vertrouwen van je medewerkers te vergroten. Als er vertrouwen is ontstaat er ook meer betrokkenheid. En meer betrokkenheid voor jouw missie zorgt voor meer passie en inzet voor jullie gezamenlijke doelstellingen. Dat laatste zorgt voor een betere omzet, maar zeker ook voor een fijne en veilige werkcultuur. En dat is bij veel organisaties niet vanzelfsprekend.

Hoe zorg je voor die veilige werkcultuur?

Zorg dat HR verder kijkt dan het CV

In een markt waarin het moeilijk is om nieuwe mensen aan te trekken nemen we soms genoegen met iemand die eigenlijk niet helemaal in de cultuur past. Het 'beter iets dan niets' principe gaat niet op bij het creëren van veiligheid. Iemand met een geweldig CV hoeft nog geen match te zijn met de cultuur.

Maak duidelijke afspraken hoe je met elkaar om wilt gaan

Tegenwoordig heeft elk bedrijf een mooie visie en missie. Dat is een goed begin, maar laat het niet bij een mooi verhaal. Spreek naar elkaar uit en leg vast welk gedrag er wel en niet past om samen jullie missie te bereiken. Bijvoorbeeld: we spelen geen politieke spelletjes, we zijn juist open en eerlijk. Of liever nog concreter: we zijn open over salarissen en vragen je niet om je loonsverhoging of bonus geheim te houden voor andere collega's.

Lees verder onder de advertentie

Blijf elkaar spiegelen

Als je samen de gedragsregels hebt bepaald, zorg er dan voor dat je elkaar scherp houdt. Geef oprechte complimenten, maar zeg het ook als er nog ergens ruimte is voor verbetering. Als iemand bijvoorbeeld te graag met de eer strijkt en daarmee de sfeer voor collega's verpest. Heb het erover met die persoon, blijf niet toekijken hoe hij of zij andere collega's demotiveert. Of erger nog, achter zijn of haar rug tegen collega's zeggen dat je dat gedrag ook niet gepast vindt, maar dat het nou eenmaal zijn of haar karakter is.

Medewerkers voelen zich pas veilig wanneer ze vertrouwen hebben in hun leidinggevende

Een politiek spel is nooit succesvol als het gespeelt wordt tussen twee mensen uit hetzelfde bedrijf. Als je beiden hetzelfde doel hebt, wil je er recht op af gaan en niet aanmodderen om uiteindelijk iets voor elkaar te krijgen. Mensen voelen het aan als het niet oprecht is en dat geeft een onveilig gevoel, alsof er een dubbele agenda is. Medewerkers voelen zich pas veilig als zij hun leidinggevende vertrouwen. Probeer dat vertrouwen te verdienen door in gesprek te blijven over wat de ander nodig heeft en verwacht. Wil je daar vandaag al mee beginnen? Vraag aan een collega in je team wat ze niet fijn vinden aan de manier van leidinggeven. Het kunnen hele simpele dingen zijn waar mensen onzeker van worden of zich aan irriteren.

BusinessWise Weekly

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, met ook alle expertblogs! Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!

Lees verder onder de advertentie