Strategie

Deze minister zette wél door voor techsector: expatregeling blijft, opties op aandelen niet langer belast

 
Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken over de mogelijke gevolgen van het handelsbeleid van president Donald Trump. De Ondernemer | Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken over de mogelijke gevolgen van het handelsbeleid van president Donald Trump.
De Ondernemer | Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken over de mogelijke gevolgen van het handelsbeleid van president Donald Trump.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Techbedrijven kunnen hun personeel in het vervolg belastingvriendelijk belonen met opties en de expatregeling blijft overeind, zegt minister Dirk Beljaarts in een interview met Het Parool.

Lees verder onder de advertentie

Het kabinet maakt het mogelijk dat opties op aandelen niet langer direct worden belast. Daarmee trekken techbedrijven toptalent dat nu voor het buitenland kiest. Ook blijft, ondanks bezwaar van coalitiepartij NSC, de expatregeling overeind, stelt minister Dirk Beljaarts (PVV) van Economische Zaken. Hij wil zo voorkomen dat nog meer techbedrijven helemaal of deels naar het buitenland vertrekken, omdat ze daar wel techtalent kunnen belonen met opties op aandelen.

Recent vertrok berichtengigant Bird helemaal uit bakermat Nederland en kozen andere techbedrijven, waaronder webbank Bunq, ervoor activiteiten naar het buitenland te verhuizen. Vorig jaar dreigde chipgigant ASML daar ook mee.

De belangrijkste redenen zijn de belastingregels voor personeelsopties. Veel techbedrijven lokken nationaal en internationaal kennistalent door hen opties op aandelen te geven, mede omdat ze cruciaal techtalent vanwege geldgebrek geen torenhoge salarissen kunnen aanbieden. Bovendien kunnen medewerkers zo meeprofiteren van de groei van het bedrijf.

Lees verder onder de advertentie

Daar was politieke moed voor nodig

Minister Beljaarts Economische Zaken

Doordat opties in Nederland flink worden belast zodra ze kunnen worden omgezet in aandelen, kiest veel techtalent voor werk in het buitenland – gevolgd door de bedrijven. In de meeste buurlanden en het Verenigd Koninkrijk en de VS zijn optiebeloningen juist fiscaal aantrekkelijk.

'Deze regeling komt niet uit de lucht vallen'

„Er is al jaren een enorme roep uit de techsector voor betere werknemersparticipatie," zegt Beljaarts in een interview met Het Parool. "Ik heb er met staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën) hard aan gewerkt om voor elkaar te krijgen dat medewerkers van startups straks minder belasting betalen over hun aandelenopties. Daar hebben we echt voor geknokt. Deze regeling – en de 25 miljoen euro die ermee is gemoeid – komt niet uit de lucht vallen. Daar was politieke moed voor nodig."

LEES OOK - CEO/investeerder Wibe Wagemans vanuit Silicon Valley: 'Eindelijk stopt Nederland met het straffen van startup-ambitie'

Lees verder onder de advertentie

Personeelsopties worden in het vervolg niet langer jaarlijks belast op de waarde die ze hebben zodra ze uitgeoefend kunnen worden, maar pas helemaal op het einde, als de aandelen worden verkocht. Het tarief over het inkomen uit de aandelen gaat daarbij vanaf 2027 omlaag van bijna 50 procent naar ruim 32 procent. Volgens Beljaarts is de ingreep noodzakelijk om Nederland aantrekkelijk te houden voor techtalent. Zo daalde het afgelopen jaar het aantal buitenlandse kenniswerkers dat zich bij expatcentrum INAmsterdam meldde met een derde, tot 14.000.

Expatregeling blijft overeind

Het kabinet-Schoof repareerde eerder al de zogeheten expatregeling die door voorgaande kabinetten steeds verder was beknot. Techbedrijven kunnen daarmee buitenlandse werknemers met specifieke talenten, die tijdelijk in Nederland werken en modaal of meer verdienen, onder voorwaarden vijf jaar maximaal 30 procent van het loon belastingvrij uitbetalen.

We hebben altijd gezegd dat kennismigratie nodig is

Minister Beljaarts Economische Zaken

NSC-voorman Pieter Omtzigt riep vorige maand op de expatregeling weer flink te versoberen en de opbrengsten te gebruiken voor lastenverlichting. Beljaarts: „We hebben altijd gezegd dat kennismigratie nodig is. Daarom hebben we vorig jaar de expatregeling gerepareerd naar bijna de originele staat. Daar verandert niets aan. Ook dat is een belangrijke prikkel om kennistalent van buiten de EU naar Nederland te trekken."

Lees verder onder de advertentie

'We hebben het veel beter voor elkaar dan het beeld dat soms wordt geschetst'

Nederland ís geen achterstandsgebied voor de techsector, zegt minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken. Maar dat techbedrijven weglopen omdat ze hier onvoldoende personeel kunnen aantrekken, baart hem zorgen. Lees hier het hele interview.