De snelheid waarmee datagedreven technologie ons persoonlijke en professionele leven verandert is voor veel organisaties lastig bij te houden. Nergens is die druk hoger dan in de financiële sector. De moderne consument eist tegenwoordig realtime toegang tot al zijn financiële informatie, en verwacht bovendien continu nieuwe services van zijn bank, verzekeraar of vermogensbeheerder.
De snelle opkomst van AI brengt deze ontwikkeling in een stroomversnelling. De mogelijkheden van AI-gedreven financiële diensten zijn zeer veelbelovend, maar staan of vallen met de beschikbaarheid van de juiste data. De wereldwijd opererende Santander Group vroeg IT-dienstverlener Oracle mede daarom om zijn core banking services in zijn geheel naar de cloud te verhuizen.
Ik ben mijn hele carrière werkzaam in de informatietechnologie, en heb nog nooit een transformatieproject van deze omvang gezien
Richard Smith Executive Vice President Technology Oracle
Richard Smith gaf namens Oracle leiding aan deze 'monumentale' uitdaging. Wat maakte dit project - na ruim 30 jaar ervaring met grote IT-uitdagingen - zo bijzonder? ,,Ik ben mijn hele carrière werkzaam in de informatietechnologie, en heb nog nooit een transformatieproject van deze omvang gezien. De traditionele mainframe-omgevingen waarmee grote banken als Santander dagelijks miljoenen transacties verwerken zijn als een groot koraalrif. Alles grijpt in elkaar, elk onderdeel is aan elkaar verbonden."
,,Het up-to-date houden van al die IT-systemen kost in de loop der jaren steeds meer tijd en op maat gemaakte oplossingen. Zo ontstaat gedurende een periode van decennia een extreem complex ecosysteem van verschillende soorten computersystemen, software, beveiligingsprotocollen en processen die rond de gegevens van ruim 180 miljoen wereldwijde klanten zijn gebouwd. Het besluit om dat gehele complexe systeem vanaf de grond opnieuw op te bouwen in de cloud vereist veel moed en een zeer scherpe visie."
PROFIEL
Richard Smith is Executive Vice President Technology voor Oracle in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika. Zijn team ondersteunt en werkt samen met klanten van alle groottes, zowel in de private als de publieke sector. De strategie van Richard is om klanten te inspireren om anders te denken over technologie: hoe ze deze kunnen inzetten en hoe ze data kunnen gebruiken om waardevolle inzichten te verkrijgen.
Wat zijn de belangrijkste doelen die Santander met deze grote stap wil bereiken?
,,Eerste belangrijke doel is uiteraard om hun IT-infrastructuur flexibel en slagvaardig te maken. Wanneer je een hele bank runt op traditionele mainframe-omgevingen ben je veel tijd kwijt met het doorlopend onderhouden en updaten van de software die alles draaiende houdt. Omdat die systemen ouder worden, is het bovendien ook lastiger om daar de nieuwste technologie op te laten draaien. De kwaliteit van een AI-systeem dat consumenten helpt met het maken van belangrijke financiële beslissingen staat of valt immers met de mogelijkheid om snel de juiste persoonlijke data beschikbaar te maken. Voor traditionele mainframe-systemen wordt die uitdaging steeds groter.
Dat betekent dus ook dat de uitdaging om die data te beschermen steeds groter wordt?
,,Inderdaad. Uiteraard wil je als bank tegen elke prijs voorkomen dat de gevoelige financiële informatie van je klanten op straat komt te liggen. Los daarvan legt Europa financiële instellingen snel strenger wordende veiligheidseisen op, om tegelijkertijd ook van banken te eisen dat ze het delen van diezelfde informatie met andere partijen makkelijker maken (zie kader). Het simpelweg op de hoogte blijven en doorvertalen van deze regelgeving is een enorme opgave. Dat maakt het aanbieden van nieuwe datagedreven diensten voor je klanten nog uitdagender dan die al was."
Deze nieuwe EU-regulering stelt hoge (data)eisen aan financiële dienstverleners
De Digital Operational Resilience Act (DORA) is een nieuwe Europese verordening die zorgt voor betere cyber- en ICT-bescherming in de financiële sector. De verordening trad in werking op 16 januari 2023, en financiële ondernemingen moeten vóór 17 januari 2025 aan de nieuwe regels voldoen. DORA verplicht onder meer tot regelmatige ethische hacktests, het melden van IT-incidenten bij toezichthouders en het houden van toezicht op hun essentiële IT-toeleveranciers.
De Financial Data Access (FIDA) is een Europees Commissievoorstel voor grotere toegang tot financiële gegevens. De klantgerichte benadering zorgt dat consumenten en bedrijven effectieve instrumenten krijgen om het gebruik van hun financiële gegevens te controleren, wat innovatieve diensten mogelijk maakt voor klanten die dergelijke toegang willen verlenen. Het voorstel bouwt voort op bestaande 'open banking'-bepalingen uit PSD2.
Hoe maakt de verhuizing naar de cloud Santander flexibeler en slagvaardiger?
,,Dat gaat op verschillende manieren. Allereerst is het mogelijk om in de cloud draaiende software met grote regelmaat te updaten, zonder grote impact op de dagelijkse activiteiten. Bovendien nemen wij die verantwoordelijkheid van Santander en diverse andere financiële dienstverleners grotendeels over. Onze experts houden de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie én wetgeving scherp in de gaten. Tegelijk voeren ze gedetailleerde, individuele onderhandelingen met elke financiële klant over configuraties, gegevensopslaglocaties en toegangscontroles, en verwerken die in de cloudomgeving. Die voldoet daardoor altijd zonder bewerkelijk onderhoud en updates aan de laatste voorschriften."
De data van ruim 180 miljoen klanten is straks in diezelfde cloudomgeving. Waarom is dat belangrijk?
,,Dat betekent eenvoudig gezegd dat elke innovatieve nieuwe klantdienst die je ontwikkelt nu snel en veilig de benodigde klantdata kan opvragen. Je hoeft daar dus geen aanpassingen meer voor door te voeren in oude IT-systemen. Stel dat de bank een AI-gedreven financial coach wil lanceren die klanten helpt lastige financiële beslissingen te nemen. In de oude situatie ben je als bank al snel maanden of zelfs jaren kwijt voordat je jouw oude IT-infrastructuur geschikt hebt gemaakt, en de vereist data kan vrijmaken. In de nieuwe situatie kan de bank dat binnen weken regelen. De snelheid waarmee je je dienstverlening verbetert en personaliseert neemt hierdoor enorm toe."
Welk advies zou u geven aan andere partijen die vergelijkbare transformaties overwegen?
,,Ten eerste moet een beslissing van deze omvang uit de C-suite komen. Zonder top-down focus en ondersteuning is het zeer moeilijk om succes te garanderen. Gelukkig zie ik momenteel wel een duidelijke verschuiving in hoe organisaties AI benaderen. De tijd dat organisaties simpelweg 'iets met AI willen doen' zonder duidelijk doel - net als vroeger elke organisatie ook opeens een app wilde hebben zonder duidelijke use case – lijkt zijn langste tijd gehad te hebben."
,,Ik zie nu een veel volwassener instelling op C-suite niveau, met moedige gesprekken over hoe AI fundamenteel de organisatiestrategie voor innovatie, groei en differentiatie in de sector kan ondersteunen. Formuleer hierbij in ieder geval duidelijk wat die financiële en transformatieve voordelen zullen zijn, en zorg dat die ondubbelzinnig door je IT-dienstverlener worden onderschreven. Wanneer organisaties AI op dit niveau omarmen, is de potentiële zakelijke impact enorm."
Lees ook
* Recombinatory Innovation: AI transformeert bestaande ideeën tot baanbrekende innovaties. Hoe dit werkt, schrijft Job van den Berg in zijn expertblog.
* Gebrek aan innovatie: waarom wij in Nederland achterblijven in de techsector, volgens Silicon Valley-CEO/investeerder Wibe Wagemans
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: