Expertblogs

Gebrek aan innovatie in Nederland: waarom wij achterblijven in de techsector, volgens Wibe Wagemans

 
Het papieren vliegtuig, maar dan digitaal.: Synoniem voor de gemiste kansen in Nederland, qua innovatie. Het papieren vliegtuigje, maar dan digitaal. Synoniem voor de gemiste kansen in Nederland, qua innovatie, technologie. Afbeelding: Shutterstock
Het papieren vliegtuigje, maar dan digitaal. Synoniem voor de gemiste kansen in Nederland, qua innovatie, technologie. Afbeelding: Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

'Nederland loopt achter op innovatie. En we lijken er niet eens wakker van te liggen'. En: 'We gaan ten onder aan idiote regelgeving.' Hoe CEO Wibe Wagemans vanuit Silicon Valley kijkt naar wat hij noemt 'Nederlandse innovatie en de kunst van gecontroleerd falen'.

De groei en ontwikkeling van onze techsector stagneert. Volgens Constantijn van Oranje (Techleap) loopt Nederland steeds verder achter op China en de VS door gebrek aan investeringen en strenge wet- en regelgeving. Lees er alles over in dit artikel.

Nederland heeft een fantastisch ondernemersklimaat. Er is dezelfde risicobereidheid als in Silicon Valley, waar 22-jarigen zonder product een half miljoen dollar ophalen. Toch speelt Nederland in dé technologische ontwikkeling van deze tijd – kunstmatige intelligentie – nauwelijks een rol. Constantijn van Oranje, die het voorwoord in ons boek schreef, vatte het onlangs haarscherp samen in Nieuwsuur: 'Nederland loopt achter op innovatie. En we lijken er niet eens wakker van te liggen.'

In de VS wordt ambitie gefaciliteerd, in Nederland wordt die gefrustreerd

Wibe Wagemans

Gebrek aan innovatie: regels, niet risico's, bepalen de koers

Job van der Voort, oprichter van Remote, gaat nog een stap verder: 'We gaan ten onder aan idiote regelgeving.' Maar laten we niet de fout maken om dit af te schuiven op een vermeend gebrek aan ondernemerschap. Nederlandse ondernemers zijn net zo ambitieus als hun Amerikaanse tegenhangers. Het verschil? Hier in de VS wordt die ambitie gefaciliteerd, in Nederland wordt die gefrustreerd.

LEES OOK Gebrek aan leiderschap: groeiende kloof tussen Europa en de VS in 2025

De cijfers spreken boekdelen: het aantal Nederlandse startups daalde van 197 in 2023 naar 128 in 2024. Een prachtig 'overzichtelijk' landschap, want ondernemers moeten vooral niet té succesvol worden. Stel je voor dat ze ooit durven concurreren met buitenlandse bedrijven! Het huidige systeem werkt perfect - voor iedereen, behalve de ondernemers zelf.

Ambassadeur Prins Constantijn van Techleap. Foto: ANP Constantijn van Oranje van Techleap in Nieuwsuur: ‘Nederland loopt achter op innovatie. En we lijken er niet eens wakker van te liggen.’ Foto: ANP.
Constantijn van Oranje van Techleap in Nieuwsuur: 'Nederland loopt achter op innovatie. En we lijken er niet eens wakker van te liggen.' Foto: ANP.

Nederlandse innovatie en de kunst van gecontroleerd falen

TNO is een schoolvoorbeeld van dit systeem. Officieel bedoeld om startups te ondersteunen, maar in de praktijk een meester in het gijzelen en het Stockholm-syndroom toedienen. Directeur dr. Tjark Tjin-A-Tsoi heeft ongetwijfeld de beste intenties maar houdt buitenlandse investeerders keurig op afstand. Want zolang de subsidiepotten blijven stromen, is er toch geen reden tot verandering? Een kantoor in Silicon Valley zou het overwegen waard moeten zijn; waarschijnlijk zouden ze daar meer 'Delftse vazen breken'.

LEES OOK Wibe Wagemans over AI: 'In Nederland blijven jullie kijken naar een klok zonder batterijen'

Durfkapitaal? In Nederland noemen we 100 miljoen 'veel'

Het gebrek aan durfkapitaal lijkt ook geen probleem te zijn. Constantijn van Oranje merkt op dat een investering van 100 miljoen in Nederland als gigantisch wordt gezien, terwijl dat in Silicon Valley niet meer dan een soort van lunchgeld is. Maar waarom miljarden investeren als bedrijven ook klein kunnen blijven? Deepseek kon het toch ook?

Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman wijst op de versnipperde Europese kapitaalmarkt, waardoor investeerders vooral in hun eigen land investeren. Maar zoals we in ons boek aantonen, bewijzen Finland en Israël dat dit niet klopt. Ondertussen blijven de brain drain-statistieken in Nederland keurig op peil.

De perfecte innovatie-aanpak: expeditie met pony's

Ondernemen draait in Nederland niet om risico's nemen, maar om veilig blijven zitten waar je begonnen bent. Vergeet het Amundsen-model, waarin de eerste die de Zuidpool bereikt de winnaar is. Nee, in Nederland wordt het Scott-model gevolgd: gezellig de sneeuw in met pony's tot je halverwege bevriest. Maar geen zorgen, we maken er een beleidsnota over. Vasthouden aan je studieschuld, hypotheek en leasebak? Dan is ondernemen natuurlijk de allerlaatste optie.

Maar zolang Nederland innovatie blijft behandelen als een vergaderonderwerp in plaats van een speerpunt, zal het voorspelbaar en irrelevant blijven. Terwijl elders de vlaggen al worden geplant, discussiëren jullie over de kleur van de expeditiejas.

Ondertussen blijven de echte Amundsens – de ondernemers die wél durven – tegen de stroom in vechten. Want ondernemen draait niet om wachten op betere omstandigheden of een extra commissie-onderzoek. Het draait om keihard werken, strategie en lef.

Er zijn geen grenzen.

Niemand zou de top van de Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven, wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans CEO, boardmember en investeerder in Silicon Valley is de Silicon Sherpa van BusinessWise. Lees via deze link zijn eerdere expertblogs.

Het boek van Wibe Wagemans en Eva Schram bestellen? Dan deze link.

Technologie, AI, robot, mens, de toekomst. Afbeelding: Shutterstock
Afbeelding: Shutterstock

Meer BusinessWise? Abonneer je op onze Weekly!

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise van die week, ook over technologie, ook over AI. Abonneer je nu gratis en blijf altijd op de hoogte.