Microsoft bestaat vijftig jaar en dat wordt groots gevierd in Redmond (Washington), waar Bill Gates en Paul Allen hun bedrijf begonnen. Bekijk hier de fotoserie van het jubileumfeest, met onder meer Bill Gates, Steve Ballmer en de huidige CEO Satya Nadella.
Wanneer je de uitdrukking Dance like nobody is watching… hoort, wat komt dan als eerste bij je op? Hoewel deze zin vaak is gebruikt in moderne muziek, men gelooft dat het oorspronkelijk afkomstig is van Mark Twain. Ik moet er ook telkens aan denken als ik het lanceringsevenement van Microsoft Windows 95 terugkijk. Bill Gates, Steve Ballmer en anderen betraden het podium en dansten alsof niemand keek, op de tonen van The Rolling Stones' Start Me Up (video hierboven). Wat een feest was dat! Die mannen hadden de tijd van hun leven, schrijft ITPro. Ze gingen helemaal terug naar hun innerlijke kleuter, gewoon dansend op een geweldig nummer en genietend. Dat was in 1995, en als we doorspoelen naar 2025, is Microsoft nu 50 jaar oud.
Zo ontstond de merknaam Microsoft
Wij mensen, naarmate we ouder worden, worden meer zelfbewust en geremd en gunnen onszelf die vrijheid om gewoon te bewegen zoals de muziek ons meevoert, alsof dat het enige is dat ertoe doet. In het algemeen spreken we niet meer zo makkelijk onze puurste emoties uit.
Bedrijven daarentegen – tenminste degene die succesvol willen blijven en willen floreren, niet slechts overleven – moeten een meer open mentaliteit hebben. Ze moeten bereid zijn om zich steeds opnieuw uit te vinden, nieuwe dingen uit te proberen en te innoveren om relevant te blijven in een continu veranderende markt.
Jeugdvrienden Bill Gates en Paul Allen zagen een kans...
Techgigant Microsoft is een goed voorbeeld hiervan. Het bedrijf werd in 1975 opgericht door jeugdvrienden Bill Gates en Paul Allen, die hun programmeerkwaliteiten wilden omzetten in een zakelijke onderneming. Hun eerste commerciële succes was Altair BASIC, en de destijds voorgestelde naam voor het bedrijf was 'Micro-Soft', vanwege de focus op software voor microcomputers. Zoals we weten, evolueerde dat naar Microsoft, dat in 1986 naar de beurs ging. Sindsdien is het bedrijf onderweg op een indrukwekkende reis. Hoewel ik zelf vaak het idee heb zo oud te zijn als Microsoft, ben ik dat toch nog niet. Toch kan ik terugkijken en vier belangrijke periodes onderscheiden waarin de gigant een grote rol heeft gespeeld.
Computers naar de massa brengen
Het begon allemaal met het Microsoft Disk Operating System (MS-DOS) voor x86-gebaseerde pc's, maar al snel evolueerde dit naar veel meer. De eerste versie van Windows verscheen in 1985, en de lancering van Windows 3.0 in 1990 voelde als een enorme stap vooruit.
De creatie van Windows 95 was echter nog spectaculairder en betekende een grote sprong voor alle computergebruikers. ,,We willen onze klanten en partners oprecht bedanken voor hun geweldige steun in het afgelopen jaar," zei Bill Gates, toenmalig voorzitter en CEO, ter gelegenheid van de eerste verjaardag van het besturingssysteem. ,,Windows 95 heeft miljoenen gebruikers geholpen om meer uit persoonlijk computeren te halen, en wij willen de hele pc-gemeenschap enorm bedanken."
Microsoft Office: een mijlpaal, ook voor de industrie
Laten we ook zeker Microsoft Office niet vergeten, dat wereldwijd de productiviteit van talloze bedrijven aanstuurt. Het werd in 1990 gelanceerd met slechts drie toepassingen (Word, Excel en PowerPoint), maar vormde opnieuw een mijlpaal voor Microsoft en de industrie. De lancering van Office XP en Windows XP in 2001 markeerde wederom een belangrijke mijlpaal voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers.
,,Deze baanbrekende versies van Windows en Office zullen mensen de krachtigste end-to-end computing ervaring ooit bieden," zei Gates destijds. ,,De komende generatie Windows XP en Office XP stelt klanten in staat om effectiever te communiceren en samenwerken, creatiever en productiever te zijn, en meer plezier te hebben met technologie."
Daarna zagen we Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10, die allemaal nieuwe functies en verbeteringen brachten. En dat brengt ons naar het heden, met Windows 11. Het einde van de ondersteuning voor oudere versies van het OS wordt vaak breed aangekondigd en ruim van tevoren gewaarschuwd, maar verrast nog steeds veel organisaties en vormt een nieuwe uitdaging voor IT-beheer.
Windows blijft stevig op de eerste plaats staan voor OS-gebruik wereldwijd, met een marktaandeel van bijna 72 procent in maart 2025, volgens StatCounter.
Gaming-revolutie in 2001: Xbox
Hoewel niet direct gericht op zakelijke oplossingen, was de lancering van Xbox in 2001 een belangrijk moment. Naast het bieden van iets nieuws en innovatiefs voor gamers, toonde het ook Microsofts vastberadenheid om nieuwe markten te betreden en gevestigde concurrenten uit te dagen.
,,Op 8 november komt Xbox op de markt en herdefinieert hoe mensen denken over en spelen met videogames," zei Robbie Bach, chief Xbox officer bij Microsoft, in een persbericht uit 2001. ,,Xbox gaat videogames veranderen zoals MTV muziek heeft veranderd. Je games zullen nooit meer hetzelfde zijn."
Overstap naar de cloud
Windows Azure, gelanceerd in 2008, was een belangrijk moment voor Microsoft en ontwikkelaars. ,,We hebben een revolutionair pakket technologieën geïntroduceerd dat nieuwe kansen zal brengen voor webontwikkelaars en bedrijfsontwikkelaars," zei Ray Ozzie, chief software architect bij Microsoft, tijdens de Professional Developers Conference in oktober 2008.
,,Het meest belangrijke is dat het onze klanten de keuze biedt: applicaties inzetten via cloudgebaseerde internetdiensten, on-premises servers, of een combinatie die het beste past bij de behoeften van hun bedrijf." De opkomst en mainstream adoptie van cloud computing markeerde een nieuw tijdperk voor ons allemaal, zowel thuis als op werk. Het bood flexibelere werkopties en veranderde kostenstructuren volledig.
Cloud is tegenwoordig onmisbaar en vormt een kernprincipe van zowel digitale transformatie als de reguliere bedrijfsvoering voor elk modern bedrijf. Office 365, aangekondigd in oktober 2010, was nog een belangrijk moment op het gebied van bedrijfsproductiviteit. ,,Office 365 bevat het beste van alles wat we weten over productiviteit, samen in één enkele clouddienst," zei Kurt DelBene, president van de Office Division bij Microsoft.
AI neemt de leiding: Copilot
Met het betreden van het AI-tijdperk introduceerde Microsoft Copilot in 2023. Volgens het bedrijf gebruiken inmiddels 70% van Fortune 500-bedrijven Microsoft 365 Copilot. ,,Copilot combineert de kracht van grote taalmodellen met je data en applicaties om woorden om te zetten naar de krachtigste productiviteitstool ter wereld," zei Jared Spataro, corporate vice president, Modern Work en Business Applications, in maart 2023.
In januari 2025 kondigde het bedrijf aan dat AI-investeringen een grote focus voor het fiscale jaar zijn. Er wordt naar verwachting ongeveer 80 miljard dollar geïnvesteerd om AI-datacenters rond de wereld uit te bouwen.
En er is nog veel meer Microsoft
Microsoft heeft in de loop der tijd meerdere grote overnames gedaan. Denk aan Hotmail in 1997, Skype in 2011, Minecraft in 2014, LinkedIn in 2016 en Nuance in 2022. Met elke verandering in leiderschap – van Gates, naar Ballmer (video onderaan), naar Nadella – kwamen er nieuwe ideeën en manieren van handelen.
Hoewel Microsoft veel successen heeft gehaald, zijn er natuurlijk ook fouten gemaakt. Bing is bijvoorbeeld nooit echt een grote concurrent geworden, en er was de veelbesproken controverse rond Tay en de mededingingszaken. Maar een bedrijf dat lang bestaan heeft, maakt onvermijdelijk fouten. Het belangrijkste is wat ze er vervolgens mee doen: wat ze ervan leren en hoe ze weer opstaan.
Wat brengt de toekomst voor de volgende 50 jaar? Volgens CEO Satya Nadella is Microsoft succesvol gebleven doordat het zichzelf 'steeds opnieuw weet uit te vinden en relevant blijft voor klanten, partners en werknemers'.
Op YouTube staan meerdere video's over de productpresentaties van Microsoft, maar kijkcijferkanon is voormalig Microsoft-CEO Steve Ballmer die in de video hieronder letterlijk stuitert on stage.
Lees ook
* AI schudt bedrijfsleven op: Microsoft-CEO Nadella vergelijkt impact met Excel in 1985
* 'Big tech als Microsoft en Google gevaar voor onderwijs'. De Universiteit Utrecht is té afhankelijk van grote technologiebedrijven, lees je in dit artikel.
* Silicon Valley CEO-Wibe Wagemans sprak de bekende techjournalist Dana Blankenhorn over 2025 en weet: tech bereikt kantelpunt.
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: