Niemand zou de top van Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven, wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans is ónze Silicon Sherpa.
Stanford University telt slechts 1.700 eerstejaars, maar heeft twintig Nobelprijswinnaars in dienst. Er staan Genius Award-winnaars college te geven en veel hoogleraren blijven zelfs nog na hun pensioen betrokken bij de studenten. Harvard is de enige universiteit ter wereld die nog met Stanford kan concurreren, omdat zij de middelen hebben om de absolute topwetenschappers aan te trekken.
Terwijl Nederlandse universiteiten toegepaste vaardigheden vaak niet als prestigieus beschouwen, leren Stanford-antropologiestudenten over ondernemerschap en tegelijkertijd is er volop samenwerking met bedrijven. Het verbluffende resultaat is dat Stanford-studenten bedrijven hebben opgericht die veel meer omzet genereren dan de hele Nederlandse economie met 17 miljoen mensen.
Ik weet: als kind van de Nederlandse zesjescultuur - net genoeg doen voor een voldoende zonder extra inzet voor uitmuntendheid - begeef ik me op glad ijs. Toch heb ik twee unieke invalshoeken.
De universiteit is uniek om de hoeveelheid succesvolle ondernemers die het de afgelopen decennia heeft afgeleverd
Nederland: roomser dan de paus
Enerzijds werk ik al jaren samen met wereldberoemde hoogleraren op Stanford en Berkeley en heb hen aandelen in mijn bedrijven gegeven voor hun kennis en onderzoek. Helaas is Nederland 'roomser dan de paus' en noemt het dit soort praktijken belangenverstrengeling en het schaadt vaak de reputatie van zowel de hoogleraar als de universiteit.
Anderzijds heb ik Stanford en MIT van een andere kant gezien omdat onze kinderen er onlangs zijn afgestudeerd. Studenten worden klaargestoomd voor zowel onderzoek als het bedrijfsleven gedurende bachelor- en masteropleidingen.
Schieten Nederlandse universiteiten tekort?
Vraag een Nederlandse universiteit naar hun doelen en ze komen op het volgende neer:
Het bevorderen van academische kennis en onderzoek
Het opleiden van studenten tot kritische, geïnformeerde en bekwame professionals
Maar schieten ze niet tekort in beide? De beste universiteiten in de VS leveren studenten af die klaar zijn voor de arbeidsmarkt en hoogleraren werken samen met bedrijven als dat academische vooruitgang stimuleert zonder academische vrijheid in te boeten.
Stanford heeft een van de hoogste ‘startupdichtheden’ in de wereld, twee keer zo hoog bijvoorbeeld als het nabijgelegen UC Berkeley
Lessen van Stanford
In een vorige expertblog op BusinessWise haalde ik kort aan hoe belangrijk Stanford geweest is voor de ontwikkeling van Silicon Valley als wereldwijde hub van innovatie. De universiteit is uniek om de hoeveelheid succesvolle ondernemers die het de afgelopen decennia heeft afgeleverd. Bovendien is Stanford in feite een microversie van de Valley als geheel, waar netwerken en risico nemen gestimuleerd wordt. En hoewel Nederlandse universiteiten niet veel lijken op Stanford, zijn er lessen te leren uit hoe Stanford opereert.
Stanford is een uitermate selectieve universiteit: er worden elk jaar maar 1.700 eerstejaarsstudenten aangenomen. Dat betekent dat de universiteit 220.000 alumni heeft. Daarvan heeft 0,51 procent een startup opgericht. Dat klinkt laag, maar Stanford heeft een van de hoogste zogenaamde 'startupdichtheden' in de wereld, twee keer zo hoog bijvoorbeeld als het nabijgelegen UC Berkeley, een andere topuniversiteit, waarvan de dichtheid 0,22 procent is.
Groter economisch impact dan Nederland
Dit zijn verouderde cijfers, maar de bedrijven die zijn opgericht door Stanford-alumni hadden in 2011 een gezamenlijke omzet van 2,7 biljoen (dat zijn twaalf nullen) dollar en verlenen werk aan 5,4 miljoen mensen. Alphabet (Google), hp en Cisco, maar ook bedrijven als Nike en Trader Joe's (een nationale supermarktketen in de VS die werd verkocht aan Aldi). Omgerekend zou Stanford met die omzet de tiende economie ter wereld zijn. Vermoedelijk ligt de omzet inmiddels nog hoger – alleen al de omzet van Alphabet groeide in die periode met 424 procent, van 37,9 miljard dollar per jaar in 2011 naar 160,8 miljard dollar in 2019.
Ter vergelijking: Nederland is de zeventiende economie met 17 miljoen mensen. Laat dat even bezinken. Stanford doet het veel beter dan Nederland, met een fractie van de mensen. En dan laten we de economische invloed van het overgrote deel van de Stanford-alumni die nooit een startup hebben opgericht buiten beschouwing.
Het geheim van Silicon Valley
Samen met journalist Eva Schram, schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, vol lessen over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week en het laatste nieuws over Studio BusinessWise. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!