Het is de 25ste keer dat Randstad het Employer Brand Research uitvoert en de eerste keer dat polarisatie op de werkvloer in kaart is gebracht. 'Werkgevers gaven aan dat zij het graag over dit onderwerp wilden hebben', vertelt gedragswetenschapper Oscar van Mourik, een van de onderzoekers. 'Er is iets aan de hand, zeiden zij. Zij zien de gevolgen.'
Uit het Randstad-onderzoek onder 170.000 medewerkers wereldwijd blijkt dat 20 procent van de werknemers bepaalde onderwerpen bewust vermijdt om conflicten te voorkomen. Bij jongeren onder de 30 jaar stijgt dit percentage zelfs naar 30 procent.
Spanningen ontstaan niet alleen door inhoudelijke meningsverschillen, maar ook door gevoelens van erkenning. Als mensen het idee hebben dat hun stem niet telt, verhardt de sfeer. Ruim een derde van de werkenden geeft aan dat conflicten op de werkvloer hun productiviteit nadelig beïnvloeden.
'Polarisatie verdwijnt niet vanzelf'
Werkgevers moeten dit actiever aanpakken, benadrukt leiderschapsexpert Charlotte van Asseldonk. ,,Want vaak zijn zij geneigd tot afwachten, bagatelliseren of vermijden, uit angst voor conflict of escalatie. Polarisatie verdwijnt echter niet vanzelf en negeren is geen optie. Polarisatie schaadt niet alleen de werksfeer, maar zorgt ook voor minder goede samenwerking en prestaties. Het zet mensen tegenover elkaar, terwijl teams juist moeten samenwerken."
'Duidelijke gedragsnormen stellen'
Van Asseldonk stelt dat werkgevers, leidinggevenden en teammanagers actief moeten ingrijpen, het goede voorbeeld geven en duidelijke gedragsnormen stellen. „Ook moeten zij ervoor zorgen dat collega's zonder oordeel naar elkaar luisteren. Bij verhitte discussies is het beter om te vragen 'wat maakt dit voor jou belangrijk?' in plaats van direct het eigen standpunt te verdedigen. Als emoties te hoog oplopen, is het beter het gesprek later voort te zetten, wellicht zelfs met een neutrale gespreksleider."
„Managers en leiders moeten regie pakken, ook als het lastig is. Door polarisatie proactief aan te pakken, creëren zij een werkomgeving waarin verschillen bijdragen aan samenwerking en groei, in plaats van een bedreiging te vormen."
Lees ook
* Wat doen ingrijpende gebeurtenissen uit het nieuws, zoals de Amerikaanse verkiezingen, het conflict in het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne, bij jou op de werkvloer? Charlotte van Asseldonk geeft in haar expertblog advies hoe daar mee om te gaan.
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: