1. Stap achteruit
,,De samenwerking met deze partij leek goed te gaan tot we ergens een klacht over hadden. Alles zou opgelost worden. Toen verschenen toch de eerste juridische zinnetjes in de mails." Ik spreek een directeur die medemenselijkheid hoog in het vaandel heeft. Dat was niet altijd zo: ,,Vroeger was ik keihard. Ik zette er een jurist op en kreeg mijn gelijk. Maar dat wil ik niet meer." 'Hoe doe je het nu dan?' vroeg ik. ,,Op tijd afstand nemen", zegt hij. ,,Zorgen dat je niet in de actie-reactie komt. Wat mij helpt, is mediteren. Zo kan ik in het nu blijven. Vanuit rust reageren".
Mediteren of 'er een nachtje over slapen', het zijn manieren waarmee je een stap achteruit zet. Bewust. En lastig. Want je natuurlijke beweging is vooruit, eróp: 'wacht maar, wat denken ze wel.' En als jij het niet zelf doet, dan zegt je omgeving het wel. 'Ik zou het niet pikken' en 'Nu moet je laten zien waar je voor staat...'
Toch interessant dat we van heel veel processen zeggen dat het beter wordt naarmate je er meer tijd in stopt. Behalve bij communicatie
Door een tegengestelde beweging te maken, geef je jezelf de gelegenheid om uit te zoomen van de situatie en een passende strategie te bepalen: Wat wil ik met dit gesprek of deze mailwisseling? Wat wil de ander? Wat mag hier gehoord worden? Hoe reageer ik daarop?
Wat je automatisch ook doet, is vertragen. Je rekt immers de tijd op tussen het ene contactmoment en het andere. Effect? Je wint daarmee aan autoriteit, want jij bepaalt het tempo. Maar met een belangrijk hoger doel: tijd geven aan het communicatieproces. Toch interessant dat we van heel veel processen zeggen dat het beter wordt naarmate je er meer tijd in stopt. Behalve bij communicatie. Daar hebben we met al onze tools en apps haast lopende bandwerk van gemaakt. Aan jou om daar verandering in te brengen!
Dit principe - 'stap achteruit' - werkt trouwens niet alleen voor je persoonlijke communicatie. Precies zo kun je van een afstand kijken naar de communicatie van een organisatie of bedrijf. Hoe is het mailverkeer, hoe is de feedbackcultuur, hoe gaan mensen om met conflicten? Dat zegt alles over de cultuur, de veerkracht en verander-bereidheid van een team of organisatie. En daarmee van de slaagkans van jouw inzet, stel dat je iets van impact zou willen maken.
Karine van den Noort
Karine van den Noort is communicatie-expert en oprichter van De Communicatie Experts. Een netwerk van ruim 30 freelance communicatieprofessionals, dus geen eenzame borrels meer met Kerst. Met haar team ondersteunt ze dagelijks organisaties die effectiever willen communiceren. Zodat ze hun doelen sneller halen, meer impact maken en daadwerkelijk een verandering teweeg brengen.
2. Reflecteer
'Kijk, dit is dat product dat ik toen had ontwikkeld, en waar mijn directeur toen mee aan de haal ging'. Mijn partner scrollt door de fotogalerij op zijn mobiel en laat me een foto van 10 jaar geleden zien.' 10 jaar geleden, en het eerste waar hij aan denkt als hij die foto ziet, is deze gebeurtenis. Grote artikelen in de bladen over de productlancering. Zijn naam nergens genoemd.
De manier waarop je iemand benaderd, heeft impact. Vandaag, volgende maand en soms jaren later nóg! Wow, je kunt iemand onbedoeld een gevoel van afwijzing geven. Nee, natuurlijk plan je dat niet in. Het is nu maandag en ik ga deze collega eens lekker naar beneden halen. Het gebeurt in the flow, in je enthousiasme om iets te bereiken. En als je nu iemand in je hoofd hebt 'die dit altijd doet'… Mind you;:het kan jou net zo goed gebeuren. Ook jij hebt je blinde vlekken, bekijk een situatie vanuit je eigen perspectief en daarom: reflecteer! Praktisch? Koop een journal, download een app op je mobiel of type naar jezelf op WhatsApp: 'Wie heb ik vandaag echt 'gezien' als mens?', 'Aan wie ging ik te snel voorbij?'. Simple as that. Elke dag 2 minuten en je hebt je routine te pakken.
Je snapt, ook dit principe gaat op voor een hele organisatie. Het is geen overbodige luxe om als team of bedrijf elke maand te reflecteren púúr op je communicatie. Wat willen we ermee bereiken? Welke visie hebben we op onze communicatie? En komt die een beetje uit de verf? Er is zoveel winst te halen uit zo'n sessie. Alleen al omdat je gaat ontdekken dat lang niet iedereen hetzelfde beeld heeft bij goede communicatie. Toch lekker als je daar op tijd achter komt!
Relaties bepalen een belangrijk deel van je identiteit. Zeg me wie je vrienden zijn, en ik zeg je wie je bent
3. Versterk je relaties
Het is de eerste winter nadat ik ben gestart als freelancer. Bijna Kerst. Ik heb mijn eerste opdrachten succesvol afgerond en ben supertrots op dit eerste jaar als ondernemer. Einde middag rijd ik naar huis. Ik kom langs het bedrijventerrein aan het begin van onze wijk. Grote verlichte panden en ik zie mensen die borrelen, cadeaus uitwisselen en het gezellig hebben. Dat voelt toch... alleen. Zij hebben het gezellig, ik rijd hier alleen. Waar hoor ik nog bij?
Relaties bepalen een belangrijk deel van je identiteit. Zeg me wie je vrienden zijn, en ik zeg je wie je bent. Relaties kunnen vanzelfsprekend voelen. Tot je ze niet meer hebt en je je realiseert wat je mist. Het ritueel dat ik zag, maakte me daar extra bewust van. Elkaar cadeaus geven, gaat terug op het aloude wederkerigheidsprincipe. Wederkerigheid draait om onze uitwisseling. Wat en hoe we (spullen, tijd, aandacht, respect, et cetera) met elkaar uitwisselen, bevestigt de relatie en de waarde die we eraan hechten. Iets uitwisselen verbindt, als een informeel contract. We zeggen via zo'n kerstcadeau: ik zie je, ik waardeer je, ik erken onze relatie en ik respecteer onze gewoonten. Zo creëer je samen een sfeer van vertrouwen.
Moet je dan iedereen maar cadeaus gaan geven? Dat zou een dure hobby worden. Geven zit 'm niet alleen in cadeaus, maar in jouw beweging en bevestiging naar de ander toe. In persoonlijke communicatie werkt het bijvoorbeeld zo: laat jij jezelf zien (je geeft), dan komt de ander ook tevoorschijn (je ontvangt). Het contact verdiept (verbinding) en de relatie krijgt meer betekenis (betrokkenheid).
En in je organisatie? Kus de antropoloog in je wakker en kijk eens hoe jullie onderling uitwisselen: zijn geven en ontvangen in balans? Wat geef je als organisatie (MT of ondernemer) en wat verwacht je daarvoor terug? Klopt de uitwisseling bij de aard van de relatie en de (machts)verhouding? Welke ongeschreven regels kun je zien? Wil je die zou houden of ga je ze tweaken?
Nu jij!
Dus wil jij minder polarisatie en meer menselijkheid en verbinding? Geef het goede voorbeeld in je eigen communicatie. Hoe? Zorg dat je uit de 'actie-reactie'-modus blijft, reflecteer dagelijks en versterk je relaties. Werkt gegarandeerd, veel succes!
Staying Human-event 12 september
Samen met BusinessWise organiseert Karine van den Noort op 12 september het Communicatie Fest. Tijdens dit event stap je in een ervaring over hét thema van nu: Staying Human. Want er komt een nieuw communicatietijdperk aan. Waar oprechtheid en menselijke verbinding belangrijker zijn dan ooit. Hoe neem jij jouw plek in in die nieuwe tijd? Welke waarde voeg jij toe? Welke keuzes maak je? Hoe zet jij technologie in? Lees meer over het event op www.stayinghuman.nl
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!