'The dollar is going to hell', zo luidde een van de uitsmijters op zijn laatste aandeelhoudersvergadering als baas van Berkshire Hathaway, het beursspeeltje dat hem ongekende rijkdom heeft gebracht. Warren Buffett (1931) kondigde zaterdag aan eind dit jaar te zullen opstappen. Dat kwam als een verrassing, omdat iedereen ervan uitging dat hij die rol tot zijn dood zou blijven vervullen.
Buffett wil de dagelijkse leiding echter overdragen aan de 62-jarige Canadees Greg Abel. Die werkt al voor hem sinds 1992 en geldt al lange tijd als kroonprins.
De 94-jarige Buffett blijft achter de schermen nog wel een rol spelen als adviseur. Ook behoudt hij zijn aandelenpakket. Maar hij zal niet langer op de voorgrond treden. Daarmee komt een einde aan Buffetts zestigjarige loopbaan als superbelegger.
Reputatie van mythische proporties
In die periode heeft zijn reputatie mythische proporties aangenomen. Zijn wijsheden over beleggen zijn te vergelijken met die van Mao Zedong over de revolutie. Alleen heeft het buffettisme het maoïsme lang en breed overleefd.
In 1949 – toen hij 19 jaar oud was – las Buffett The Intelligent Investor van Benjamin Graham. In het boek laat de hoofdpersoon zich leiden door emoties. De ene dag wordt hij euforisch wakker, is hij optimistisch over de toekomst en koopt hij aandelen ongeacht de prijs, omdat die in zijn ogen alleen maar kan stijgen. Andere dagen is hij somber en wil hij zijn aandelen tegen elke prijs kwijt.
The dollar is going to hell
Warren Buffett
Van kopen tegen elke prijs tot verkopen tegen elke prijs: de les van het boek van Graham is dat beleggers geen onderscheid kunnen maken tussen de prijs die wordt betaald en de waarde die daarvoor wordt gekregen. Koersbewegingen zijn onbelangrijk, alleen de intrinsieke waarde van een aandeel is belangrijk. Die levert op lange termijn het meeste rendement op.
Bijna alles verdiend ná zijn 65ste
Buffett vergeleek zichzelf zelfs met een sneeuwvlok op de top van een berg. Als die naar beneden rolt, ontstaat een steeds grotere sneeuwbal. Buffett verdiende 99 procent van zijn vermogen na zijn 65ste levensjaar toen zijn beleggingen pas echt gingen renderen.
Hij concentreerde zich vooral op zogenoemde Amerikaanse blue chip-aandelen, zoals Coca-Cola, Chevron, Occidental Petroleum, General Motors, Verizon, American Express, Kraft Heinz en Merck onder het mom 'never bet against the USA'. Van tijdelijke crises zoals omvallende banken, handelsoorlogen of pandemieën trok hij zich weinig aan, evenmin als van trends als verduurzaming of digitalisering.
Vertrouwen in aandelen verloren
Buffett heeft veel bijnamen vergaard. Een daarvan is 'het orakel van Omaha', de plek in de staat Nebraska waar jaarlijks de aandeelhoudersvergadering van zijn bedrijf plaatsvindt. Duizenden mensen bezoeken die om aan zijn lippen te hangen. Een andere bijnaam: 'de popster van de beleggingswereld'.
De laatste tijd heeft Buffett zijn vertrouwen in veel aandelen verloren. Vooral aandelen in big tech zijn in zijn ogen overgewaardeerd. Het heeft ertoe geleid dat Buffett de afgelopen twee jaar zijn aandelen voor een groot deel heeft verkocht – vooral die in Apple en Bank of America. Berkshire Hathaway is op dit moment vooral een grote kluis met daarin 350 miljard aan cashgeld.
Tijdens de laatste vergadering haalde Buffett flink uit naar president Donald Trump en zijn handelsbeleid. 'Handel is geen wapen. Wij moeten doen wat wij goed kunnen, andere landen wat zij goed kunnen. Maar het zal de resultaten van Berkshire niet in gevaar brengen.'
Hij bekritiseerde ook het uitgavenbeleid van de Amerikaanse overheid, dat de dollar op termijn in gevaar kan brengen. Daarom kijkt Buffett de kat even uit de boom. Zijn opvolger mag nu beslissen over het moment dat Berkshire weer aandelen gaat kopen.
Warren Buffett in dertien citaten
• 'Als je mijn leeftijd hebt bereikt, meet je je succes in het leven af aan het aantal mensen van wie je wilt dat ze van je houden, en die ook daadwerkelijk van je houden.'
• 'Word bang als anderen hebzuchtig worden en word hebzuchtig als anderen bang worden.'
• 'Iemand zit in de schaduw omdat iemand anders heel lang geleden een boom plantte.'
• 'Als je een aandeel geen tien jaar zou willen hebben, moet je dat aandeel ook niet tien minuten willen hebben.'
• 'Sommige dingen kosten tijd. Je kunt niet in één maand tijd een baby maken door negen vrouwen te bevruchten.'
• 'Een zeer vermogend mens moet zijn kinderen voldoende nalaten zodat ze alles kunnen doen, maar niet zoveel dat ze niets hoeven te doen.'
• 'De effectenbeurs is een middel om geld over te maken van de ongeduldigen naar de geduldigen.'
• 'Als je geen manier vindt om geld te verdienen terwijl je slaapt, zal je moeten werken tot je doodgaat.'
• 'Wall Street is de enige plek waar mensen die een Rolls Royce rijden advies krijgen van mensen die met de metro reizen.'
• 'Alleen als het eb wordt, zie je wie naakt zwemt.'
• 'Derivaten zijn financiële massavernietigingswapens.'
• 'Zolang je niet te veel dingen fout doet, hoef je in je leven maar enkele dingen goed te doen.'
• 'Ik koop geen aandelen om snel winst te maken. Ik koop aandelen met het idee dat de beurs morgen sluit en over vijf jaar weer opengaat.'
Bron: de Volkskrant/Peter de Waard