Strategie

7 manieren om een team met een hoog EQ te creëren

Collega’s op kantoor. Shutterstock
Shutterstock
Leestijd 6 minuten
Lees verder onder de advertentie

Emotionele intelligentie is belangrijk voor werkgevers geworden sinds het verschijnen van het boek Emotional Intelligence van Daniel Goldman in 1995.
De belangrijkste voorwaarden voor de ontwikkeling van een hoog EQ:

* Vertrouwen tussen teamleden creëren.
* Een gevoel van groepsidentiteit ontwikkelen.
* Een gevoel van doeltreffendheid als groep creëren.

De uiteindelijke ontwikkeling van het EQ heeft niemand in de hand, maar hier zijn zeven dingen die volgens The Economist en Business AM de voorwaarden voor een hoge emotionele intelligentie in een team kunnen stimuleren.

Lees verder onder de advertentie

1. Zorg dat er een goede dirigent aanwezig is

Voor dat je het EQ van je team kunt verbeteren, moet je zorgen dat je eigen EQ ontwikkeld is. Daarbij moet je de focus op de volgende aspecten leggen:

* Zelfbewustzijn: leiders zijn niet alleen zelfbewust, ze slagen er ook in hun emoties te herkennen.
* Emotioneel management: leiders slagen erin hun kalmte te bewaren.
* Effectieve communicatie: leiders kunnen hun eigen gedachten duidelijk verwoorden.
* Sociaal bewustzijn: leiders zien wat er verkeerd gaat en geven waardevolle feedback.
* Conflicten oplossen: leiders kunnen conflicten aanpakken en oplossingen aanreiken.

Verder moeten leiders het respect van hun team afdwingen. Daarbij leggen ze de focus op de volgende handelingen die doorgaans respect opwekken:

Lees verder onder de advertentie

* Wees altijd beleefd en respectvol: leiders behandelen iedereen op een hoffelijke manier.
* Toon je bereid om te veranderen: leiders leren uit hun fouten en worden er beter van.
* Luister: leiders luisteren niet alleen, ze vragen hun werknemers wat er aan de hand is en vragen ook zelf om feedback.
* Vermijd excuses: leiders verstoppen zich niet voor hun eigen fouten.
* Help anderen: leiders helpen wanneer iemand hulp nodig heeft.

Op deze manier zal je team je gaan respecteren en dat verhoogt de kans op een beter EQ bij je teamleden.

Je teamleden zijn meer dan enkel werknemers. Het zijn unieke individuen die allemaal een eigen verhaal hebben

2. Identifieer de kracht en zwaktes van je teamleden

Je teamleden zijn meer dan enkel werknemers. Het zijn unieke individuen die allemaal een eigen verhaal hebben. Dat betekent dat ze ook verschillende vaardigheden, talenten en kennis hebben die je kunt gebruiken om je doel te bereiken. Het spreekt voor zich dat de leider van een groep zijn teamleden daarom individueel moet leren kennen, bij voorkeur buiten een het werk.

Lees verder onder de advertentie

Het kan interessant zijn om aan cross-training te doen, waarbij teamleden zien hoe andere leden van de groep de baan van iemand anders zouden invullen. Verder mag je niet afgaan op eerste indrukken, moet je innovatie aanmoedigen en moet je aan je teamleden beloningen en erkenning bieden.

Als iemand een fout maakt, is het belangrijk om nuttige feedback te geven, waarmee je duidelijk maakt dat die persoon in kwestie belangrijker is dan het feit dat je op een fout moet wijzen.

3. Wakker passie aan

In de eerste plaats moet je als leider verzekeren dat de juiste mensen in je team zitten. En dat gaat verder dan enkel de juiste vaardigheden of kennis bezitten. Ze moeten in de cultuur van het bedrijf passen en houden van hun werk.

Lees verder onder de advertentie

Maar dan nog is het belangrijk dat ze hun passie na een tijdje niet verliezen. Je moet als leider die passie dus aanwakkeren en levendig houden. Dat kan je op de volgende manier doen:

* Erken het succes en het harde werk van je teamleden.
* Creëer een flexibele en aantrekkelijke werkomgeving waarin teamwork gewaardeerd wordt.
* Zorg dat je bedrijf een missie of doelstelling heeft, zodat alle neuzen in dezelfde richting staan.

4. Stel richtlijnen op voor je team

Als je richtlijnen opstelt, is het belangrijk dat ze verbonden zijn met je waarden. Als ze zowel je bedrijf als de visie van je teamleden ondersteunen, zullen werknemers meer geneigd zijn ze te volgen.

Lees verder onder de advertentie

Volgens het boek Building the Emotional Intelligence of Groups van Vanessa Urch Druskat en Steven B. Wolff, zijn het de kleine dingen die het verschil kunnen maken. Het gaat niet om een uitgebreide bespreking van alle ideeën, maar wel om het vragen naar de ideeën van een stil teamlid. En het is niet belangrijk dat er altijd harmonie heerst en alle teamleden elkaar graag mogen, maar wel dat spanningen altijd uitgesproken worden.

5. Ontwikkel creatieve manieren om met stress om te gaan

Stress kan de gezondheid van je werknemers aantasten. Daarom moet je team in staat zijn om te gaan met deadlines en problemen met collega's. Om de stress op de werkvloer te beperken, kun je de volgende tactieken toepassen:

* Houd je aan schema's: het is nooit goed om projecten te overhaasten of uit te breiden.
* Moedig je team aan om het werk los te laten en te pauzeren: iedereen moet de kans krijgen om even te focussen op activiteiten die helpen om te ontspannen.
* Ontmoedig multitasking: het werkt gewoon niet om aan multitasking te doen. Vaak is iemand twee keer langer bezig om een opdracht af te ronden. Moedig je werknemers dus aan om één taak per keer te doen.
* Pak conflicten aan: niet iedereen zal goed overeenkomen op de werkvloer. Maar als je conflicten aanpakt voor ze de werking verstoren, zal de stress al veel minder groot zijn.
* Wees empathisch: je moet je bewust zijn van hetgeen waarvoor je een team motiveert, alsook van de uitdagingen die een team kan tegenkomen. Stel dat iemand een familielid verloren is, dan moet je die persoon steunen en duidelijk maken dat het normaal is dat zijn of haar hoofd nu niet naar het werk staat.

Lees verder onder de advertentie

Niet alleen op de werkvloer moeten werknemers samenwerken, ook buiten het werk zouden ze wat tijd met elkaar moeten kunnen doorbrengen

6. Geef je teamleden een stem

Communicatie is erg belangrijk. Laat je teamleden daarom actief luisteren, zorg dat ze lichaamstaal beter begrijpen, en geef ze een kanaal om hun frustraties te ventileren. Let wel op dat negatieve emoties het hele team niet naar beneden halen. Gebruik die emoties constructief zodat het team een probleem samen kan proberen oplossen.

Verder moet je de mogelijkheid voor teamleden creëren om hun ideeën te delen. En vergeet daarbij zeker ook niet de stille teamleden die misschien een duwtje in de rug nodig hebben.

7. Moedig werknemers aan om samen te werken en te ontspannen

Niet alleen op de werkvloer moeten werknemers samenwerken, ook buiten het werk zouden ze wat tijd met elkaar moeten kunnen doorbrengen. Verschillende experts leggen in een artikel van SUCCESS uit waarom het belangrijk is dat je teamleden samen ook dingen doen die niets met werken te maken hebben.

Lees verder onder de advertentie

,,Het zal ervoor zorgen dat werken plezieriger wordt en dat collega's in moeilijke tijden gemotiveerd blijven", zegt Stephen Ufford van Trulioo. ,,Zo'n relatie zal voor open communicatie, een goede werkethiek, meer flexibiliteit en een beter begrip van taken en verwachtingen zorgen."

,,Of je nu op vrijdagnamiddag wat gaat drinken met je collega's, met het hele team naar een basketbalwedstrijd gaat of samen aan uitdagende evenementen deelneemt, het resultaat is hetzelfde", zegt Grant Gordon van Solomon Consulting Group. ,,Collega's die deel uitmaken van elkaars leven zullen harder werken. Ze zijn meer dan verzameling individuen die samenkomen in een kantoor."

,,Cultuur is niet iets wat alleen binnen de vier muren van een bedrijf gevormd wordt", zegt Raoul Davis van Ascendant Group. ,,Collega's hebben die graag tijd met elkaar doorbrengen, maakt het werk veel aangenamer en zal ze ook meer van het dagelijkse werk voor het bedrijf laten houden."

Lees verder onder de advertentie

Bron: Business AM

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!

Lees verder onder de advertentie