Striptekenaar. Dat wilde Jordy van Honk (41) worden in zijn jonge jaren. Klein detail: hij had geen enkel talent voor tekenen. Profvoetballer stond ook op zijn verlanglijstje. Als rechtsback van de Stormvogels/Telstar in IJmuiden doorbreken leek hem wel wat. Ook hier helaas te weinig talent, maar wel een prachtige jeugd met sport op hoog niveau .
Inmiddels is Van Honk blij dat hij zijn voetbalambities destijds heeft gelaten voor wat ze zijn. Van Honk:,, Ik voetbal nog steeds met veel plezier met vrienden in de zaal iedere vrijdagavond, maar mijn passie ligt al heel lang bij het verduurzamen van internationale handelsketens."
,,Het is ontzettend tastbaar wat ik doe. Als ik een chocolade reep eet of een kop thee of koffie drink, dan zie ik de geweldige mensen voor me die ik heb ontmoet over de hele wereld die veel werk hebben gestopt in het telen van de gewassen als thee, koffie en cocoa en in de verwerking en handel van het product. Ik hou van het complexe diplomatieke spel om verandering te realiseren, om samenwerking te orkestreren tussen bedrijven, ngo's en overheden, tussen Europa en Afrika, enzovoorts."
Binnen internationale handel werken aan een betere wereld
Als afgestudeerd econoom weet van Honk alles over handel en dat bedrijfsprocessen zijn ingericht op winst maken. Tegelijkertijd gelooft hij ook dat het veranderen van inkooppraktijken en investeringsbeslissingen niet alleen voor financiële winst kan zorgen, maar óók kan bijdragen aan een betere wereld. Dat de studie trouwens uiteindelijk algemene economie werd kwam omdat tijdens de open dag aan de UvA de aandacht van Van Honk werd getrokken door een brochure over de afstudeerrichting ontwikkelingseconomie. Het ging over de kwetsbare positie van ontwikkelingslanden.
Als je iets wil veranderen, dan moet het schuren met gevestigde belangen.
Van Honk: ,,Ik weet nog steeds niet wat het precies was wat mij daar zo in aantrok, maar het had zeker te maken met de kans om maatschappelijke impact te maken, niet alleen op een bottom line van een individueel bedrijf. Door de studie geloof ik wel in de kracht van het bedrijfsleven om dingen voor elkaar te krijgen. Maar ook dat je de markt goed moet reguleren, de rol van de marktmeester is belangrijk. En de kracht van advocacy. Als je iets wil veranderen, dan moet het schuren met gevestigde belangen."
Van Honk werkt inmiddels al 14 jaar bij IDH en is er bijna sinds het begin bij. De organisatie is in 2018 door de Nederlandse overheid opgericht om de koppeling van buitenlandse handel met ontwikkelingssamenwerking te maken. IDH kiest er nadrukkelijk voor om met het bedrijfsleven, ngo's en overheden samen te werken.
Commerciële invalshoek
Van Honk: ,,Wij gaan in de dialoog met bedrijven op zoek naar pragmatische oplossingen, om naar eenzelfde doel toe te werken. We creëren draagvlak tussen verschillende partijen met verschillende belangen. Voorop moet staan impact te genereren, en de lat moet omhoog in de tijd. Zo vinden we een duurzaamheidsprogramma van een bedrijf nu niet meer goed genoeg als het niet duidelijk is wat het bedrijf in de kern van haar inkooppraktijken bijdraagt aan verduurzaming. Om het plat te zeggen: weer een project om scholen te bouwen in Afrika, maar intussen wel doorgaan met onderbetaling en kortlopende contracten met toeleveranciers, zullen we niet toejuichen. Daar zijn we kritischer op."
Draagvlak voor verandering voor verbetering
Eén van de momenten in zijn carrière waar hij het meest van onder de indruk was, was een bezoek aan een theeplantage in Malawi. Van Honk: ,,Het was de bedoeling dat ik op een maandag op werkbezoek zou gaan, maar omdat het vanwege verkiezingen onrustig was in de hoofdstad, moesten we snel worden verplaatst naar het weekend ervoor. Ik kwam dus eerder aan en niemand was voorbereid op mijn komst. Wat ik daar zag raakte mij diep. Ik zag volwassen mensen die onderbetaald werden, die 1,20 dollar per dag verdienden, met kapotte kleren en zonder beschermende kleding. Deze mensen plukten thee die we ook in Nederland drinken. Dat maakte een hoop in mij los. Met 36 organisaties zijn we gaan samenwerken met het doel een leefbaar loon voor theewerkers te realiseren. We konden de situatie uiteindelijk aanzienlijk verbeteren. Daar ben ik heel trots op."
Fragiel
,,Ik heb geleerd hoe fragiel internationale verhoudingen zijn en hoe moeilijk het is om iets te veranderen. Als er dan iets lukt is dat heel bijzonder en hangt vooral af van goede persoonlijke relaties die je jarenlang zorgvuldig moet bouwen en onderhouden. Tegelijkertijd weet ik als macro-econoom ook dat verandering fragiel is: er is te veel thee in de wereld op dit moment, de Malawiaanse economie staat er slecht voor en het land heeft ook heel veel last van klimaatverandering waardoor de toekomst van de thee industrie aldaar ook onder druk zal blijven staan."
De tijdgeest
,,Ik ben blij dat ik op een plek zit waar ik een bijdrage kan leveren aan de verbetering van de wereld. Ik haal mijn energie uit het proberen te verbinden van bedrijven en te laten zien hoeveel we kunnen veranderen als we samen optrekken. We hebben de tijdgeest ook mee. Duurzaamheid en ongelijkheid staat, al dan niet gedwongen, bij veel bedrijven nu hoog op de agenda. Dat was toen ik net bij IDH begon wel anders."
,,IDH heeft een mooie positie in het ecosysteem van internationale landbouwketens om bedrijven en overheden verder te brengen en samen op te trekken. Gelukkig lukt dit vaak genoeg, ondanks de tegenwind die er is met de vele conflicten in de wereld op dit moment. Met een mooie groep hoog gemotiveerde internationale collega's zien we het glas half vol, we kunnen stappen zetten richting een duurzamere wereld."