Vorig jaar kondigde Unilever al aan dat het de ijsdivisie wilde afsplitsen. Dat past binnen de strategie van topman Schumacher om alleen de best presterende bedrijfsonderdelen binnenboord te houden. Eerder werden daarom ook de merken Unox, Conimex en Zwan verkocht.
Bij het 'nieuwe Unilever' horen geen ijsmerken meer
Bedrijfsonderdelen die het juist goed doen zijn Knorr, Hellmann's en Dove. Schumacher heeft het bedrijf nu ongeveer waar hij het hebben wil, zei hij donderdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers. ,,We zijn bijna waar we willen zijn", antwoordde hij op de vraag of nog meer verkopen aanstaande zijn. Bij het nieuwe Unilever horen dus geen ijsmerken meer. EZ-minister Beljaarts toonde zich verheugd dat het nieuwe ijsbedrijf in Amsterdam gevestigd zal worden. ,,Hiermee blijft een belangrijke economische activiteit behouden voor Nederland, met zowel honderden banen op het hoofdkantoor als bij toeleveranciers'', aldus de minister op AD.nl.
Oud-topman Heineken gaat bedrijf leiden, beursnoteringen in Amsterdam, Londen en New York
De naam van het afgesplitste ijsbedrijf is nog niet bekend gemaakt. De beoogde topman wel, namelijk voormalig Heineken-topman Jean-François van Boxmeer. Naast de Amsterdamse beurs krijgt het bedrijf ook noteringen in Londen en New York.
KIJK OOK BusinessWise Academy met advies over beleggen, door onder meer Pim Bertens
Unilever was van oudsher een Nederlands-Brits bedrijf, maar besloot in 2020 zich volledig te vestigen in Groot-Brittannië. Daarbij beloofde het bedrijf wel aan de Nederlandse overheid dat als de voeding- en ijsdivisie ooit zou worden verzelfstandigd, dat de afsplitsing een Nederlands bedrijf zou worden. Schumacher vertelde in een persconferentie dat het bedrijf zich aan die belofte wilde houden. ,,Als bedrijf wil je je daar aan houden. Dat hadden we ook gedaan als we die belofte aan het Verenigd Koninkrijk hadden gedaan.''
19.000 banen wereldwijd, voor de nieuwe ijsdivisie
Bovendien was het de goedkoopste optie omdat een flink deel van het bedrijf al in Nederland is gevestigd. Er zit onder meer een fabriek voor Ben & Jerry's in Hellendoorn. Volgens het bedrijf is de keuze genomen om te zorgen voor zoveel mogelijk waarde voor de aandeelhouders. Het kantoor van de ijsdivisie verhuist van Rotterdam naar de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat. Wereldwijd is de ijsdivisie goed voor 19.000 banen.
LUISTER OOK naar Ray Klaassens over leiderschap: 'Leiders kiezen, managers faciliteren'
Unilever maakte donderdag ook bekend dat het bedrijf voor 1,5 miljard euro aandelen gaat inkopen. In 2024 heeft Unilever zijn omzet met een kleine 2 procent kunnen opkrikken tot 60,8 miljard euro. Daarbij profiteerde het niet alleen van prijsverhogingen, maar er werden ook meer producten van de hand gedaan. Onder meer de merken Dove en Vaseline deden het goed. Bij de ijstak groeiden de verkopen met 4,5 procent tot 8,3 miljard euro. Wel ging er ruim een tiende minder winst in de boeken. Over het hele concern kwam die uit op 6,4 miljard euro.
LEES OOK - Achteraan de loopgroep van de gymles vonden ze elkaar: Ben en Jerry, twee jeugdvrienden die een wereldberoemd ijsmerk maakten. Wat drijft hen? Wij doken in het ontstaan van het succesvolle Ben & Jerry's. Voor 5 euro deden ze een ijsmaakcursus, waarna ze een zaak openden in een vervallen benzinestation. Lees het artikel hier.