Josefien: ,,Duurzaam wc-papier… Hoe is dat zo gekomen, Sander?"
Sander: ,,Ik ben altijd ondernemer geweest. Eerst in de entertainmentwereld, als artiestenmanager, daarna had ik jarenlang een aantal nachtclubs en restaurants. Ik werd daar uiteindelijk niet gelukkig van, besloot dat het anders moest, dat ik me met iets wilde bezighouden waarmee ik de wereld een stukje mooier kon maken. Dus zijn mijn compagnon Melle Schellekes en ik acht jaar geleden begonnen met The Good Roll."
Josefien: ,,Jullie maken 100 % boomvriendelijk toiletpapier en met de helft van de netto-opbrengst laten jullie toiletten bouwen in Ghana. Was duurzaamheid altijd al belangrijk in jullie leven?"
Sander: ,,Totaal niet. Wij waren geen duurzame jongens, we waren snelle jongens. Tot we op het idee kwamen om wc-papier te maken van gerecycled papier en erachter kwamen dat 14 % van de ontbossing in de wereld door het produceren van regulier toiletpapier komt. Er worden elke dag 270.000 bomen gekapt voor toiletpapier. Dat moet anders. Vinden niet alleen wij, want de Europese Unie heeft bepaald dat over twee jaar geen enkele boom meer mag worden gekapt voor toiletpapier.
Ik heb dat uiteindelijk verkocht omdat ik er tijdens mijn studie achter kwam dat eigenlijk alle afval in met name de heavy industry wordt geproduceerd
Josefien Groot
En jij, Josefien, wat is jouw verhaal? Ik las dat je op je negentiende al ondernemer wilde worden."
Josefien: ,,Ik kom uit een echte ondernemersfamilie: mijn vader had een groot bloembollenbedrijf, net als de vader van mijn moeder. Dus het zat erin, maar het werd niet gepusht. Ik mocht mijn eigen ding doen. Dat was boksen, in eerste instantie – ik heb dat op hoog niveau gedaan en ben zelfs nog Nederlands kampioen geweest. Maar uiteindelijk koos ik voor een technische studie: Complex Systems Engineering & Management. En omdat het ondernemen er toch in zat, begon ik tijdens mijn bachelor een eerste bedrijf: ik verkocht yogaleggings van gerecyclede plastic flesjes. Maar ik heb dat uiteindelijk verkocht omdat ik er tijdens mijn studie achter kwam dat eigenlijk alle afval in met name de heavy industry wordt geproduceerd. Dus wilde ik me daarop focussen, op het energie-efficiënter krijgen van die industrie.
Rond die tijd leerde ik Ruben Geutjens kennen, mijn buurman in onze studentenflat. Samen zijn we Qlayers begonnen: een bedrijf dat verfrobots maakt die scheepsrompen, maar ook windmolens voorzien van een nieuwe coating. Die robots verspillen minder verf, belasten het milieu daardoor minder en nemen dat gevaarlijke werk op grote hoogte van mensen over."
Sander: ,,En ik begrijp dat jullie nog meer plannen hebben."
Josefien: ,,Ruben ontwikkelt momenteel een coating waardoor schepen en vliegtuigen zich sneller kunnen verplaatsen. De schepen en vliegtuigen blijven hetzelfde, we veranderen alleen de manier waarop de verf wordt aangebracht. Dankzij die techniek verhoog je de energie-efficiëntie van het voertuig, wordt er minder brandstof verbruikt – dat scheelt 3 tot 8 procent. Die technologie is heel complex, is nog in ontwikkeling, maar als je dat idee wereldwijd uitrolt heb je vet veel impact."
Dankzij EY gaan bepaalde zaken gewoon makkelijker, dat merken we ook. Er zit bij hen gewoon heel veel kennis
Sander de Klerk
Sander: ,,Dus je zit hier nog wel even?"
Josefien: "Dat weet ik niet... Ik hou van bedrijven starten, de boel op poten zetten, daar zit ook mijn kracht. Mijn intrinsieke motivatie is altijd: wat draag ik bij? Als ik daar geen antwoord meer op heb, raak ik gedemotiveerd. Ik blijf niet ergens zitten omdat ik toevallig de oprichter van het bedrijf ben."
Sander: ,,Wat betekent zo'n EY-award dan voor jou?"
Josefien: ,,Iedereen kent EY, dus ik zie het vooral als een heel mooie exposure. Nadat ik hem had gewonnen, mailde een klant in Singapore om me te feliciteren. Dat soort dingen is toch leuk. En voor jou?" Sander: ,,Ik had nooit gedacht dat we zouden winnen, dus het was écht een verrassing en we hebben het flink gevierd. Voor de rest is het wat je zegt: megaveel exposure. En dankzij EY gaan bepaalde zaken gewoon makkelijker, dat merken we ook. Er zit bij hen gewoon heel veel kennis."
Josefien: ,,Ondernemen is ook leren omgaan met tegenslagen. Hoe deal jij daarmee?"
Sander: ,,Mijn gezin is de basis, zonder hen ben ik niks. Daarnaast moet ik fysiek en mentaal heel fit zijn, dus ik neem elke ochtend rond vijf uur een ijsbad en ik sport veel. Nodig, want de klappen die je als ondernemer soms krijgt, zijn keihard. Uiteindelijk gaat iedereen op kantoor namelijk gewoon naar huis, maar jij bent degene die de klappen op moet vangen, die ervoor moet zorgen dat de salarissen worden betaald en de fabrieken blijven draaien.
Ik geloof dat je prima een heel goede ondernemer kunt zijn zonder er belachelijk veel uren in te steken
Josefien Groot
Josefien: ,,Dat wordt vaak onderschat, het risico dat wij als ondernemer nemen. Er kan zoveel misgaan."
Sander: ,,Heb je weleens gedacht om het bijltje erbij neer te gooien?" Josefien: ,,Nee, opgeven staat niet in mijn woordenboek. Wat niet betekent dat ik alles laat vallen voor mijn werk. Die tijd heb ik wel gehad. Mijn vriend heeft ook een eigen bedrijf en we wilden allebei doorgaan met ondernemen, ook toen we vier jaar geleden onze dochter kregen. Maar dat werkte niet, we besloten dat er toch echt een stabiliteitsfactor in het gezin moest komen. Dat werd mijn vriend, maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid: ik werk soort-van-normale-tijden en breng en haal mijn dochter naar en van school. Ik wil ook niet meer terug naar hoe het eerder was, omdat ik mezelf toen echt verloor in mijn werk. Dat is ook niet nodig, ik geloof dat je prima een heel goede ondernemer kunt zijn zonder er belachelijk veel uren in te steken."
Sander: ,,Mee eens. Mijn zoontje is drie en sinds hij er is, heb ik alles veranderd. Ik ga minder op reis en ben sowieso elke woensdagmiddag en vrijdagochtend alleen met hem. En in de weekenden werk ik niet als hij wakker is. Die kleine is key, als ik met hem ben, focus ik op hem, nergens anders op. Dat draag ik ook uit naar mijn personeel: ze mogen bij ons niet 's avonds werken, geen mailtjes meer sturen. Stop met werken als je bij je gezin bent. En als er te veel werk is, moeten we gewoon meer mensen aannemen."
Meer over de winnaars lees je hier. Daar vind je ook informatie over de andere winnaars die door EY werden gekroond en hoe je aan te melden voor Entrepreneur Of The Year 2025.
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!