HR

Kennismigranten straks mogelijk duurder en strenger geregeld: wat je als HR nu moet weten

2025-06-17 14:06:06 DEN HAAG - Eddy van Hijum demissionair Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat de pers te woord voorafgaand aan het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. ANP LAURENS VAN PUTTEN Eddy van Hijum, demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wil strengere regels voor bedrijven die deze expats willen inhuren. Foto: ANP.
Eddy van Hijum, demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wil strengere regels voor bedrijven die deze expats willen inhuren. Foto: ANP.
Leestijd 3 minuten

Met het wetsvoorstel rondom de kennismigrantenregeling heeft Van Hijum twee doelstellingen: versterking van de kenniseconomie en beperking van ongewenste migratie. Vrij vertaald: uitsluitend écht talent naar Nederland halen, niet mensen die de regeling misbruiken.

Aanscherpen regels kennismigranten

Het kabinet kijkt al enige tijd naar het aanscherpen van de regels voor kennismigranten. Zo besloot de Tweede Kamer in het najaar van 2023 om fiscale voordelen voor deze groep af te bouwen. Na protest uit onder meer het bedrijfsleven zijn die maatregelen, al voordat ze waren ingevoerd, deels teruggedraaid. Als dit wetsvoorstel van Van Hijum (NSC) mee verhuist naar een nieuw kabinet is opnieuw de vraag wat er van over blijft.

Uit recente cijfers van het CBS blijkt overigens dat de afgelopen jaren het aantal expats dat in Nederland aan de slag is gegaan, flink is gedaald. In 2024 kwamen er 16.000 naar Nederland. Dat was 26 procent minder dan een jaar eerder. Vergeleken met twee jaar geleden is het een daling van 39 procent.

Wat betekent het wetsvoorstel voor het bedrijfsleven, dat aan de Tweede Kamer is gestuurd?

1. Hoger salariscriterium

Jongere kennismigranten ( tot 30 jaar): minimaal 110 procent van het gemiddelde bruto jaarsalaris (ongeveer 4.171 euro per maand), wat neerkomt op een verhoging van circa 500 euro bruto per maand.

Overige kennismigranten: ook voor hen wordt het salariscriterium verhoogd met 'enkele honderden euro's' per maand, uitgaande van de huidige norm van circa 4.170 euro.

Impact voor bedrijven: reken door wat deze verhoging betekent voor je totaal aan loonkosten, inclusief doorbelasting, benefits, pensioenbijdragen enzovoorts.

2. Strengere toetsing van bedrijven

Verhoogde eisen: zware boetes op onderbetaling, illegale arbeid of fiscale overtredingen kunnen leiden tot weigering van een vergunning.

Verplichting tot actualisatie van referenties: bedrijven die twee jaar geen kennismigrant in dienst hebben gehad, kunnen hun erkenning verliezen.

Breder risicoprofiel: niet alleen loon-gerelateerde overtredingen, maar ook andere juridische misstanden zwaarder meegewogen in de beoordeling .

Impact voor bedrijven: tijdig compliance-rapportage en continue monitoring van financiële en juridische integriteit wordt essentieel.

3. Wat te doen als HR?

Herbereken salariskaders: zorg dat toekomstige contracten voldoen aan de nieuwe norm van ca. plus 10 procent.

Review referentstatus: analyseer of er erkenning loopt en of er recent genoeg aanknopingspunten zijn.

Versterk compliance: controleer boetegeschiedenis, schaduwwerking en afdwingbaarheid van juridische normen.

Plan voor werving en retentie: houd rekening met hogere kosten; posities moeilijk vervulbaar? Overweeg extra voordelen of alternatieven.

Wie alles willen weten over de huidige regeling bezoekt deze website: Nationale kennismigrantenregeling | IND van het Ministerie van Asiel en Migratie.

HR: wees voorbereid op nieuwe wetgeving

Economisch duiders geven HR-afdelingen die werken met kennismigranten het advies werving en compliance als kernstrategie te herpositioneren, zowel om talent aan te trekken als om risico's te beheersen. De komende maanden zijn cruciaal om op tijd operationeel klaar te zijn zodra de Tweede Kamer akkoord geeft en de nieuwe regels ingaan.

Lees ook: Immigranten vormen het kloppend hart van Silicon Valley. Ze staan aan de basis van bedrijven als Google en Stripe en drijven innovatie en groei. Valley-CEO/investeerder Wibe Wagemans beschrijft - juist nu - waarom hun rol onmisbaar is.

Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: