Niemand zou de top van de Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven, wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans CEO, boardmember en investeerder in Silicon Valley is de Silicon Sherpa van BusinessWise. Lees via deze link zijn eerdere expertblogs.
Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie, staat symbool voor Amerikaans ondernemerschap en succes. Maar laten we eerlijk zijn: zonder de cruciale bijdrage van immigranten zou dit succesverhaal onvolledig zijn. In ons boek 'Het geheim van Silicon Valley' schreven we dat immigranten vaak de hoofdrol spelen in de Valley.
Stripe, Slack en Moderna Therapeutics: ze zijn (mede) opgericht door immigranten
Wibe Wagemans
82 procent van de unicorns heeft immigranten in topposities
Denk eens aan bedrijven die de wereld veranderden: Stripe, Slack en Moderna. Wat hebben deze gemeen? Ze zijn (mede) opgericht door immigranten. Volgens een rapport van de National Foundation for American Policy uit 2018, werd 55 procent van de unicorns – startups met een waardering van meer dan 1 miljard dollar – mede door immigranten opgericht. Bovendien had 82 procent van die unicorns immigranten in topposities zoals CEO's en CTO's.
Het zijn niet alleen de oprichters; immigranten zitten in alle lagen van de techbedrijven. Het topmanagement, de engineering-afdelingen, de ondersteunende diensten: de Valley draait op immigranten.
'Immigrants. We get the job done'
Waar komt die enorme bijdrage vandaan? Wat drijft deze mensen om zulke indrukwekkende prestaties neer te zetten? Het antwoord ligt in een mix van nieuwsgierigheid en ambitie. Immigranten komen vaak met een drive om iets te bereiken, of het nu status, geld of macht is. Ze hebben iets te bewijzen. Dat is al zo sinds de beginjaren van de Verenigde Staten. Alexander Hamilton, de eerste minister van Financiën, werd geboren in Puerto Rico. Marquis de La Fayette, die meevocht in de Amerikaanse Revolutie, was een Fransman. Zoals ze in de musical Hamilton zeggen: 'Immigrants. We get the job done.' En dat is nog steeds zo.
Sergey Brin uit Rusland richtte Google op, Jensen Huang uit Taiwan Nvidia, Jan Koum uit Oekraïne WhatsApp
Wibe Wagemans
Immigranten achter de economische motor van Amerika
Californië is misschien wel de staat waar dit besef het sterkst leeft. Elke grote industrie, van de landbouw in het midden van de staat tot Silicon Valley, is afhankelijk van de bijdrage van immigranten. En die bijdrage is enorm.
Sergey Brin uit Rusland richtte Google op, Jensen Huang uit Taiwan stond aan de basis van Nvidia, en Jan Koum uit Oekraïne bracht WhatsApp tot leven: drie immigrant-ondernemers die de Valley voorgoed hebben veranderd. Kun je je voorstellen wat er zou gebeuren als die mensen er niet zouden zijn?
Lees ook
Donald Trump is direct na zijn inauguratie begonnen met het uitvoeren van zijn anti-immigratieplannen. Economen vrezen dat de Amerikaanse economie daar stevig onder zal lijden. Lees via deze link het artikel daarover.
Gevaren van een restrictief immigratiebeleid
Los van eventuele vergrijzing, kan een restrictief immigratiebeleid ernstige gevolgen hebben voor de innovatiekracht van een land. Wanneer de toegang tot talent wordt beperkt, hebben bedrijven moeite om de juiste mensen te vinden om hun groei te stimuleren en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Dit kan leiden tot een afname van het aantal nieuwe bedrijven en een vertraging van de technologische vooruitgang die uiteindelijk de welvaartsstaat betaalt.
Bovendien beïnvloedt een restrictief immigratiebeleid het concurrentievermogen van een land. Landen met een opener immigratiebeleid trekken een grotere talentenpool aan. In Silicon Valley blijft de deur open voor kennismigranten en topstudenten met een H-1B visum, terwijl het beleid voor mensen zonder geldige verblijfsstatus strenger wordt gehandhaafd. Het blijft belangrijk om talent wereldwijd te blijven aantrekken.
Immigranten zijn het kloppende hart van Silicon Valley. Hun ambitie, hun drive, hun talent: het zijn de ingrediënten die van de Valley een broeinest van innovatie maken. Laten we dat vooral zo houden.
Samen met journalist Eva Schram schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, vol lessen voor Nederlanders over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Hij deelt stukken uit hun boek in de columns. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.
LEES OOK: Gezonde wereldeconomie zonder de VS van Trump? Dit zijn de kansen voor Europa
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor onze nieuwsbrief: