Toen ik mijn eerste bedrijf Bolesian in 1985 had opgericht, het eerste AI-bedrijf in Nederland, en we zaken gingen doen met Amerikaanse klanten waaronder de US Army, veranderde ik de titel op mijn visitekaartje van commercieel directeur in Chief Executive Officer, CEO. Dat was supercool zogezegd en leverde mij erg veel aanzien op in de Verenigde Staten, aangezien achter die titel een enorm bedrijf hoort te schuilen.
Iedereen noemt zich tegenwoordig maar CEO. Naar schatting lopen er in Nederland miljoenen rond
Leen Zevenbergen
Wist ik veel, ik vond dat het wel stoer klonk. Overigens waren er destijds in Nederland nauwelijks andere CEO's. De term was toen niet zo bekend, dus erg veel indruk heb ik er in Nederland niet mee gemaakt. Tegenwoordig echter hoor je niet anders dan CEO's. Naar schatting lopen er in Nederland miljoenen CEO's rond of allerlei andere vormen van Executives, in profit en non-profitsector (hoewel die term al helemaal niet past en hoort bij NGO's). Eenmanszaken? Ook een CEO. Iedereen noemt zich tegenwoordig maar CEO. In de media staat de titel CEO inmiddels gelijk aan die van directeur. Eerlijk: mensen denken dat CEO synoniem is voor directeur.
Devaluatie van titels in het bedrijfsleven
Maar niks is minder waar en ik wil deze ergerlijke devaluatie van titels hier bespreken. Want de titel die je aan iemand geeft of die iemand zichzelf aanmeet zegt iets over die persoon. Zeker als het op je CV staat en je erop beoordeeld wordt. Zoals het woord zegt is een CEO, Chief Executive Officer, de Chief. De Chief, de voorzitter van de Executive Officers. Er zijn dus blijkbaar ook Non-Executive Officers. Dat staat in een one-tier model voor een bestuurslaag met daarin de dagelijkse leiding (executives) en de toezichthouders (non executives). In de meeste Europese bedrijven heb je een two-tier model met een directie en daarboven een laag
commissarissen. Waarbij de directie de Executives zijn en de commissarissen de non-Executives.
Een CEO hoor je eigenlijk alleen aan te treffen bij een bedrijf met een zogenaamde corporatestructuur, meestal bij beursgenoteerde bedrijven. Waar dus een echte top met executives zit waaronder meestal vele lagen van directeuren zitten, variërend van Senior Vice Presidents die weer lager in rang zijn dan de Executive Vice President, want die zijn weer onderdeel van de executive laag van het bedrijf.
Wat een waanzin. Noem jezelf gewoon directeur of manager, of boekhouder of administrateur in plaats van CFO
Leen Zevenbergen
In Nederland zou je in mijn ogen wellicht maximaal honderd CEO's moeten hebben, gezien het aantal beursgenoteerde corporate bedrijven die een executive structuur hebben. Er zijn ongeveer 25 beursgenoteerde bedrijven en daarnaast meer dan 2,5 miljoen bedrijven met directeuren. Vaak zijn dat bedrijven met nauwelijks medewerkers en een directeur, die zich vaak dan wel CEO noemt.
Wat een waanzin. Noem jezelf gewoon directeur of manager, of boekhouder of administrateur in plaats van CFO (Chief Financial Officer). Blijkbaar bestaat er een enorme behoefte bij mensen om zich met behulp van een titel enige status te geven. Stop daarmee, want net zoals bij consultants of coaches kan iedereen zich die titel aanmeten zonder dat daar nog enige betekenis achter schuil gaat. Net afgestudeerden noemen zich al senior consultant en gaan bedrijven adviseren terwijl ze nooit een bedrijf geleid hebben.
CEO als titel voor onzekere lieden die verder weinig anders te melden hebben
Dat is het gevaar achter titel inflatie; de betekenis die je kunt toekennen aan de titel vervaagt. Dus als je een CEO ontmoet en daarachter een bedrijf van beursgenoteerde omvang denkt aan te treffen kun je aardig van een koude kermis thuiskomen.
Laten we dus stoppen met de titel CEO voor van-alles-en-nog-wat te gebruiken en begrijpen dat die titel meestal staat voor onzekere lieden die verder weinig anders te melden hebben. Echte stoere ondernemers bijvoorbeeld noemen zich gewoon directeur, boekhouder of hanteren de naam van hun vak, zoals schilder, slager, loodgieter etcetera. Dan weet je waar je aan toe bent.
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: