Pionier, serial entrepreneur, CEO en boardmember Wibe Wagemans deelt voor BusinessWise via expertblogs, interviews en webinars zijn kennis over innovatie en het bedrijfsleven in Silicon Valley. Samen met Gerben van Driel is hij te horen in de podcast Even bellen met Silicon Valley. Op deze pagina lees, hoor en zie je alles terug.
Mira Murati groeit op in Vlorë, aan de Albanese kust waar Italië achter de horizon net niet zichtbaar is. Het is 1988 en Albanië is het armste land van Europa. De Berlijnse Muur valt kort na haar geboorte, families verstoppen hun televisies voor dieven. Kinderen dromen van een wereld voorbij de bergen.
In een land waar import en export samen 600 miljoen waard zijn, bouwt een meisje robots van karton en draad. Haar ouders, beiden ingenieurs die onder het regime veertig jaar hun mond moesten houden, zien in hun dochter iets unieks: iemand die vrij durft te denken. In een land dat generaties lang bang was voor de buitenwereld, kijkt zij in de toekomst.
Van kartonnen robots in Albanië naar het hart van Silicon Valley
Nu, dertig jaar later, weet diezelfde Mira miljarden dollars los te peuteren van investeerders voor haar Thinking Machines Lab. Twaalf miljard dollar waardering voor een bedrijf dat nog geen product heeft gelanceerd. Meer dan het bruto nationaal product van Albanië. Dat kan alleen in Silicon Valley.
De weg naar de top: Vancouver Island, Tesla, OpenAI
Vanuit Albanië komt ze met een beurs terecht op een kostschool op Vancouver Island, waarna ze aan de oostkust gaat studeren op Colby en Dartmouth. Stage bij Goldman Sachs in Tokio. Na werktuigbouw wordt ze product manager van Model S en X bij Tesla. In 2018 gaat ze naar een ander bedrijf in het portfolio van Elon Musk: OpenAI. Op dat moment zijn er daar minder dan honderd mensen aan het werk. Een paar jaar later wordt Sam Altman opzij gezet door de board en wordt Mira interim-CEO.
Maar OpenAI is niet voldoende voor haar. Mira wil verantwoordelijkheid en toegankelijkheid met open-source tools voor onderzoekers. Wat doet ze? Ze start een bedrijf dat meteen het dubbele ophaalt van wat OpenAI in de eerste ronde binnenkreeg.
Thinking Machines Lab: AI bouwen buiten de greep van Big Tech
Anderen wijzen op old boys networks maar Mira is het bewijs dat de meritocratie nog steeds werkt. Waar anders kan een meisje uit Vlorë bewijzen dat de belangrijkste technologie van onze tijd niet hoeft te worden gecontroleerd door Amerikaanse techgiganten?
De timing is perfect. OpenAI worstelt met interne conflicten, Google loopt achter de feiten aan en Meta gooit miljarden tegen de muur zonder resultaat. Mira weet hoe je AI bouwt en hoe je de fouten van je voormalige werkgever vermijdt.
Samen met journalist Eva Schram, schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, vol lessen over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.
Mira Murati's missie: ethische, open en toegankelijke kunstmatige intelligentie
In een eerdere expertblog schreef ik over de '10x engineer': een ontwikkelaar die tien keer productiever is dan zijn collega's. In AI kan iemand 10.000x het verschil maken tussen achterlopen en domineren, en er zijn waarschijnlijk maar een paar honderd van die individuen.
De reden is simpel: AI is geen incrementalisme. Het is exponentieel. Eén doorbraak kan leiden tot een compleet nieuw ecosysteem, miljarden aan marktwaarde en een technologische voorsprong die jaren standhoudt. Als zo'n doorbraak rust op de schouders van een handvol briljante onderzoekers, dan is 100 miljoen dollar niet de beloning. Het is de inkoopprijs.
Laat de rest van de wereld die bedragen maar krankzinnig vinden. Mira bouwt intussen rustig verder in de Valley. De logica hier is soms lastig te volgen, maar vaak verbluffend raak.
Gerben van Driel belt wekelijks met Wibe Wagemans in Silicon Valley over innovaties, trends en de toekomst van tech. Luister elke dinsdag mee met hun gesprek: de podcast Even bellen met Silicon Valley beluister je op deze website (hieronder) en/of je favoriete podcastkanaal.
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: