„Werknemers onderschatten vaak de gevolgen van het delen van vertrouwelijke bedrijfsinformatie. De sancties in arbeidscontracten zijn niet zonder reden opgenomen en werkgevers handhaven deze regelmatig", vertelt Pascal Besselink, advocaat bij DAS (niet betrokken bij deze zaak, red.). „Een geheimhoudingsbeding in een arbeidsovereenkomst is een belangrijk instrument voor werkgevers. Dit beding beschermt bedrijfsgevoelige informatie tegen ongewenste verspreiding".
'Collega's doen het ook'
De werknemer van de alarmcentrale verklaarde tijdens de rechtszaak dat ze zich van geen kwaad bewust was toen ze de gegevens doorspeelde. Ze deed dat omdat - zoals ze zei - 'iedereen het doet'. Verklaringen van collega's kon ze echter niet overleggen. Pascal Besselink: „Het verweer dat collega's ook informatie delen, houdt meestal geen stand bij de rechter. Vooral niet als de werknemer dit niet kan bewijzen met concrete voorbeelden".
Als werknemers de geheimhoudingsplicht schenden, riskeren ze naast ontslag ook hoge boetes
Pascal Besselink DAS
Geheimhoudingsplicht: beleid consequent toepassen
Werkgevers moeten hun beleid consequent toepassen bij alle werknemers en kunnen niet selectief zijn in het opleggen van boetes of het geven van ontslag, benadrukt Besselink. „Als werknemers de geheimhoudingsplicht schenden, riskeren ze naast ontslag ook hoge boetes. Deze boetes kunnen oplopen tot duizenden euro's en hebben daardoor soms grote financiële gevolgen voor de werknemer. In dit geval toont deze uitspraak opnieuw aan dat het schenden van de geheimhoudingsplicht tot verschillende maatregelen kan leiden."
Lees ook
* 'Ongewenst gedrag sluipt er vaak onopgemerkt in, omdat we ons niet bewust zijn van de aannames die we maken'. De expertblog van Fenna de Man lees je hier.
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: