Nieuws

Jonnie Boer (De Librije) overleden

ZWOLLE - Portret van Jonnie Boer in zijn driesterrenrestaurant De Librije. Chefkok Boer zal voor de wereldleiders koken die eind maart naar de nucleaire top in Den Haag komen. ANP KIPPA ROBIN VAN LONKHUIJSEN Jonnie Boer is op 60-jarige leeftijd overleden. Foto: ANP.
Jonnie Boer is op 60-jarige leeftijd overleden. Foto: ANP.
Leestijd 2 minuten

Jonnie Boer begon zijn carrière op 17-jarige leeftijd als kok in Amsterdam. Sinds 1987 kookte hij in De Librije. In 1993 nam hij het restaurant samen met zijn vrouw Thérèse over. Dat jaar ontving het restaurant de eerste Michelinster. In 1999 volgde een tweede ster en in 2004 de derde. Eind vorig jaar kreeg de eetgelegenheid van Michelin opnieuw de hoogste waardering. Het is momenteel het enige driesterrenrestaurant van ons land.

'Ik ga je trots maken'

Jonnie Boer laat een vrouw en twee kinderen achter. Zijn zoon Jimmie staat op Instagram stil bij het overlijden van zijn vader. 'Dank voor alles wat je mij hebt gegeven. Ik ga je trots maken.' Dochter Isabelle, plaatste niet veel later en boodschap van gelijke strekking.

LEES OOK - Kinderen Jonnie en Therese Boer worden klaargestoomd voor opvolging De Librije (bron: De Ondernemer)

Familie Boer op tv in De Opvolging

In een interview met De Stentor dit jaar zei Jonnie Boer nog niet te weten wanneer hij wilde stoppen en dat hij 'over vijf jaar' met zijn vrouw wilde kijken of dat het moment zou zijn waarop hij het stokje definitief over zou geven.

Eerder dit jaar werden Jonnie en zijn gezin gevolgd voor een docureeks van Omroep Max, met de titel De Opvolging. Die reeks ging over hoe zoon Jimmie (24) en dochter Isabelle (21) klaar werden gestoomd om het stokje van hun ouders over te nemen. De twee kinderen zijn sinds kort samen met chef-kok Nelson Tanate (33) mede-eigenaar van De Librije.

Of toch een kantoorbaan voor de kinderen...

In de laatste aflevering van de docuserie sprak Jonnie Boer zijn zorgen uit. Hij vroeg zich hardop af of de kinderen toch niet beter een kantoorbaan hadden kunnen nemen: „Of gewoon postbode of zo. Dan heb je dat gezeik niet." Relativeren deed hij ook: „Maar aan de andere kant, dat maakt het leven ook hartstikke leuk."

Op de website van De Ondernemer schreef Esther Reinders, opvolgerscoach voor familiebedrijven, over deze serie meerdere - veelgelezen - expertblogs, waaronder deze over de opvolging van Jonnie en Thérèse Boer.

V.l.n.r.: Jimmie (24), Isabelle (21), Jonnie (60) en Thérèse Boer (53) met chef-kok Nelson Tanate (33) van De Librije. Foto: Enzio Ardesch/AD. V.l.n.r.: Jimmie (24), Isabelle (21), Jonnie (60) en Thérèse Boer (53) met chef-kok Nelson Tanate (33) van De Librije, samen zitten ze in de nieuwe docureeks De Opvolging. Foto: Enzio Ardesch voor AD.
V.l.n.r.: Jimmie (24), Isabelle (21), Jonnie (60) en Thérèse Boer (53) met chef-kok Nelson Tanate (33) van De Librije, samen zitten ze in de nieuwe docureeks De Opvolging. Foto: Enzio Ardesch voor AD.

Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier gratis in: