In deze aflevering van de podcast 'Hoe word ik' vertelt Martin van Kranenburg hoe je je marketingteksten verbetert door te schrijven voor het brein.
,,Hoe word je beter in het schrijven voor het brein? Onthoud deze: het schrijven van teksten is niks meer en niks minder dan het beantwoorden van de vragen van je lezer. Als je dat doet, kom je in het brein van de ander. Bij mijn eigen proces zit 40 procent het voorbereiden. De voorbereiding is de basis voor een goede tekst. We hebben daar een framework voor met zeven stappen om in de belevingswereld van je lezer te komen. Die moet je helemaal uitschrijven in de voorbereiding."
Bepaal je doelgroep en definieer het doel
,,Schrijf uit voor wie je boodschap is bedoeld. Als daar meerdere doelgroepen staan, moet je stoppen. Want als je één tekst schrijft voor meerdere doelgroepen, creëer je ruis. Dus je moet één doelgroep hebben. Definieer daarna het doel. Wat wil je dat de lezer doet? Bijvoorbeeld aanmelden, een abonnement nemen of een ander concreet doel. Wat is de primaire call to action?"
Creëer urgentie
,,Daarna is de uitdaging om urgentie te creëren. Benoem wat de lezer mist als hij niet op jouw aanbod ingaat. Gebruik daarbij verliestaal, zoals het aanwakkeren van FOMO (fear of missing out). Breng argumenten in kaart. Bijvoorbeeld: als je je nu niet verdiept in hoe je goede prompts moet schrijven, loop je achter de feiten aan. Als mensen niet het gevoel hebben iets te missen, ontstaat er geen urgentie en komen ze vandaag niet in actie. Dan heb je al die tekst voor niks geschreven."
Formuleer een belofte
,,De vierde vraag is: wat gebeurt er als je lezer wél doet wat je voorstelt? Formuleer een belofte. Maak duidelijk wat de lezer wint door wél actie te ondernemen. Bijvoorbeeld: als je deze training volgt of als je dit leest, begrijp je precies hoe je effectieve prompts schrijft."
Onderbouw met bewijs
,,Je wilt een goede tekst schrijven waarmee je mensen overtuigt. Dan heb je altijd bewijs nodig. Claims zonder bewijs worden zelden vertrouwd. Maar 14 procent van de mensen vertrouwt de mening van een bedrijf, terwijl 70 procent de mening van een ander vertrouwt. Ondersteun je boodschap met reviews, cijfers of cases, bij voorkeur peer-to-peer. Een ondernemer in de zorg wil een review van een andere ondernemer in de zorg."
Bied een laagdrempelige eerste stap
,,Denk ook na over een gemakkelijkste eerste stap. Misschien wil iemand niet meteen die training doen, maar wel een brochure downloaden of een podcast luisteren. Als je al die dingen voorbereidt, heb je een fundament voor een tekst. Daarna komt het schrijven."
,,Het schrijven van teksten is het beantwoorden van de vragen van je lezer. Ik stel altijd vervelende vragen in mijn schrijfworkshop. Ik vraag iemand: op basis van welke vragen is deze tekst geschreven? Als het dan stil blijft, zeg ik: stop maar, waarschijnlijk ga je nu over jezelf, je bedrijf en je product praten. Daar zit ik niet op te wachten. De lezer denkt alleen: what's in it for me?"
Structureer je verhaal
,,Zorg voor korte zinnen, goede koppen en subkoppen en duidelijke call-to-actions. Slechts 28 procent van je tekst wordt volgens onderzoek gelezen. Dus een foto moet de juiste emotie oproepen en een koptekst moet een motivator bevatten. Af en toe een quote kan ook helpen om de aandacht van je lezer te pakken. Aan de hand daarvan moet ik meteen je verhaal snappen."
,,Je moet je continu afvragen: zit jouw lezer te wachten op je tekst? We hebben het hier over marketingteksten, waarin je een ander mee wilt krijgen. Bij een boek pakt de lezer het actief op en leest hij bewust. Op social media of in een mail is dat niet zo. Dan moet je technieken toepassen om je tekst zo makkelijk te maken dat het brein het kan verwerken én dat het emotie oproept. Want zonder emotie verdwijnt je tekst. Een goede tekst is het spel van aandacht pakken, aandacht vasthouden en aandacht sturen."
Meer luisteren? Hier vind je alle afleveringen: