De prijsstijgingen bij komen níet door Trump. Tenminste, zo wil Apple de klanten laten geloven, om de toorn van de Amerikaanse president te voorkomen. De uitleg die Apple wil geven is, zo bericht The Wall Street Journal, dat er nieuwe technieken in de iPhone komen waardoor de prijzen stijgen. Aanpassingen in het design en nieuwe toeters en bellen moeten die prijsstijging rechtvaardigen, weet AD.nl te melden.
Samsung is eerder dan Apple met een superdun toestel
Apple zou bijvoorbeeld werken aan een iPhone Air, een superdun toestel van slechts een halve centimeter dik. Dat is technisch natuurlijk hartstikke knap en daar hoort een stevig prijskaartje bij. Samsung komt volgende maand al met zo'n dun exemplaar, vanaf 1249 euro.
Apple moet iets verzinnen, want het bedrijf zit met een groot probleem. China maakt het gros van de iPhones voor de Amerikanen en Trump heeft de smartphones wel uitgezonderd van de hoogste tarieven, maar niet van het algemene tarief van 20 procent dat hij voor China heeft ingevoerd en dat nog altijd van kracht is. En de handelsoorlog kan zomaar weer oplaaien.
Apple Pro: productie in... China
Apple maakt ook in India en Vietnam telefoons, maar met name de Pro modellen - dat zijn de duurste exemplaren met de beste camera's - kunnen eigenlijk alleen in China in grote hoeveelheden gemaakt worden. En juist die Pro's zijn in de Verenigde Staten goed voor ongeveer de helft van de verkopen.
Apple probeert de productie voor de VS buiten China te brengen maar het gaat jaren duren voordat het lukt en productie naar Amerika zelf verplaatsen duurt nog veel langer als dat al ooit mogelijk wordt.
Mensen zijn bereid meer te betalen omdat de iPhone een integraal onderdeel van hun leven is
Tim Cook CEO Apple
Gemiddeld geeft een Amerikaan 1100 euro uit aan een iPhone. Zelfs als de prijs zou verdubbelen kopen veel mensen nog gewoon een nieuw iPhone, blijkt uit onderzoek. „Mensen zijn bereid meer te betalen omdat de iPhone een integraal onderdeel van hun leven is'', zei ceo Tim Cook van het Amerikaanse techbedrijf een paar jaar geleden bij de presentatie van de jaarcijfers. Daar maakt het bedrijf gebruik van door steeds duurdere modellen aan te bieden. In 2010 kostte het topmodel iPhone 4 met 32 gb geheugen 699 euro; nu is het duurste model, de iPhone 16 Pro Max met 1 tb geheugen, 1979 euro. Een reguliere iPhone 16 kost 969 euro.
Prijsstrategie Apple
Die topprijzen vertekenen het prijsbeleid van Apple ook enigszins. De eenvoudigste iPhone in de VS kost al vijf jaar lang 799 euro en de Pro is al vijf jaar 999 euro. Niet goedkoop, maar er kwam dus jarenlang geen cent cent bij, ondanks verbeteringen aan het toestel. Apple denkt met die prijzen precies goed te zitten om consumenten te verleiden om vaak een nieuw toestel te kopen. Als de toestellen duurder worden zullen mensen langer wachten met vervangen.
Dat in Europa de prijzen van iPhones fiks hoger zijn dan in Amerika heeft te maken met de btw en met de dollarkoers.
Of in Europa de prijzen van iPhones zullen stijgen is ongewis. De tarieven van Trump gelden niet op import vanuit China naar Europa. Maar het Amerikaanse bedrijf kan er ook voor kiezen om de tarieven van Trump niet alleen door de Amerikanen te laten betalen maar over alle markten uit te smeren. Geluk bij een ongeluk: de dollarkoers doet het dit jaar slecht en verloor al 10 procent tegenover de euro. Dat maakt - in theorie - de iPhone weer goedkoper voor Europeanen.
Pauze in handelsoorlog: beleggers blij
Beleggers zijn ondertussen dolenthousiast over de pauze in de handelsoorlog en de nog duurdere iPhone die eraan komt. Apple, een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld, werd maandag in één dag ruim 6 procent meer waard.
Lees ook
* 'Apple is het meest waardevolle merk ter wereld, bedrijft in die zin topsport en legt de lat heel hoog. Ik was eigenwijs, maar heb me er volledig aan overgegeven. Het wérkt.' BusinessWise in gesprek met CEO Ed Bindels, grondlegger van het jubilerende Amac.