Kirsten Bults, Chief People Officer van Linden-IT, beloofde zichzelf: voordat ik 30 ben heb ik een directie titel. Die belofte sprak ze ook uit toen ze op 25-jarige leeftijd solliciteerde bij Linden-IT. En als Bults iets in haar hoofd heeft, dan gebeurt het ook. Haar geheim? Doelen in stukjes opknippen. En heel hard werken. Bults: ,,Met 40 uur per week werken kun je geen topfunctie vervullen."
Maar minstens zo belangrijk: privé iets vinden waarvan je kan opladen na een werkdag. In het geval van Bults: paarden, een passie die ze al van jongs af aan heeft. Maar ook bij die passie komt er in haar geval een plan bij kijken. Ze heeft haar zinnen gezet op een andere droom: een boerderij kopen, met ruimte voor de paarden aan huis. Voor dat plan heeft ze drie jaar uitgetrokken, de tijd die het veulen dat ze kocht nodig heeft om volwassen te worden.
Sergeant
Die doelgerichtheid leverde haar veel op, maar zorgt soms ook voor weerstand. Tijdens haar eerste baan als leidinggevende, ze was toen 23 jaar oud, kreeg ze het verwijt dat ze zich gedroeg als een sergeant. Bults: ,,Dat was niet leuk om te horen. Ik heb geleerd om wat meer geduld te hebben met mensen, maar ik moet nog steeds oppassen dat ik niet mijn standaarden opdring aan anderen. Ik streef altijd naar perfectie en dat betekent ook dat ik heel hard werk. Dat is voor mij vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Ik gedraag me eigenlijk als een ondernemer die in dienst is. Dat past ook bij Linden-IT, waar het MT en de aandeelhouders ook die mindset hebben. Er is alle ruimte om te experimenteren en te proberen. Daar haal ik ook voldoening uit. Het is een bedrijf in beweging. We begonnen met 20 medewerkers en het zijn er nu meer dan 500."
Geromantiseerd
Aan zo jong je doelen bereiken zit ook een nadeel. Bults: ,,Ik merk dat ik die plek ook een beetje heb geromantiseerd. Dat komt ook door hoe ik de functie wil invullen. Ik hecht veel waarde aan een specialistisch team met wie je samen iets neerzet. Als dat team optimaal staat, ben je eigenlijk een soort meewerkend voorman, zeker in onze platte organisatiecultuur. Dat betekent dat er eigenlijk helemaal niet zoveel verschil is tussen wel of geen deel uitmaken van het MT. Ik lift als het ware mee op het succes van het team."
Ik heb geleerd dat ik mensen niet teveel moet pushen en in hun waarde moet laten
De uitdaging zit nu in het aanbrengen van verdieping in haar werk en het uitbreiden van haar soft skills, geeft ze aan. ,,Ik heb geleerd dat ik mensen niet teveel moet pushen en in hun waarde moet laten en dat mijn methode om een doel te bereiken niet de enige methode is. Ook wil ik, binnen de projecten die ik heb lopen, die puntjes nog verder op de i zetten. Verder wil ik nog duidelijker maken dat ik open sta voor ideeën. Ik merk dat ik soms het imago heb van iemand die op de rem trapt en voor wie het glas halfleeg is. Terwijl ik denk dat het mijn manier is om grote doelen overzichtelijk te maken. Door af en toe kritische vragen te stellen waar je verder mee kunt. Ik wil dat medewerkers weten dat ze van me op aankunnen en dat een kritische vraag juist enthousiasmerend bedoeld kan zijn."
Tot rust komen
Om een topfunctie goed te kunnen vervullen, moet je soms een bepaalde rol aannemen. Bults: ,,Je kan niet de hele dag een powervrouw zijn. Als ik in de stal sta bij de paarden, is het lekker om dat even los te laten. Thuis sta ik in dienst van de dieren."