Strategie

De paradox van Parkinsons Law: leven in een wereld zonder werk, maar met meer tijd

It is inside that there is life. The outside is passive and belongs to death. It's the world of the shell. Inside is life, the germ that must take root, grow and transmit the seed. The virtues, qualities, writings, memories and intelligences that are Afbeelding: Shutterstock AI
Afbeelding: Shutterstock AI
Leestijd 6 minuten
Over de Expert:
aragorn meulendijks
Aragorn Meulendijks
'Innovation Network' en 'toekomst-historicus'

Aragorn Meulendijks verkent onontdekte toekomsten. Als spreker en thought leader verdiept hij zich in opkomende technologieën zoals AI, VR en Metaverse, waarbij hij het verleden gebruikt om de exponentiële toekomst te doorgronden. Lees hier zijn eerdere expertblogs.

Momenteel zorgt AI voor een revolutie op allerlei wetenschapsgebieden. AlphaFold hielp bijvoorbeeld om alle tweehonderd miljoen mogelijke proteïnestructuren te vinden die mogelijk zijn. Meer dan een miljard jaar aan PhD onderzoekstijd bespaard. Dit is geen overdrijving maar een feit: het World Economic Forum bevestigt hoe AI een cruciale rol speelt in het versnellen van wetenschappelijke ontdekkingen.

Zelfs als AI dus stil zou blijven staan, zorgt AI vandaag al voor allerlei acceleraties op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, die weer zullen leiden tot doorbraken en uitvindingen. Uit onderzoek blijkt dat wetenschappers die AI-tools gebruiken gemiddeld 67 procent meer wetenschappelijke artikelen publiceren en drie keer zoveel citaties ontvangen als collega's die geen AI gebruiken.

AI als vliegwiel van vooruitgang

AI staat niet stil en wordt continu beter. Jensen Huang liet in de laatste NVIDIA GTC zien dat de verbeteringen op het gebied van de hardware voor AI, chips, en stacks, exponentieel doorgroeien.

De komende tien jaar wordt dus een soort rollercoaster ride, want doorbraken zoals die van AlphaFold gaan leiden tot nieuwe medicijnen bijvoorbeeld. In 2020 gebruikten MIT-onderzoekers een AI-algoritme om een compleet nieuw antibioticum te ontdekken, genaamd halicin - het eerste antibioticum ooit.

In Amerika worden al medicijnen getest en uitgerold voor het verlengen van het leven van je huisdieren. Dit is een precursor voor medicatie die hetzelfde doet voor mensen. Dr. David Sinclair heeft gigantische stappen gezet met het onderzoek naar ouderdom en veroudering. Hij concludeert dat het gezien kan worden als een ziekte, eentje die met succes bestreden kan worden. Zelfs als we niet ouder zouden worden dan de gemiddelde 83, dan nog kunnen we massaal gezonder oud worden, zodat we tot aan ons overlijden kunnen rondhuppelen in een jong en vitaal lichaam. (lees het boek "Lifespan: Why we die and why we don't have to")

Hoe bereiden we ons voor op een wereld waarin 80 het nieuwe 50 kan zijn?

Aragorn Meulendijks

Maar daar blijft het dus niet bij: ouderdom is aantoonbaar om te keren. We kunnen weer verjongen. In 2023 publiceerde Sinclair een baanbrekende studie in Cell waarin wordt aangetoond dat verstoring van epigenetische informatie muizen versneld laat verouderen, maar dat het herstel van het epigenoom de tekenen van veroudering weer kan omkeren. Met andere woorden: we kunnen de biologische klok letterlijk terugdraaien.

Het is dus zeker niet uitgesloten dat het komende decennium medicatie zal brengen die de gemiddelde levensduur van mensen significant kan verlengen, en daarmee verandert een paradigma met grote gevolgen. Wat zal dat betekenen voor onze samenleving en economie? Wat gebeurt er met pensioenstelsels en zorgkosten als mensen substantieel langer vitaal blijven leven? En hoe bereiden we ons voor op een wereld waarin 80 het nieuwe 50 kan zijn?

Star Trek economie zal op enig moment kapitalisme moeten gaan vervangen

In eerdere artikelen schreef ik al over de opkomst van AI en robotica, en hoe deze eigenlijk in toenemende mate al ons werk van ons zullen overnemen. Een Star Trek economie zal op enig moment kapitalisme moeten gaan vervangen. Een wereld waarin iedereen voorzien is, geld geen rol speelt en iedereen significant ouder wordt.

En dat alles binnen onze levens... jazeker. Prominenten als Ray Kurzweil en genetica-pionier George Church van Harvard Medical School voorspellen dat we binnen één of twee decennia in de buurt komen van wat zij noemen 'longevity escape velocity' - het moment waarop elk jaar dat je ouder wordt gecompenseerd wordt door meer dan een jaar aan levensverlenging dankzij medische doorbraken.

Dit is geen sciencefiction meer. Grote namen en miljarden dollars vloeien naar deze sector. Altos Labs, een biotech-startup gesteund door Jeff Bezos, ging in 2022 van start met meer dan 3 miljard dollar financiering. Google's zusterbedrijf Calico investeert eveneens langdurig in fundamenteel onderzoek naar verouderingsbiologie.

Parkinsons Law 'voor het leven'

Parkinsons Law stelt dat alle tijd die beschikbaar is ook gevuld wordt. In het verleden werd deze wet met name toegepast op werk. Elon Musk (momenteel minder geliefd) gebruikte deze wetmatigheid met veel succes bij onder meer Twitter en xAI, waar hij agressief de tijd beschikbaar voor projecten beperkte, tot wel 1 procent van wat er normaliter beschikbaar is.

Zo behaalde het team van Elon Musk bij xAI een opmerkelijke prestatie door een supercomputercluster te implementeren die is uitgerust met 100.000 Nvidia H200 GPU's in slechts 19 dagen, een proces dat normaal gesproken jaren duurt. Nvidia CEO Jensen Huang prees deze prestatie als 'bovenmenselijk' en merkte op dat dergelijke projecten doorgaans uitgebreide planning en uitvoering vereisen over meerdere jaren

xAI is, mede door deze prestatie, in minder dan een jaar een van de leidende AI bedrijven in de wereld geworden en haalde een achterstand van decennia in, in maanden.

Worden we ongelukkig als we langer leven?

Maar wat als we deze wetmatigheid toepassen op ons eigen leven? Veel mensen zijn bang dat als we langer leven en niet meer naar kantoor hoeven, dat we dan ongelukkig worden. Dat we niets te doen hebben en het leven saai en vervelend wordt. Maar wat als het tegendeel waar is? Wat als Parkinsons Law garandeert dat als we meer tijd hebben, we die ook gaan vullen... maar dit keer met fijne, mooie dingen, kunst, cultuur, passie, gezin, familie, liefde?

Onderzoek wijst ook hier naar een hoopvolle toekomst. Studies in Europa tonen aan dat minder werken gepaard gaat met hogere levenstevredenheid. Een analyse van de European Social Survey laat zien dat vermindering van werkuren de levenstevredenheid verhoogt, vooral bij middeninkomens en werknemers in de private sector.

Zingeving lijkt de sleutel te zijn. Een studie onder 7.000 volwassenen ouder dan 50 jaar toonde aan dat mensen met een sterk gevoel van doel in het leven een significant lagere sterftekans hadden in de vier jaar na het onderzoek. Langere levens en minder werkdruk bieden de kans voor nieuwe invullingen van zingeving: tweede of derde carrières, vrijwilligerswerk, creativiteit, of meer tijd voor gezondheid en sociale verbindingen.

Uiteindelijk gaat het niet om hoeveel tijd we hebben, maar hoe we die gebruiken. De toenemende levensduur en afnemende werklast door AI en robotica kunnen samen een ongekende bloeiperiode voor de mensheid betekenen - mits we die extra tijd bewust en betekenisvol invullen.

Lees ook

* Zie jíj AI-agents als bedreiging of de oplossing voor personeelstekorten? De traditionele aanpak biedt geen toekomstbestendige oplossing - toch?

* Microsoft bestaat vijftig jaar. Vijf decennia vol hoogtepunten, dieptepunten, innovaties en succesverhalen. Het overzicht.

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: