Laptopbedrijf Asus wilde onlangs weer terug naar de thuiswerkrichtlijn van vóór corona: een volledige terugkeer naar kantoor (vijf dagen), al zouden werknemers dan wel in staat gesteld om maximaal twee dagen thuis te werken. Het personeel protesteerde en de zaak kwam voor de rechter. De vraag of je je werknemers mag dwingen om (weer) vijf dagen naar kantoor te komen was al langer actueel. Want mag dat zomaar van de rechter? We vroegen het Demi van Helden, arbeidsrechtadvocaat bij Bierman Advocaten:
„Ja, een werkgever heeft die bevoegdheid gewoon. Ook als werknemers al jaren thuiswerken, of zelfs ver weg zijn gaan wonen. Het is namelijk niet zo dat er automatisch dan een bepaald recht op thuiswerken ontstaat. Maar goed, praktisch zie je nu ook dat thuiswerken een heel aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde is voor veel werknemers. En als die voorwaarde dan goed vastgelegd is, dan kun je daar ook echt rechten aan ontlenen als werknemer. Maar zo'n recht ontstaat niet vanzelf."
Dus als er in de vacaturetekst iets over hybride werken stond, is de situatie juridisch al heel anders?
„Bij de vacaturetekst nog niet, want dan ben je nog geen overeenkomst met elkaar aangegaan. Maar als thuis mogen werken vastgelegd is in je contract of in het beleid (zoals bij Asus, red.), dan wordt de situatie anders."
Maar beleid mag je wijzigen toch?
„Beleid mag je wijzigen, maar als het in de arbeidsvoorwaarden is vastgelegd, zul je met een goede reden moeten komen. Dat mag niet zomaar. Het zal erg afhankelijk zijn van de omstandigheden en de belangen van zowel de werkgever als de werknemer."
Lees ook: Deze CEO legt uit hoe thuiswerken voor werkgevers én werknemers wel kan werken
Zijn er al veel rechtzaken over geweest?
„Nee. Ik denk dat het veel speelt, maar dat werkgevers het willen oplossen voordat het bij de rechter komt. Je ziet namelijk wel dat veel mensen - ook journalisten - zich afvragen hoe het juridisch nou zit."
Mag je thuiswerken ook verplichten?
Hoe zit het andersom eigenlijk? Mag een werkgever mij verplichten om vijf dagen per week thuis te werken, bijvoorbeeld omdat er geen kantoorruimte meer wordt gehuurd?
„Dat is een goede vraag. In de coronatijd speelde dat natuurlijk, maar destijds was er coronabeleid vanuit de regering, dus dat was een heel andere situatie."
Lees ook: Laptopbedrijf overvalt werknemers met nieuw voorstel: maximaal twee dagen thuiswerken
In BusinessWise Weekly delen Afiena van den Broek, Senior HR Directeur bij Oracle, en Boudewijn Dekker, oprichter JobQ, tips om om jouw hybride werkbeleid tot een succes te maken. Beluister de podcast nu via je favoriete podcastapp of Spotify.
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: