Strategie

Willem van Weede, Vivera: 'Ik kan onafhankelijk handelen, maar rapporteer proactief'

Willem de Weede van Vivera. Vivera
Vivera
Leestijd 6 minuten
Lees verder onder de advertentie

Ondernemerschap zit in het DNA van Vivera, zoals dat ook het geval was bij de andere decentraal geleide corporates waar Willem van Weede eerder werkte. Hij probeert zijn rol zo goed en professioneel mogelijk te vervullen en vindt telkens weer de energie om ervoor te gaan. Dat laatste gebeurt volgens hem automatisch wanneer je een drijfveer hebt die verwant is aan waar je mee bezig bent. ,,Een grotere missie nastreven, gaat verder dan persoonlijk of zakelijk gewin."

In mei 2019 heeft Vivera het vleesbedrijf Enkco ('Eerste Nederlandse Keurslagers Combinatie') afgestoten, om zich volledig op de groei van de plantaardige alternatieven te richten. Als gevolg van de verkoop kan het bedrijf op grotere schaal investeren en zodoende de snelle internationale groei van Vivera nog meer gestalte geven. Inmiddels is dat bedrijfsonderdeel drie keer zo groot en het totale bedrijf anderhalf keer zo groot als tijdens de verkoop van Enkco. De producten van Vivera zijn te koop in 25 Europese landen. Het bedrijf behoort tot de drie grootste producenten van Europa en is in Nederland de absolute marktleider.

Concurreren met vlees

Het succes van het bedrijf verklaart CEO Willem van Weede, mede doordat ooit met een 'vleesgedachte' naar nieuwe technologie is gekeken. ,,Het bedrijf zag het echt als kans. Heel snel kregen we ook een behoorlijk marktaandeel. Door in al die landen aan de slag te gaan, hebben we geleerd ons snel aan te passen aan lokale wensen op het gebied van smaak en vorm."

,,Je ziet een grotere creativiteit in plantaardig koken ontstaan, maar plantaardig vlees heeft zeker een belangrijke katalyserende werking om een gemakkelijk alternatief te bieden”

Willem van Weede

Consumenten vinden zowel klimaat als persoonlijke gezondheid steeds belangrijker. Dat speelt Vivera in de kaart. De laatste vijf jaar is de markt voor plantaardig behoorlijk gegroeid, al is het geen gelijkmatige groei geweest, mede door een hogere groei tijdens de covid-pandemie en een stabilisatie door de post-covid dip en de inflatie. Vivera concurreert vooral met vlees, meer dan met andere producenten van vleesvervangers.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK: CEO onthult: zo bereidde ik mijn Buitenhof-interview voor met ChatGPT

En mooi nieuws voor het bedrijf uit Holten in dat licht: mensen gaan steeds bewuster eten; de vleesmarkt is hard geraakt de laatste jaren. Tegelijkertijd is plantaardig vlees niet het enige antwoord op de afname van de vleesconsumptie. ,,Je ziet een grotere creativiteit in plantaardig koken ontstaan, maar plantaardig vlees heeft zeker een belangrijke katalyserende werking om een gemakkelijk alternatief te bieden", zegt Van Weede.

Dichtbij beslissingen staan

De CEO is ambitieus. Altijd geweest. Het vraagstuk ondernemer versus manager vormt een rode draad door de carrière van Van Weede. ,,Ik ben het allebei niet, als je het cynisch bekijkt. Bij de werkgevers waar ik altijd voor koos, zat ondernemerschap in het DNA van het bedrijf. Het waren serieuze bedrijven (waaronder Nutricia, Sara Lee DE, Nestlé, red.). Het waren corporates, maar twee daarvan decentraal georganiseerd."

Lees verder onder de advertentie

De CEO is naar eigen zeggen altijd ondernemend bezig geweest. ,,Dichtbij beslissingen staan, is voor mij belangrijk. Ook onze parent (het Braziliaanse JBS, sinds 2021 eigenaar van Vivera, red.) denkt heel decentraal. Ondernemen, ownership en bescheidenheid zijn belangrijke waarden binnen de groep, dus dat sluit goed aan."

Vivera krijgt financiële ondersteuning van het moederbedrijf, maar er is geen inmenging in wat Van Weede doet. ,,Hoe ik ervoor zorg dat ik vertrouwen en mandaat krijg? Bij tegenwind performance laten zien en bijsturen. Maar eigenaarschap zit hier ook gewoon in de cultuur. Ik kan onafhankelijk handelen, maar rapporteer proactief en neem m'n stakeholders mee. Dat deed ik ook bij de vorige eigenaren. Je moet geen geheimen hebben."

Willem van Weede wil grotere missie nastreven bij Vivera

Wat is hij eigenlijk liever: intrapreneur of entrepreneur? ,,Dat eerste", zegt hij stellig. ,,Dat maakt het zoveel leuker, positiever en toekomstgerichter. Als je straks terugkijkt op je werkende bestaan dan is het heel fijn om te weten dat je succesvol bent geweest. Maar het gaat niet om cash, maar om de lange termijn voldoening en nasmaak." Een ander centraal thema in de carrière van Van Weede is namelijk duurzaamheid, of misschien wel: verantwoordelijkheid nemen voor de aarde en de mensen erop.

,,Aanvankelijk heb ik er tegen gevochten. M'n ouders liepen ver vooruit op het gebied van duurzaamheid. We aten verantwoorde voeding bijvoorbeeld. Mijn opvoeding heeft de wortels wel vrij diep geschoten. Ik voel wel een maatschappelijke verantwoordelijkheid, ook al heb ik veel gezondigd. Ik heb overigens weinig opinie over anderen die minder met duurzaamheid op hebben. Ik probeer geen preacher te zijn. Ik probeer het te vertalen in een voorbeeldfunctie. Ik ben echt radicaal minder vlees gaan eten. Ik ben bijna een 'thuisvegetariër'; als ik buitenshuis eet, vind ik het lastiger om vegetarisch te eten."

Om een goede intrapreneur te zijn moet je volgens Van Weede een drijfveer hebben die verwant is aan waar je mee bezig bent en die verder gaat dan je eigen belang. ,,Een grotere missie nastreven en er blij van worden als je daar succesvol in bent. Dat gaat verder dan persoonlijk of zakelijk gewin. Dan vind je telkens weer de energie om ervoor te gaan."

Lees verder onder de advertentie

Eat openminded

Als CEO van Vivera is de missie van het bedrijf cruciaal voor succes. Op een ondernemende manier probeert hij het missie gedreven merk daarom vooruit te helpen. ,,Hoe kun je helpen om mensen breder te laten denken en bewuster te maken? Wat de consequenties zijn van hun consumptie? We willen de polarisatie in de discussie over minder vlees tegengaan en ieder die met een open mind een stap zet om minder vlees te eten, aanmoedigen" Duurzaamheid, dierenwelzijn en persoonlijke gezondheid, over die assen moet het gebeuren als het aan Van Weede ligt.

,,Het is geen toeval dat ik eerst bij Tivall, eveneens producent van vleesvervangers, en daarna bij Vivera betrokken ben geraakt. Nou, deels misschien wel, maar dergelijke bedrijven hebben een grote aantrekkingskracht op mij. Het is echt relevant wat hier gebeurt. Die betekenisvolle vooruitgang geeft voldoening." Verdere bedrijfsgroei draagt bij aan meer impact. Van Weede was ondanks de groei van de laatste jaren liever al verder geweest met het bedrijf. Ook de groei van de categorie gaat het horten en stoten. ,,Sommige concurrenten waren kwalitatief minder goed. Die hebben de categorie in z'n geheel wat geweld aan gedaan. Maar daar groeien we nu weer bovenuit."

Voldoening haalt de intrapreneur verder vooral uit de mensen met wie hij werkt. ,,De positieve energie van de collega's en het plezier dat we samen hebben. Mensen zien groeien, maar ook tegenslagen delen. Dat is verschrikkelijk mooi." De CEO is trots op de energie van de mensen in het bedrijf. ,,Sallandse nuchterheid voel je hier. Soms wordt er een beetje gemopperd, maar dan gaat iedereen er weer knalhard voor."

Overigens geeft de missie richting en duidelijkheid, maar overschreeuwt Van Weede zich niet op het thema duurzaamheid. ,,Collegialiteit, inkomen, zekerheid en gezelligheid zijn ook gewoon belangrijk. Iedereen mag weten in hoeverre hij de missie omarmt. Je hoeft echt geen veganist te zijn als je hier wilt werken."