Branded content

Generatiemanagement: hoe zorg je voor verbinding op de werkvloer bij onenigheid?

 
 
Leestijd 2 minuten

Hoe beïnvloeden generatieverschillen het dagelijkse werk en de samenwerking in teams? En dan met name als er onenigheid is? In de tweede aflevering van het boeiende gesprek tussen verschillende generaties op en rond de werkvloer staan persoonlijke ervaringen en adviezen op het gebied van cultuur en generatiedynamiek centraal.

Thomas Hendriks van BusinessWise ontvangt aan tafel Sabijn Vissers (54), branchemanager Overheid (en andere rollen) bij Randstad, Peter van der Meijden (45), directeur bij DSV solutions, Karlijn Ausema (35), Learning & Development Manager & Facilitator bij Peak4 en Daan van Splunteren (28), manager operations bij Clink Hostels, Amsterdam. Aanleiding voor het gesprek is het REBR-onderzoek (Randstad Employer Brand Research) naar de aantrekkelijkheid van bedrijven, dat Randstad in januari 2024 uitvoerde in 32 landen.

In gesprek gaan

Hoe gaat Daan van Splunteren om met onenigheid op de werkvloer? ,,Dat hangt deels af om wie het gaat, een afdelingshoofd of een supervisor bij Clink? Afhankelijk van wat er is gebeurd, zou ik ze in dezelfde kamer zetten om erover te praten. Of ik zou los van elkaar met ze in gesprek gaan om de situatie op te lossen, want onenigheid zorgt voor een onveilige situatie en dat heb ik liever niet."

Lees verder onder de advertentie

Voor Peter van der Meijden is hoor en wederhoor ook de basis. ,,Bij DSV is er veel meer verschil in leeftijden dan bij Daan. Bij ons gaat het van 18 tot 60 jaar oud, vaak ook nog met verschillende culturen. Maar ook dan gaat het altijd om hoor en wederhoor. We luisteren altijd naar twee kanten van het verhaal, daarna besluiten we hoe we daarmee omgaan en hoe erg het uiteindelijk blijkt te zijn."

Geen ruimte voor Gen Z

Karlijn Ausema begeleidt met opleider Peak4 allerlei generaties, waaronder Gen Z. ,,Je merkt bij hen dat ze wel de behoefte hebben om dingen uit te spreken en feedback te geven. De wil is er wel, maar ze voelen niet altijd de ruimte en vrijheid om dat te doen. En dat heeft voornamelijk met oudere generaties te maken. Ze zijn bang voor hiërarchie: wie ben ik nou om zoiets te mogen zeggen tegen de grote baas?"

Sabijn Vissers merkt bij Gen Z een gebrek aan kwetsbaarheid. ,,Ik denk liever niet in hokjes, maar als ik kijk naar Gen Z, dan zie ik over het algemeen - ik generaliseer hier even bewust - dat Gen Z heel goed kan vertellen wat ze willen, maar niet kunnen vertellen wat ze lastig vinden. Dat kan heel ingewikkeld zijn bij communicatie. Andere generaties hebben overigens weer moeite om ergens direct op aangesproken te worden."

Dat onenigheid ook kan leiden tot van iemand afscheid nemen, wordt ook besproken. Van der Meijden: ,,Dan hoop ik na zo'n slechtnieuwsgesprek uiteindelijk altijd dat iemand er iets van heeft geleerd. Dan heb je toch iets toegevoegd voor de toekomst."

BusinessWise Roundtable 5 BW
BW