Branded content

GenAI en de toekomst van bankieren

Aangeboden door PwC
Volgens Bauke Sprenger biedt AI mooie kansen voor veel organisaties, maar dienen ze wel goed voorbereid te zijn. ‘Organisaties moeten zorgen dat hun datahuishouding op orde is, dat is het gas, water en licht wat je nodig hebt voor GenAI’. Foto: PwC PwC
PwC
Leestijd 4 minuten

Banken en verzekeraars staan er volgens Bauke Spranger nog niet zo goed voor, met name als het gaat om de kosten van de operatie en hoe er met klanten wordt omgegaan. GenAI en de link met embedded finance bieden volgens hem een unieke kans om uit het slop te komen. ,,We zijn nog maar aan het begin van de ontwikkeling met AI. GenAI-toepassingen ondersteunen nu vaak de klantenservice bij bedrijven, om medewerkers bijvoorbeeld te ontlasten of zelfs te vervangen. En op het gebied van know your customer (KYC) kan GenAI helpen met analyseren, waardoor zaken als witwassen en terrorismefinancieringen kunnen worden voorkomen."

Data op orde

Sprenger stelt dat er steeds meer partijen zijn die financiële diensten aanbieden en sneller dan een bank kunnen inspelen op ontwikkelingen. ,,Er zijn veel nieuwe toetreders op de markt. Alleen banken hebben de unieke positie om echt het verschil te kunnen maken bij hun klant. Als ze de data op orde hebben, kunnen ze veel inzicht geven; daarvan moeten ze gebruik maken. De data kunnen klanten veel meer inzicht geven over hun financiële positie. Met die informatie kun je als bank je klanten van persoonlijk advies voorzien."

De financiële sector moet volgens Sprenger wel goed voorbereid zijn voordat ze met GenAI aan de slag gaan. ,,Mijn kernboodschap op de World AI Summit was dat financiële organisaties hun datahuishouding goed op orde moeten hebben. Zuivere data is het gas, water en licht dat je nodig hebt om met AI aan de slag te kunnen. Doorgaans heeft AI meer data nodig dan menselijke intelligentie. Menselijke intelligentie kan sneller tot conclusies komen en richtingen kiezen. Mensen hebben minder data nodig hebben om redeneringen te creëren."

GenAI is een intelligent kind van acht jaar oud, dat alle boeken en encyclopedieën van de wereld heeft gelezen, maar het redeneert nog niet altijd als een volwassene’

Wat als verkeerde data wordt gebruikt? ,,Soms benoemt GenAI een mening van iemand op sociale media als feit, in plaats van een goed wetenschappelijk onderzoek. Daarin is de datahuishouding nog niet volwassen. Als je hypotheekadvies moet geven of een lening wil verstrekken op basis van onzuivere data, dan is dat een te groot risico. GenAI is een intelligent kind van acht jaar oud, dat alle boeken en encyclopedieën van de wereld heeft gelezen, maar het redeneert nog niet altijd als een volwassene. Maar het ontwikkelt zich heel snel, waardoor het steeds beter zal gaan."

Leer van praktijkvoorbeelden

Om GenAI zoveel mogelijk te leren begrijpen, moeten organisaties beginnen met het ontwikkelen van praktijkvoorbeelden. ,,Ik denk dat het heel belangrijk is te laten zien welke kansen er liggen, maar primair vanuit een leerervaring perspectief. Kijk wat GenAI kan en bouw daarmee nuttige praktijkvoorbeelden op, maar durf ze ook op een gegeven moment los te laten. Focus je dan weer op nieuwe ontwikkelingen rondom AI, want voor je het weet is het achterhaald."

Voor de IT-infrastructuur gebruikt PwC een raamwerk voor het toepassen van AI. ,,Daarin willen we organisaties uitdagen: zorg dat je een proces hebt dat beschrijft hoe je dingen op een verantwoorde, veilige en schaalbare manier doet. Dat je nadenkt over de ESG-impact van GenAI en AI-toepassingen als je het over 25 landen uitrolt. Maar ook dat je vastlegt wie, wat en welke systemen je gebruikt en waarom. Dat je de datahuishouding op orde hebt, maar ook de beperkingen kent van het gebruik van data, want er zit veel wet- en regelgeving omheen."

Ook Sprenger zelf werkt met zijn team aan nieuwe AI-toepassingen. ,,Waar we bij PwC mee bezig zijn, is een hulpmiddel dat als een adviseur met je meedenkt over belangrijke wet- en regelgeving voor bedrijven in de financiële sector. Je kunt vragen stellen en dan ontvang je allerlei passende antwoorden over bepaalde wet- en regelgeving. We testen en trainen deze modellen dagelijks en maken het op maat voor de vraagstukken van onze klanten. Een ander voorbeeld waarmee we bezig zijn, is een toepassing waarin we faillissementen kunnen voorspellen."

Nu starten

Hoewel bedrijven alert moeten zijn met hun data, moeten ze volgens Sprenger vandaag met GenAI starten. ,,Het grootste risico ligt bij organisaties die GenAI links laten liggen. We leren iedere dag beter hoe we het moeten inzetten. Vergelijk het met het begin van het internettijdperk. Dat was toen niet meer dan e-mailen en pagina's met statische tekst weergeven. Als je kijkt waar we nu staan, hadden we in die tijd nooit kunnen bevroeden dat we al zo ver met internet zouden zijn. Nu heb je zoveel apps op je telefoon waarmee je dingen kunt. De mogelijkheden voor GenAI-toepassingen zullen daarom steeds groter worden. Maar zet ze niet uitsluitend voor commerciële doeleinden in. Laat AI je ondersteunen om financieel gezond te blijven, risico's te verkleinen en ESG-doelstellingen na te komen, zodat het de samenleving op een goede manier beschermt."