Wat kunnen jongere generaties leren op het gebied van leiderschap en hoe kun je dat het beste aanpakken? Daarover praten vier vertegenwoordigers van verschillende generaties. Sabijn Vissers is branchemanager Overheid (en andere rollen) bij Randstad. Peter van der Meijden is directeur bij DSV solutions. Karlijn Ausema is Learning & Development Manager & Facilitator bij Peak4. En Daan van Splunteren, manager operations bij clink hostels, Amsterdam. Onderbouwing van het gesprek is het REBR-onderzoek (Randstad Employer Brand Research) naar de aantrekkelijkheid van bedrijven, dat Randstad in januari 2024 uitvoerde in 32 landen.
Verbinding opzoeken
Volgens Karlijn Ausema toont elke generatie op een eigen manier leiderschap. ,,Wat de generaties met elkaar gemeen hebben is dat het gaat om de verbinding met elkaar opzoeken, het gesprek met elkaar aangaan. Niet iedereen in een team wil en kan hetzelfde, daarvoor is het nodig dat je met elkaar in gesprek blijft gaan."
Volgens Peter van der Meijden is ervaring key. ,,De functionele kennis die je opbouwt kun je inzetten bij leiderschap. Maar je hebt soms mensen die nieuw en jong binnenkomen en dan denk je: dat is mijn volgende baas. Dat heeft niet te maken met hun kennisniveau op dat moment, maar wel met hun leidinggevende uitstraling. Bijvoorbeeld het goed kunnen verwoorden van wat er nodig is."
Natuurlijk leiderschap
Daan van Splunteren bereidt zich als leidinggevende voor op de dag die komt. ,,Ik ben het ook eens met Peter: je hebt mensen die van nature leider zijn en mensen die vanuit competenties leiden. Ik leun meer naar natuurlijk overwicht. Ik stel een doel en neem iemand mee naar het behalen van dat doel."
Voor Sabijn Vissers is inclusiviteit van wezenlijk belang voor leiderschap. ,,De oprechte nieuwsgierigheid waardoor je het kunt realiseren. Hoe kijk je naar de wereld en naar de mensen met wie je werkt? Bij Randstad hebben we voor het management een programma gedaan voor inclusief leiderschap. Dat zijn we nu binnen de organisatie aan het verspreiden zodat het op alle vestigingen terechtkomt. Het vertrouwen geven dat iemand kan uitspreken wat hij of zij nodig heeft, dat is van essentieel belang bij leiderschap."
Het gaat om vertrouwen, dat is wel duidelijk aan het einde van het gesprek. Daarin komt ook leiderschap bij hybride werken aan bod. Van der Meijden: ,,Als je je mensen het vertrouwen geeft om zelf te bepalen wanneer zij thuis hun werk doen, krijg je veel meer terug."