Branded content

Verschilmakers: digitale uitjes en meer veiligheid op straat

 
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Welke nieuwe, vaak digitale, toepassingen maken het verschil? En wat is daarbij de toegevoegde waarde van 5G? In vier vodcast-gesprekken delen steeds twee ondernemers van innovatieve startups hun bijzondere ideeën. Om andere, grotere bedrijven te laten zien hoe het ook kan. Verschilmakers, zo kun je ze wel noemen.

De sprekers

Danny Boomstra doet sales en marketing bij VindiQu, het platform voor op maat gemaakte digitale uitjes voor mensen die vaak zelf niet meer op pad kunnen gaan. Paul Timmer is production engineer bij Townmaking Institute, een kennisinstituut dat diverse slimme (digitale) oplossingen voor de samenleving ontwikkelt, bijvoorbeeld voor verkeerssituaties.

Senioren in verzorgingshuizen lijken minder mobiel. Dat is niet helemaal waar. Een wandeling door een andere stad, of park, of dierentuin is namelijk geen enkel probleem. Digitaal, wel te verstaan. Kijkend naar beelden van een mobiele telefoon op een groot scherm in een gemeenschappelijke ruimte. Live en interactief, want als iemand nog even een keer naar dat ene huis of dat andere dier wil kijken, voert de persoon met de camera dat voor hem of haar uit.

Geen pixels meer dankzij 5G

VindiQu verzorgt deze digitale uitjes voor mensen die zelf niet of nauwelijks nog op pad kunnen. Ze wonen in verzorgingsinstellingen waar vaak niet voldoende medewerkers zijn om naast zorg ook nog uitjes te faciliteren. En 5G speelt daarbij een bepalende rol. Danny Boomstra: ,,Zonder 5G kunnen wij ons werk niet uitoefenen. We zijn heel erg gebaat bij een stabiele internetverbinding. Geen pixels meer, een beeld dat zo scherp is dat je er echt in zit als je ernaar kijkt. Ook op plekken, zoals bijvoorbeeld de Keukenhof, waar veel mensen bij
elkaar zijn en de verbinding daaronder kan lijden. De ervaringen die we met verbindingen opdoen, delen we met Odido. Zij gaan daarmee aan de slag en zo werken onze bedrijven samen om overal optimale verbinding te verzorgen."

Slim voor de samenleving

Paul Timmer legt in deze vodcast uit hoe Townmaking op basis van de 5G-verbinding tools ontwikkelt die lokaal meer veiligheid in het verkeer kunnen bieden. Bijvoorbeeld door een signaal te sturen naar de e-bike van een fietser die niet kan zien wat er op dat moment om de hoek gebeurt. Dat signaal zorgt ervoor dat de fatbike vanzelf vaart mindert. ,,Als je 50 kilometer per uur rijdt, beweeg je 14 meter per seconde. In de stad is dat natuurlijk erg veel. De internetverbinding voor zo'n waarschuwing moet stabiel en accuraat zijn. Bij ons is de grap dat we zo snel mogelijk internet willen inzetten om voertuigen te vertragen."

Gevaarlijke fatbikes

Als het tijdens het gesprek over plaatselijke verkeersveiligheid gaat en dan met name over fatbikes in het verkeer, deelt Timmer persoonlijke ervaringen. ,,Ik ben niet zo'n fan van de term 'probleem' als het om fatbikes gaat, maar sommige kunnen inderdaad voor problemen zorgen. Toch heb ik op voldoende Nederlandse fatbikes gereden die wel veilig zijn. Je kunt beter kijken naar het motorsysteem van fatbikes én fietsen en hoe gemakkelijk je dat kunt opvoeren. Wij stellen ook een keuring voor. Daar hebben we apparaten voor ontwikkeld die gemakkelijk laten zien hoe een de motor zich gedraagt."

Odido Business

5G, glasvezel, IT-oplossingen. Dat klinkt behoorlijk technologisch. Odido gelooft dat al die techniek mensen helpt om productiever en veiliger te werken. Maar vooral maakt het het werken makkelijker voor hen. Odido is er voor je. Met menselijke oplossingen voor zakelijke uitdagingen, ook voor jouw bedrijf.

Paul Timmer & Danny Boomstra. Fotograaf: Ruud Voest Paul Timmer & Danny Boomstra. Fotograaf: Ruud Voest
Paul Timmer & Danny Boomstra. Fotograaf: Ruud Voest