Strategie

René van Vlerken, CEO Euronext Amsterdam: 'Een beursgang biedt kansen, maar: doe je huiswerk'

 
 
Leestijd 4 minuten

Een beursgang is een spannend moment voor bedrijven én beleggers. René van Vlerken, CEO Euronext Amsterdam, legt in BusinessWise Academy uit waar je (ook) als beginnend belegger op moet letten.

In de videoserie BusinessWise Academy leer je hoe beleggen echt werkt, rechtstreeks van ervaren professionals. Geen snelle praatjes of vage beloftes, maar concrete kennis en praktische strategieën om slimme investeringskeuzes te maken. Juist ook voor beginnende beleggers. Wekelijks een nieuwe aflevering. Presentator: Gerben van Driel.

Een beursgang houdt in dat een bedrijf aandelen uitgeeft aan het publiek. „Daarmee wordt extra kapitaal opgehaald om bijvoorbeeld te investeren in de uitbreiding van een nieuwe fabriek of andere groei-initiatieven," legt René van Vlerken uit. Dit wordt de IPO genoemd: Initial Public Offering. „Via die aandelenuitgifte worden nieuwe aandeelhouders binnengehaald, en zij investeren kapitaal in ruil voor een stukje eigendom in het bedrijf."

Beursgang: wat is het precies?

Een beursgang staat vaak gelijk aan de ambitie van een bedrijf. De stap naar de beurs wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in de groei van een onderneming. Maar wat houdt dit precies in? Een voorbeeld: „Een bedrijf met honderd uitstaande aandelen à 1 euro per stuk kan besluiten er nog eens honderd aandelen bij uit te geven. De waarde van het bedrijf verdubbelt dan, en dat kapitaal kan worden ingezet om bijvoorbeeld een tweede fabriek te bouwen. De winst wordt daarna verdeeld over het grotere aantal aandelen."

Beursgang is geen garantie voor succes

Hoewel een beursgang een goede manier kan zijn voor bedrijven om kapitaal op te halen en zich te ontwikkelen, is het geen gegarandeerd succes – zowel voor het bedrijf als de belegger. Van Vlerken benadrukt dat het proces streng gereguleerd is. „Een bedrijf dat naar de beurs wil, moet een prospectus aanleveren: een uitgebreide samenvatting van het bedrijf, inclusief alle risico's, financiële cijfers en groeistrategieën. Dit boekwerk is ontworpen als hulpmiddel voor beleggers om een geïnformeerde beslissing te maken."

René van Vlerken, CEO Euronext Amsterdam René van Vlerken, CEO Euronext Amsterdam
René van Vlerken, CEO Euronext Amsterdam

Van Vlerken stelt dat een beursgang tot op zekere hoogte kan worden gezien als een kwaliteitsstempel. „Bedrijven worden doorgelicht en voldoen aan strakke regels voordat ze toegang krijgen tot de regulerende markten." Maar toch waarschuwt hij dat zelfs dit geen absolute zekerheid geeft.

OVER EURONEXT
René van Vlerken, CEO Euronext Amsterdam: „We beheren zeven beurzen in Europa, waaronder in Parijs, Brussel en Amsterdam. In totaal hebben we ongeveer 2.000 bedrijven genoteerd met een totale marktkapitalisatie van 6,5 biljoen euro."

Waarom een beurskoers kan kelderen

Zelfs een gestructureerd en zorgvuldig proces biedt geen garantie dat een beursgang vlekkeloos verloopt. Als voorbeeld noemt Van Vlerken de beursgang van Uber, waarbij de koers al op de eerste dag flink kelderde. Hoe kan dit na alle voorbereiding en analyses? „Marktsentiment speelt een grote rol. De stap naar de beurs wordt maanden vooraf gepland, maar als het algemene sentiment op de bredere aandelenmarkt ondertussen verslechtert, kan dit het succes van een beursgang in de weg staan. Bij Uber viel het bedrijf simpelweg in een lastige marktperiode."

Als belegger moet je altijd kritisch kijken naar de onderliggende waarde en toekomstperspectieven van het bedrijf

René van Vlerken CEO Euronext Amsterdam

Daarnaast speelt ook hype en emotie een rol in het bepalen van de initiële prijs. „Soms is er bij een IPO veel enthousiasme en worden verwachtingen te hoog gesteld. Wanneer de aandelenmarkt vervolgens open gaat, kunnen beleggers snel anders oordelen en leiden tot dalende koersen."

Van Vlerken voegt eraan toe dat dit voor beleggers een belangrijke les moet zijn. „Wat een bank aan introductieprijs berekent, hoeft niet altijd de werkelijke waarde van het bedrijf te zijn. Als belegger moet je altijd kritisch kijken naar de onderliggende waarde en toekomstperspectieven van het bedrijf."

Beursgang: waar je als belegger op moet letten

Voor particuliere beleggers die geïnteresseerd zijn in een beursgang, zijn er een aantal praktische stappen die je moet overwegen. „Allereerst heb je een beleggingsrekening nodig bij een bank of broker. Vervolgens moet je erachter komen of je een beursgang van een specifiek bedrijf kunt bijwonen via jouw beleggingspartner. In sommige gevallen kan dit beperkt zijn, afhankelijk van de banken die aan de IPO deelnemen."

Er zijn steeds meer mogelijkheden voor particulieren om mee te doen aan IPO's; Primary Bid is een voorbeeld. Dit soort initiatieven anticipeert op de groeiende vraag van particuliere beleggers. Wat is dan het belangrijkste tijdens een beursgang? Van Vlerken is stellig: „Lees de prospectus zorgvuldig. Alleen door je grondig in te lezen, kun je een goede, geïnformeerde beslissing nemen. Kijk naar factoren zoals de winstgevendheid en groeistrategieën van een bedrijf, en bepaal of je gelooft in het lange termijnpotentieel."

Beleggen met een plan

De CEO benadrukt dat beleggen in een beursgang geen quick win is. Het is werken met een lange termijnvisie en een kritische blik. „De marktprijs is wat mensen bereid zijn te betalen, maar dat betekent niet automatisch dat dit de waarde van een bedrijf weerspiegelt. Het blijft aan de belegger zelf om te beoordelen of de prijs gerechtvaardigd is."

Euronext. Afbeelding: Shutterstock
Afbeelding: Shutterstock

EXTRA AFLEVERING! Wereldwijd zijn de beurzen in rep en roer, en dus: een extra aflevering van BusinessWise Academy. Professioneel beurshandelaar Pim Bertens bespreekt met Gerben van Driel de huidige onrust en hoe hiermee om te gaan. In 15 minuten ben je helemaal bij via deze link.

Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: