Strategie

Beurskenner Pim Bertens over het vertrek van Warren Buffett: wat kunnen wij van hem leren?

Pim Bertens over Warren Buffet BW
BW
Leestijd 4 minuten
Over de Expert:
pim bertens
Pim Bertens
Professioneel beurshandelaar

Ja, beurskenner Pim Bertens zag het vertrek van Warren Buffet aankomen: „De man is 94. Dan verwacht je wel dat hij een keer terug gaat treden. Maar ik verwacht geen grote veranderingen in de strategie van Berkshire Hathaway. Buffett heeft altijd gekozen voor een gematigde aanpak en dat zal blijven. Je zag ook de markt gematigd reageerde op het nieuws."

Wat kunnen gewone beleggers wat jou betreft van hem leren?

„Als hij iets niet snapt, dan gaat hij er niet in investeren. Bitcoin, AI, daar doet niks mee omdat hij het niet begrijpt. Verder is hij een defensieve groeiaandeel belegger. Hij kijkt naar dividend, naar kasstromen, naar dingen als 'Wie zijn marktleiders?' Dat soort dingen vindt hij veel belangrijker dan de laatste hype."

Hij is niet van de Big Tech, lezen we overal, maar bezit wel 915 miljoen aandelen. Is Apple geen Big Tech meer?

„Dat is een geen spannend nieuw bedrijf meer. Je telefoon is nu zó'n eerste levensbehoefte dat je Apple bijna als een soort waterbedrijf zou kunnen zien. Aan de andere kant kan het in tech altijd snel gaan. Dat zie je aan Nokia, aan BlackBerry, maar ook deze week nog toen Microsoft stopte met Skype, dat ze in 2011 nog voor 8,5 miljard hebben gekocht. Buffet is ook niet voor niets zijn belang in Apple aan het verkleinen."

Hij leek zich sowieso een beetje van de beurs af te keren.

„Klopt. Hij kiest voor zekerheid en dat begrijp ik heel erg goed. Ik doe dat in het klein, met mijn eigen portefeuille. Ook ik vind de waarderingen te hoog. Kijk, zijn cashberg - de berg met geld die hij tot zijn beschikking heeft - is nog nooit zo groot geweest: 348 miljard dollar. Daar koopt hij nu gewoon tweejarige Amerikaanse staatsobligaties voor, met een rendement van 3,8 procent. Prima. Eigenlijk zegt hij: 'Ik vind de beurs nu gewoon te hoog staan en ik kom wel terug als het als de waarderingen goed zijn.' Gemiddeld is een Amerikaans aandeel ongeveer 17 keer de winst van een bedrijf. Ik geloof dat we nu rond de 27 keer staan. Hij heeft ook geen last van Fear Of Missing Out. Hij zegt: 'Ik vind het prima als ik even 4 procent pak op mijn cash, omdat ik het gewoon even niet weet. Nou en?' Zijn aandeel was in de dip naar beneden ook een van de weinige aandelen die gewoon bleven stijgen."

Kijk ook: Onze webserie BusinessWise Academdy met Pim Bertens

Zelf lijkt hij gek genoeg niet zoveel om geld te geven.

„Ik denk dat hij geld ziet als een rapportcijfer van hoe goed hij de markt snapt. Het geld zelf interesseert hem niet. Hij is een van de rijkste mensen ter wereld, maar woont al 68 jaar in hetzelfde huis en rijdt al elf jaar in dezelfde auto. Dat herken ik wel, zonder mezelf met Warren Buffet te willen vergelijken. Het geeft ook aan dat hij niet achter alle hypes aan gaat lopen. Hij is gewoon tevreden en dat is het belangrijkst als belegger. Als je voortdurend het allerhoogste najaagt, kun je ook de deksel op je neus krijgen. Dat zag je bij Cathie Wood van ARK, een technologie & innovatief fonds dat overal bij wil zitten. Die scoorde even heel goed, maar heeft het op de lange termijn gewoon veel slechter gedaan dan Buffett met Berkshire."

Lees ook: Warren Buffett kondigt plotsklaps zijn vertrek aan – de beste wijsheden van de superbelegger

Naast 'het orakel van Omaha' en 'de wizard of Wall Street' wordt Buffet wel de Cruijff van het beleggen genoemd. Na Cruijff kwam Maradona is. Is de Maradona in de beleggingswereld al in zicht?

„Poeh, je had Bill Gross, maar dat was in de obligatiemarkt. Ik vind het heel moeilijk om iemand te noemen. Er zijn er veel die het vijf jaar goed doen en dan weer terugvallen. Hij is zó steady. Ik kan eigenlijk niemand noemen die dat voor elkaar krijgt. Vergis je ook niet, we hebben best wel een aparte markt. We zitten al bijna 17 jaar in een bullmarkt. Dan is het eigenlijk heel makkelijk om geld te verdienen. En zelfs dan lukt het mensen niet om altijd maar rendement te halen. Hij heeft alle crashes meegemaakt, maar wist zijn aandeel altijd steady te houden. Dat is gewoon geweldig knap."

Is dat wel kennis die hij aan zijn opvolger Greg Abel kan overdragen?

„Zeker, want hij doet het niet alleen, hè? Hij deed het lang samen met Charlie Munger natuurlijk (zijn rechterhand die in 2023 op 99-jarige leeftijd overleed, red.). Ik denk dat Berkshire doorspekt is van hun ziel en van filosofie. Als je zo oud bent, wil je een bedrijf ook goed achterlaten, dus die hebben hetzelfde DNA aangenomen."

Meer BusinessWise? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier gratis in: