BusinessWise Academy

Defensief versus offensief: deze expert legt uit hoe je slim kunt beleggen in aandelen en obligaties

 
 
Leestijd 3 minuten

Als je van plan bent te gaan beleggen ga je ook deze termen goed begrijpen: defensief en offensief. Expert Karel Mercx van Beleggers Belangen maakt duidelijk waarom en wat het precies betekent.

BusinessWise Academy, met Gerben van Driel. Presentator Gerben van Driel (links) in de studio met expert Karel Mercx van Beleggers Belangen.
Presentator Gerben van Driel (links) in de studio met expert Karel Mercx van Beleggers Belangen.

Na deze vijfde BusinessWise Academy van twaalf minuten (video), zal niemand je meer iets wijs kunnen maken over defensief en offensief beleggen in aandelen en obligaties. Karel Mercx vertelt onder meer: ,,Aandelen zijn op de korte termijn heel erg offensief. Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt tussen 2000 en 2003 dat Nederlandse aandelen, gemeten aan de hand van de AEX-index, met 70 procent onderuit gaan. Dus dan begin je met 100 euro in het jaar 2000 en drie jaar later heb je nog drie tientjes over. Maar als we iets verder uitzoomen, dan zien we dat aandelen gemiddeld zeven à acht procent per jaar oplopen. En door het rendement-op-rendement-effect kom je op de lange termijn gemiddeld uit op één verdubbeling per tien jaar."

Als je kijkt naar een paar honderd jaar beursgeschiedenis, dan zie je dat elke tien jaar gemiddeld genomen aandelen verdubbelen

Karel Mercx Beleggers Belangen

Dus: op korte termijn zijn aandelen offensief, wat betekent dat je flinke verliezen kan lijden, maar op lange termijn zijn ze offensief in de zin dat je er een goed rendement mee kunt behalen. Mercx: ,,En defensief. Want als je kijkt naar een paar honderd jaar beursgeschiedenis, dan zie je dat gemiddeld genomen aandelen elke tien jaar verdubbelen. En als je dan bedenkt dat we de afgelopen honderd jaar veel ellende in de wereld hebben meegemaakt, is dat gewoon een bekende regel".

Bekijk ook: Pim Bertens geeft tips: waar haal je als belegger juiste informatie vandaan?

Beleggen: defensief of offensief

Concrete voorbeelden. ,,Unilever is echt verschrikkelijk defensief. Want zelfs als we een recessie ingaan, willen mensen eten. Dus gaan we naar de supermarkt en kopen we levensmiddelen van Unilever. We hebben ook bijvoorbeeld hele offensieve beleggingen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan ASML, wereldmarktleider in het bouwen van chips. Maar als er tijdens een recessie minder chips nodig zijn, dan worden er ook minder chipsmachines van ASML verkocht, waardoor er hogere toppen en diepere dalen ontstaan."

Met sparen krijg je een nog lager rendement dan obligaties

Karel Mercx Beleggers Belangen

Beleggen in aandelen of obligaties?

Van aandelen naar obligaties, de andere beleggingscategorie. Mercx: ,,Op korte termijn zijn ze heel erg defensief, maar je kunt altijd je geld weer terugkrijgen als je bijvoorbeeld belegt in kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Maar op langere termijn zijn ze eigenlijk heel erg offensief en risicovol. Kijk bijvoorbeeld naar het jaar 2022. Dan krijg je met een gemiddelde obligatie een procentje of 2 à 3 rendement, terwijl het prijspeil in Nederland in dat jaar met maximaal 15 procent is gestegen. Dus je koopkracht gaat er nog heel erg hard op achteruit. Wat je vaak met aandelen ziet, is dat ze een soort inflatiecorrectie hebben omdat inflatie niks anders is dan bedrijven die de prijzen verhogen. Op het moment dat bedrijven de prijzen verhogen, worden ook de aandelen meer waard."

Bekijk ook: Expert Corné van Zeijl over het hoe en waarom van een fundamentele analyse

Sparen en rendement?

Of dan toch maar gaan sparen? ,,Maar weet, met sparen krijg je een nog lager rendement dan obligaties. Ik bedoel, elke Nederlander weet dat de spaarrente in de afgelopen jaren onder de inflatie heeft gelegen. Kijk maar weer naar zo'n 2022 met een Nederlands prijspeil dat 15 procent stijgt".

Hoe je met de juiste kennis een aandelenportefeuille zou kunnen inrichten, met voorbeelden (ASML? Wolters Kluwer? Unilever?) en adviezen van expert Karel Mercx van Beleggers Belangen, zie je ook in deze aflevering van BusinessWise Academy.

In de videoserie BusinessWise Academy leer je hoe beleggen echt werkt, rechtstreeks van ervaren professionals. Geen snelle praatjes of vage beloftes, maar concrete kennis en praktische strategieën om slimme investeringskeuzes te maken. Juist ook voor beginnende belegger. Wekelijks op de woensdag een nieuwe aflevering. Kijk hier voor alle afleveringen. Presentator: Gerben van Driel.

Meer BusinessWise? Onze Weekly!

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je nu gratis in: