Te vaak gebruiken mensen nog zwakke of hergebruikte wachtwoorden, weet Martin Krämer van KnowBe4. „Dat maakt het voor cybercriminelen eenvoudiger om accounts te compromitteren, toegang te krijgen tot gevoelige data of zich binnen netwerken te verplaatsen met mogelijk verwoestende gevolgen. Wachtwoorden mogen dan slechts een startpunt zijn van digitale beveiliging, ze blijven cruciaal".
Wachtwoord? Gebruik liever een wachtzin
Adviezen om je online beveiliging te verbeteren:
1. Gebruik wachtzinnen of lange, willekeurige wachtwoorden. Hoe langer, hoe beter. Een eenvoudige maar lange wachtzin zoals ikwilveiligkunneninloggen-1! is vaak makkelijker te onthouden én veiliger dan een kort, ingewikkeld wachtwoord.
2. Maak gebruik van een wachtwoordmanager. Deze tools helpen gebruikers om voor elk account een uniek, sterk wachtwoord te genereren en op te slaan, zonder dat ze alles zelf hoeven te onthouden.
3. Schakel altijd multi-factorauthenticatie in. Door een extra verificatiestap toe te voegen, zoals een sms-code, vingerafdruk of hardwaretoken, wordt het veel moeilijker voor aanvallers om toegang te krijgen, zelfs als een wachtwoord wordt gestolen.
Benadruk bij je medewerkers dat digitale veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is
Martin Krämer KnowBe4
'Digitale veiligheid vereist bredere aanpak, dan sterke wachtwoorden alleen'
Sterke wachtwoorden vormen de basis, maar echte digitale veiligheid vereist een bredere aanpak. Martin Krämer: „Ook voor werkgevers is World Password Day het uitgelezen moment om medewerkers opnieuw te betrekken bij het onderwerp, beleid tegen het licht te houden en te benadrukken dat digitale veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is."
Lees ook
* Quantum computing: zijn onze gegevens nog veilig?
* Wat je als bedrijf kunt leren van een DDoS-aanval
* Waarschuwingen en advies van experts: dit is wat een CEO moet weten over cybersecurity
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: