Dit is de tweede van een serie van vijf expertblogs van Amazon-CTO Werner Vogels, die in januari op deze website worden gepubliceerd. Lees deze, en de blogs van andere experts, via businesswise.nl/expertblogs.
De groeiende vraag naar (hernieuwbare) energie en duurzaamheidsvereisten leidt tot een transformatie in de manier waarop we energie opwekken, opslaan en verbruiken. De opkomst van kernenergie en de voortgaande groei van hernieuwbare energie leggen het fundament voor een toekomst waarin onze energie-infrastructuur een katalysator voor innovatie is in plaats van een beperking.
Toenemende vraag naar energie
Twee jaar geleden voorspelde ik een golf van innovatie in slimme energietechnologieën, gericht op opslag, gedecentraliseerde netwerken en intelligente gebruikssystemen. Dit was een reactie op de wereldwijde energiecrisis en de grote uitdagingen die Covid met zich meebracht. Sindsdien is het landschap drastisch veranderd. De opkomst van generatieve AI, in combinatie met een brede behoefte in verschillende sectoren - van transport tot productie - hebben de vraag naar energie aanzienlijk doen toenemen.
In China is hernieuwbare energie goed voor 37 procent van de totale energiecapaciteit
Werner Vogels
Deze ontwikkelingen hebben de urgentie van robuuste en schaalbare energieoplossingen vergroot. In de afgelopen tien jaar zijn hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, steeds schaalbaarder en betrouwbaarder geworden. Dat is een belangrijke mijlpaal in de overgang naar een schonere energieproductie. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld bij het verkleinen van de wereldwijde CO2-voetafdruk en de decentralisatie van productie. In China is hernieuwbare energie goed voor 37 procent van de totale energiecapaciteit en in 2028 zal hernieuwbare energie naar verwachting 42 procent van de wereldwijde energievoorziening genereren.
Kernenergie opnieuw in opkomst als veelbelovende oplossing
Ondanks deze snelle vooruitgang en wijdverspreide toepassing kunnen hernieuwbare energiebronnen alleen niet snel genoeg voldoen aan de groeiende behoefte aan energie. Om deze kloof te overbruggen, hebben we een constante, modulaire aanvulling van verschillende energiebronnen nodig. Kernenergie is opnieuw in opkomst als veelbelovende oplossing. Het gaat niet om het terugkeren naar oude modellen, maar om het adopteren van geavanceerde technologieën, zoals kleine modulaire reactoren (Small Modular Reactors, SMR's). Deze reactoren zijn kleiner, flexibeler en gemakkelijker te onderhouden en te bedienen dan traditionele kerncentrales.
Hernieuwd vertrouwen in potentieel van kernenergie
Bedrijven als de onze doen al aanzienlijke investeringen op dit gebied. Bijvoorbeeld door een financieringsronde van 500 miljoen dollar te leiden in X-Energy voor de ontwikkeling van SMR's en samen te werken met Energy Northwest voor de ontwikkeling van SMR's in Washington. Dit wijst op een hernieuwd vertrouwen in het potentieel van kernenergie. Bovendien kan de bouwtijd drastisch worden verkort door vooruitgang in fabricagetechnologieën, zoals het lassen met lokale elektronenbundels. Dit brengt de tijd die nodig is voor het lassen van nucleaire kwaliteit terug van een jaar naar ongeveer een dag.
Opnieuw nadenken over de manier waarop datacenters energie verbruiken
Innovaties op het gebied van seismische veiligheid, zoals de activiteiten van het Japanse Atomic Energy Agency, maken van kernenergie een veiliger optie in gebieden waar aardbevingen voorkomen. Wat daarnaast interessant is, is de mogelijkheid die SMR's bieden om bestaande locaties die al zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, zoals ontmantelde kolencentrales, van nieuwe energie te voorzien. Het adresseren van de uitdagingen op het gebied van de energievoorziening gaat echter verder dan alleen het opwekken van energie. Naarmate de vraag naar rekenkracht toeneemt - gedreven door de wijdverbreide toepassing van generatieve AI in verschillende sectoren - moeten we opnieuw nadenken over de manier waarop datacenters energie verbruiken.
Overschakelen van legacy-infrastructuur naar hyperscale datacenters
Op dit moment verbruiken datacenters in de VS maar liefst 4 procent van alle elektriciteit; prognoses wijzen op een stijging van 9 procent in de komende vijf jaar. Wat nodig is, is dat we overschakelen van legacy-infrastructuur naar hyperscale datacenters die het energieverbruik met bijna een kwart kunnen verlagen door een grotere efficiency en schaalvoordelen. De volgende stap is het ontwerpen van datacenters als flexibele centra die het verbruik kunnen aanpassen op basis van real time netwerkbehoeften. Dit optimaliseert niet alleen het energieverbruik, maar ook de stabiliteit en veerkracht van het elektriciteitsnet.
Cruciaal: investeren in onderwijs, opleiding en omscholingsprogramma's
Voor deze omschakeling is meer nodig dan technologische innovaties; er zijn goed opgeleide arbeidskrachten nodig: van nucleaire engineers tot deskundigen op het gebied van netbeheer en materiaalwetenschappers. Investeren in onderwijs, opleiding en omscholingsprogramma's is daarom cruciaal. Dit zal resulteren in het creëren van goedbetaalde, hooggekwalificeerde banen en innovatie in verschillende sectoren stimuleren. Dat zal de weg vrijmaken naar een tijdperk waarin we niet langer beperkt worden door onze energiebehoefte.
Schone energie, ondersteund door technologische innovaties en geschoolde arbeidskrachten, zal een nieuw tijdperk van innovatie inluiden, een nieuwe definitie geven van wat mogelijk is en ons naar een duurzame, schone energietoekomst brengen.
'Werknemers van morgen hebben een dieper verlangen om positieve verandering te ondersteunen. De organisaties en bedrijven die deze verschuiving omarmen, zijn beter in staat op lange termijn succesvol te zijn'. Lees hier de expertblog van Werner Vogels over 2025 én daarna.
Meer expertblogs? BusinessWise Weekly!
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je nu gratis en blijf altijd op de hoogte.