PodcastsHoe word ik

'Zelfverzekerdheid is ruimte durven innemen en je waardig voelen'

Leestijd 3 minuten
Over de Expert:
anne maartje oud
Anne-Maartje Oud
Gedrags- en communicatie-expert, gespecialiseerd in effectieve gesprekstechnieken, (non-)verbale communicatie en team- en leiderschapsontwikkeling.

„Zelfverzekerdheid wordt vaak geassocieerd met branie, borst vooruit en jezelf opblazen," zegt Anne-Maartje Oud. Volgens haar zit echte zelfverzekerdheid veel dieper: „Het begint van binnen, met het gevoel van waardigheid ten opzichte van anderen."

Zelfverzekerdheid is niet altijd luid

Oud benadrukt dat zelfverzekerdheid niet alleen te maken heeft met veel ruimte innemen of hard praten. „Er zijn mensen die heel stil binnenkomen, maar tóch veel zelfverzekerdheid uitstralen." Het draait om durven ruimte innemen – fysiek en mentaal – en jezelf waardig voelen. Ruimte innemen kan bijvoorbeeld door rustig te praten, pauzes te durven laten vallen en je lijf ontspannen te gebruiken: „Rustig bewegen straalt kracht uit. Neem tijd en plek in, op je eigen manier."

Rustig praten

Vaak praten gespannen mensen sneller en hoger. „Leer om rustiger te praten en echt contact te maken met je publiek," tipt Oud. Dat is niet alleen fijn voor je gehoor, maar het helpt je ook om zelf je zenuwen onder controle te houden. Lichaamstaal telt mee: „Gebruik je handen ondersteunend, niet verstopt of krampachtig." Gecoachte houding kun je beter vermijden: „Het moet niet statisch of gemaakt zijn – authenticiteit werkt het beste."

Lees ook: 'Zorg voor échte aandacht en duidelijke rollen': samenwerkingstips van Anne-Maartje Oud

Innerlijke poses en power pose

Oud haalt Amy Cuddy's bekende 'power pose' aan: even voor een presentatie, letterlijk in de 'Wonder Woman'-houding gaan staan (benen uit elkaar, handen in de zij, rechtop). „Niet omdat het magisch is, maar het helpt je lijf en brein te koppelen aan een gevoel van kracht." Het is geen trucje voor publiek, maar juist bedoeld om vóórdat je het podium opgaat je zelfverzekerder te voelen.

Zelfverzekerd zijn vóór, tijdens en na het podium

Zelfverzekerdheid, zegt Oud, begint niet pas als je vóór de groep staat. Het gaat om het hele proces: „Zorg dat je vanaf het betreden van de ruimte duidelijk en rustig bent. Je verhaal begint niet pas als je spreekt en eindigt pas als je wegloopt."

Lees ook: Anne-Maartje Oud: Zo geef je feedback zonder iemand te kwetsen: vijf constructieve stappen

Handen en props

Wat doe je met je handen? Oud: „Gebruik ze om je verhaal te ondersteunen. Stop ze niet in je zak. Als je iets wilt vasthouden - een kaartje, een glas - is dat prima, maar laat het geen barrière worden." Een kleine tip: warme handen door een warme mok verhogen de ontspanning.

Zelfverzekerdheid, concludeert ze, is geen truc, maar een houding van binnenuit — die je wel degelijk kunt trainen, oefenen en versterken.

Luister ook de andere afleveringen met Anne-Maartje Oud

Hoe word ik beter in observeren?
Hoe word ik beter in mijn non-verbale communicatie?
Hoe word ik beter in het voeren van lastige gesprekken?
Hoe word ik beter in omgaan met toxische persoonlijkheden?
Hoe word ik beter in het maken van contact?
Hoe word ik beter in voor mezelf opkomen?
Hoe word ik beter in reageren op dominante gesprekspartners?

MEER LUISTEREN? Hier vind je alle afleveringen:

Hoe word ik BusinessWise
BusinessWise