Wired wijdde al in 2005 artikelen aan biohacking en quantified self, toen deze beweging net opkwam in San Francisco. Ik kwam in contact met pioniers die zichzelf voortdurend monitoren om fysiek en mentaal gezond te blijven. Deze biohackers verzamelden data over hun lichaam, zoals hormonen en ketonen, via speeksel en bloed. In recente jaren is Bryan Johnson uitgegroeid tot een bekende voorvechter van deze aanpak.
Biohacking
Deze experimenten omvatten voeding, supplementen en geavanceerde technologieën zoals implantaten en genetische manipulatie. Het doel was niet alleen een langer leven, maar ook een betere levenskwaliteit. San Francisco werd het epicentrum van deze innovatie, wat uiteindelijk leidde tot een wereldwijde beweging gericht op gezondheid en prestatieoptimalisatie.
Niemand zou de top van de Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven, wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans is ónze Silicon Sherpa. Zijn eerdere expertblogs op BusinessWise lees je via deze link.
Blauwe zones
Rond dezelfde tijd kwam Dan Buettner in het tijdschrift National Geographic naar buiten met blauwe zones, regio's waar mensen bovengemiddeld oud worden. Terwijl veel biohackers zich met gadgets en vitaminepillen naar een langer leven proberen te knutselen, lijken de blauwe zones de simpele, natuurlijke oplossing – tot je beter kijkt en het sprookje uit elkaar valt.
Cijfers 100-jarigen onbetrouwbaar
Blauwe zone-aanhangers beweren dat een gezonde levensstijl, een dieet met veel groenten en matig alcoholgebruik, mensen helpt de leeftijd van 100 jaar te bereiken. Maar volgens Saul Justin Newman, lg Nobelprijs-winnaar en onderzoeker aan de University College London, is veel van deze data onbetrouwbaar. Newman heeft onthuld dat de statistieken over extreme menselijke veroudering vaak ernstig zijn vervuild door fouten, fraude en onjuiste rapportages.
Lees ook: Het leven van een CEO in Silicon Valley mag vol glans en glamour lijken, het brengt ook uitdagingen met zich mee die hun tol kunnen eisen op de mentale gezondheid. Wibe Wagemans, ook zelf daar CEO, schrijft over de donkere realiteit achter het glanzende oppervlak van succes en innovatie.
Okinawa: gebrek aan bureaucratische controle
Neem bijvoorbeeld Okinawa, Japan, een van de beroemdste blauwe zones. Hoewel deze regio wereldwijd bekend staat om het hoge aantal honderdjarigen, wees een Japanse regeringsstudie uit 2010 uit dat 82 procent van de honderdjarigen in werkelijkheid al dood was. De oorzaak hiervan? Een combinatie van slechte administratiesystemen en ongeregistreerde sterfgevallen. Dit laat volgens Newman zien dat het ware 'geheim' van zo'n hoge levensverwachting eerder te maken heeft met een gebrek aan bureaucratische controle dan met een superieure gezondheid.
Newman wijst er ook op dat soortgelijke fouten en fraude veel voorkomen in andere blauwe zones, zoals Sardinië in Italië en Ikaria in Griekenland. Eurostat, het Europese bureau voor statistiek, ontdekte dat Sardinië bij de start van de dataregistratie in 1990 slechts de 51ste plaats had qua levensverwachting voor ouderen in Europa, terwijl Ikaria op de 109e plaats stond. Deze bevindingen staan in schril contrast met het beeld dat wordt geschetst van deze regio's als de ultieme plaatsen om oud te worden. Newman pleit voor een nieuwe benadering waarbij fysici betrokken worden om menselijke leeftijd te meten zonder afhankelijk te zijn van documenten, die vaak onjuist blijken. Tot die tijd blijft de vraag naar de ware menselijke levensduur gehuld in onzekerheid en vervalsingen, met gevolgen voor iedereen die afhankelijk is van pensioen- en zorgsystemen.
Verstoringen insuline- en cortisolbalans
Ondanks dat we blauwe zones met een korrel zout nemen - of liever zoutloos - zijn biohacking en het verlengen van je health span zeker de moeite waard. De vijf grote welvaartsziekten zijn grotendeels te herleiden tot verstoringen in insuline- en cortisolbalans (waarover we in ons boek wetenschappelijke studies van de laatste twintig jaar herzien inclusief autofagie en voeding). Het lijkt erop dat de gezondheidsduur-trend en ook de medische sector in Nederland nog een inhaalslag moet maken.
Ook al halen we misschien geen 100, Silicon Valley blijft geobsedeerd door biohacking en gezondheidsduur, en dat is begrijpelijk. Het gaat niet alleen om de gadgets en data, maar om het streven naar een betere kwaliteit van leven.
Samen met FD-journalist Eva Schram schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, vol lessen voor Nederlanders over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Hij deelt stukken uit hun boek in de columns. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.
Meer expertblogs van BusinessWise?
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, inclusief alle expertblogs. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!