In Silicon Valley is AI allang geen tool meer, het is je wingman. Studenten aan UC Berkeley gebruiken inmiddels massaal de datingapp Ditto, die met behulp van AI romantische matches maakt, begeleidt én analyseert. Ditto bepaalt wie je date, wat je moet zeggen en of je volgende date überhaupt de moeite waard is. Het is bijna zover dat Ditto jou tijdens het etentje influistert: Zeg dat je ook van zeewierpizza houdt. Wellicht krijg je in de volgende release na afloop een rapport:
Score: 6.3/10
Advies: Stuur een capibara-meme
Welkom in de liefde 2.0. Dit kan vooralsnog alleen in Silicon Valley.
Voor Gen Z draait het niet om geopolitiek, maar om updates van LLM’s en tokens
Wibe Wagemans
Gen Z bouwt onverstoorbaar door terwijl krantenkoppen waarschuwen voor democratische erosie en recessies. Ze knallen er in een paar dagen AI-bedrijven en TikTok-kanalen uit. Onverschilligheid? Of zien ze iets wat wij missen?
Pionier, serial entrepreneur, CEO en boardmember Wibe Wagemans deelt vanuit Silicon Valley voor BusinessWise zijn kennis via expertblogs, interviews en webinars over het bedrijfsleven, ondernemerschap en/in Silicon Valley. Op deze pagina lees en zie je alles terug.
Samen met journalist Eva Schram schreef Wibe het boek Het geheim van Silicon Valley, via onder meer deze link is het boek te bestellen.
Gen Z en moreel kompas
Voor deze generatie draait het niet om geopolitiek, maar om updates van LLM's en tokens. Volgens Pew Research is Gen Z allerminst apolitiek, ze spreken zich bijvoorbeeld vaker uit over klimaat dan vorige generaties. Maar vraag ze naar de geschiedenis van Israël en Palestina of het humanitaire drama in Soedan en je krijgt een leeg scherm. Het moreel kompas is vaker gevoed door algoritmes dan door gesprekken.
Zo overweegt volgens een recente peiling 80 procent van Gen Z te trouwen met een AI-partner als dat legaal was, een cijfer dat zelfs in de tech-wereld de wenkbrauwen deed fronsen. De buitenwereld noemt het escapisme. Maar voor veel Gen Z'ers is het juist een manier om grip te krijgen op een wereld die steeds chaotischer aanvoelt.
Vroeg of laat komt er een realitycheck voor Gen Z
Toch is het ook ontwapenend naïef: vroeg of laat komt er een realitycheck. Een recessie die niet te automatiseren valt, of een bestuursvorm waarin fundamentele vrijheden niet langer vanzelfsprekend zijn. En precies dáárom is dit relevant: omdat een generatie die de infrastructuur van onze samenleving bouwt, misschien te weinig oog heeft voor de fundamenten waar die op rust.
Intussen kiest Gen Z niet voor diplomatie of protest, maar voor bouwen, tweaken en deployen. Het aantal freelancers en hightech startups is een veelvoud van twintig jaar geleden. Misschien niet omdat ze geloven in een betere wereld, maar omdat ze geen tijd hebben om op de oude te wachten. Misschien naïef. Misschien briljant. Waarschijnlijk allebei.
Podcast: Hoe overleef ik werken met Gen Z?
Wat maakt dat deze jongeren bij jóu willen werken, nu de banen voor het oprapen liggen? En: hoe moet je als oudere generatie eigenlijk omgaan met deze steeds groter wordende groep mensen op de werkvloer? Onder meer dat hoor je in onze podcastserie 'Hoe overleef ik Werken met Gen Z', gepresenteerd door Mirthe Westrik. Onder meer deze thema's worden besproken:
* 'Ik zie werk als een relatie'
* 'Mijn demonstratierecht gaat boven mijn inkomen'
* 'Ik zou geen leukere baan nemen voor de helft van het geld'
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: