Hoe overleef ik werken met Gen Z

Bereikbaarheid buiten werktijd: is Gen Z 'always on' of bewaken ze hun grenzen?

 
Foto: BusinessWise. Mirthe Westrik (23) in gesprek met Gen Z’ers Jan Paul Beukema (25) en Hajar Yagkoubi (25).
Mirthe Westrik (23) in gesprek met Gen Z'ers Jan Paul Beukema (25) en Hajar Yagkoubi (25).
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Moet je altijd klaarstaan voor je baas, of mag de laptop gewoon om vijf uur dicht? Hoe gaat Gen Z om met bereikbaarheid na werktijd, laptopmeldingen en het bewaken van een gezonde balans tussen werk en privé? Mirthe Westrik (23) bespreekt het met Gen Z'ers Jan Paul Beukema (25) en Hajar Yagkoubi (25).

Jan Paul Beukema is Senior Producer RTL Boulevard, regisseur voor omroepen op Radio 1 en technisch producer bij Human Factor en is een echte workaholic. „Ik vind mezelf eigenlijk heel normaal", vertelt hij. „Voor veel banen begint werk niet om 9 uur en eindigt het niet om 5 uur. Ik vind het dan ook logisch dat je altijd bereikbaar bent." Jan Paul werkt vaak in workathons, waarbij hij wekenlang elke dag achter elkaar werkt, inclusief weekenden. „Het voelt niet als werk, omdat ik het zo leuk vind. Maar mijn laptop gaat écht overal mee naartoe, zelfs naar de club of op vakantie in Afrika."

Zijn werkstijl heeft ook invloed op zijn relaties. „Vrienden hebben er niet zoveel moeite mee, maar partners vinden het soms lastig dat ik altijd bezig ben. Ik had een relatie waarbij mijn partner een notificatieprofiel voor me maakte, zodat ik minder werd afgeleid. Ik ben inmiddels veel strenger geworden in hoe ik meldingen instel. Dat helpt enorm."

Ze zouden lui zijn, verwend, en ze komen niet meer naar kantoor: Generatie Z betreedt de arbeidsmarkt. De vooroordelen vliegen je om de oren, maar: slaan ze ergens op? Doet deze generatie het écht allemaal anders? Beluister onze podcastserie Hoe overleef ik werken met Gen Z maar 'ns... Dit is de link.

Bereikbaarheid na werk vanzelfsprekend?

Bij Hajar Yagkoubi, moderator, student en voormalig jongerenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties, ziet werk er heel anders uit. Als freelancer is ze zelf verantwoordelijk voor haar beschikbaarheid. „Ik werk vaak 's nachts en plan mijn e-mails in, zodat niemand om 2 uur 's nachts een bericht van mij krijgt", vertelt ze. Toch merkt ze dat altijd bereikbaar zijn voor opdrachtgevers niet vanzelfsprekend is. „Mijn inbox houd ik netjes bij, maar WhatsApp is chaos. Privé en werk lopen door elkaar, en ik krijg zoveel berichten dat ik vaak mijn telefoon op 'niet storen' zet. Soms mis ik daardoor wel dingen van opdrachtgevers, maar dat hoort er voor mij bij."

Hajar benadrukt de waarde van rust en loskomen van werk. „Ik heb dagen waarop ik mijn telefoon gewoon uitzet, zodat ik niet de hele tijd bezig ben met kleine zaken die je werkdag overspoelen. Dat helpt om overzicht te houden en mentaal gezond te blijven."

Bereikbaarheid en grenzen stellen: hoe Gen Z burn-outs probeert te voorkomen

Burn-outs zijn een groeiend probleem onder jongeren, en bereikbaarheid lijkt hierin een belangrijke rol te spelen. Voor Jan Paul is een burn-out iets wat hij gelukkig niet ervaart. „In het verleden had ik burn-outklachten, maar dat kwam vooral door een combinatie van werk en privéproblemen. Het werk zelf voelt bijna nooit zwaar, omdat ik er zoveel energie uithaal."

Het werk zelf voelt bijna nooit zwaar, omdat ik er zoveel energie uithaal

Jan Paul Beukema

Zijn sleutel tot balans? Gezonde gewoontes. „Elke ochtend sport ik, eet ik gezond en ben ik gestopt met roken. Veel workaholics gebruiken copingmechanismen zoals roken of drinken, maar ik heb die vervangen door positieve routines." Voor Hajar is het stellen van grenzen juist belangrijk. „Ik merk dat ik het echt nodig heb om werk en privé te scheiden. Soms plan ik bewust een week waarin ik tegen iedereen zeg: laat me met rust. Zo kom ik weer tot mezelf."

Het fenomeen quiet quitting

Werknemers doen alleen wat er in hun contract staat en niets meer: voor Jan Paul is dat een opvallende manier van denken. „Je helpt je vrienden ook bij een verhuizing zonder dat je ervoor betaald wordt. Voor mij is dat niet anders bij werk. Ik zie werk als een relatie, een balans tussen geven en nemen. Af en toe iets extra's doen hoort daarbij", legt hij uit.

Ik zie werk als een relatie, een balans tussen geven en nemen. Af en toe iets extra’s doen hoort daarbij

Jan Paul Beukema

Hajar kijkt daar anders tegenaan. „Ik zie quiet quitting ook als een logische reactie. Als je werk vooral iets is wat je doet voor het geld en je minder binding voelt, dan snap ik dat je buiten werktijd de laptop dichtklapt", zegt ze.

De balans tussen werk en privé lijkt voor Gen Z sterk individueel bepaald. Jan Paul pleit voor vrijheid. „Een werkgever moet de ruimte geven om creatief te zijn, je eigen keuzes te maken en grenzen op jouw manier te stellen. Dan krijg je het beste van mij."

Lees ook

* Geen mailtjes of appjes van de baas na werktijd: 'Ook in Nederland tijd voor zo'n wet'

* Gen Z over doorgroeimogelijkheden: 'Plezier gaat boven carrière maken'

* 'Ping-moe': Hoe je jouw team kan helpen om te gaan met constante werkmeldingen

Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: