Leestijd 4 minuten

Wat maakt dat deze jongeren ergens willen werken, nu de banen voor het oprapen liggen? En: hoe moet je als oudere generatie in hémelsnaam omgaan met deze steeds groter wordende groep mensen op de werkvloer? Je hoort het in 'Hoe overleef ik Werken met Gen Z'.

Beluister alle afleveringen:

Aflevering 10: 'Ik heb later die rafels van mijn broek afgeknipt'

Een broek met rafels of een visnettopje dat je eigenlijk beter op zaterdagavond aan kunt trekken: wat kan nog net wél op de werkvloer en wat kan echt niet? Presentator Mirthe Westrik heeft het met Gen Z'ers Julia van Oosten, data en technology trainee bij De Nederlandse Bank, en Tahrim Ramdjan, verslaggever en chef opinie bij Het Parool, over kledingvoorschriften op het werk. Zijn ongeschreven regels voldoende of moet je wat meer informatie geven dan slechts de term 'netjes'. En uiteraard staan we stil bij de aloude discussie: kun je een korte broek aan naar werk?

Aflevering 9: 'Een onderneming moet als doel hebben een maatschappelijke uitdaging op te lossen'

Van duurzaamheid tot maatschappelijke verandering: impact maken staat voor veel Gen Z'ers centraal. In deze aflevering is Werner Schouten, lid van de Raad van Advies van TNO en ASN Bank, te gast. Hoe belangrijk is impact maken voor Gen Z? En wat moeten bedrijven doen om Gen Z'ers aan te trekken en te behouden?

Aflevering 8: 'Ik kies mijn demonstratierecht boven mijn inkomen'

Als klimaatadviseur van de gemeente Den Haag Sam Schwencke (26) opduikt bij een demonstratie van Extinction Rebellion, is de ophef - zowel binnen de gemeente als in de media - groot. Zo groot zelfs dat Schwencke besluit te vertrekken. In deze aflevering blikt ze terug op die periode en bespreekt ze hoe Gen Z activisme wél kan combineren met een kantoorbaan.

Aflevering 7: 'Ik zie mezelf absoluut niet als deeltijdprinsesje'

Gen Z'ers zouden lui zijn en vooral de hele tijd bezig zijn met het hebben van een 'goede werk-privébalans.' Daarom bespreken we in deze zevende aflevering fulltime en parttime werken. Want willen jongeren nog wel een werkweek van 40 uur? En wat doe je op de dagen dat je vrij bent?

Aflevering 6: 'Ik zie werk als een relatie'

Moet je altijd klaarstaan voor je baas, of mag de laptop gewoon om vijf uur dicht? Hoe gaat Gen Z om met bereikbaarheid na werktijd, laptopmeldingen en het bewaken van een gezonde balans tussen werk en privé?

Aflevering 5: 'Ik zou geen leukere baan nemen voor de helft van het geld'

Gen Z'ers komen net kijken op de arbeidsmarkt, maar zouden daar al meteen ontzettend veeleisend in zijn. Ze willen veel geld willen verdienen. Krijgen ze dat niet, dan zijn ze zo weer weg bij je bedrijf. Klopt dat? Hoe belangrijk is geld voor jongeren die gaan werken, en wat speelt daarin een rol?

Aflevering 4: 'Rizz' en 'slay' zijn ironisch bedoelde woorden'

Gen Z communiceert op hun eigen manier. Maar wat betekent dat op de werkvloer? Hoe reageren oudere collega's op het taalgebruik van jongeren? En hoe zet je TikTok in om bijna 1 miljoen mensen te bereiken, zoals Sanne Schutterop (25). Mirthe Westrik bespreekt het in de nieuwste aflevering van 'Hoe overleef ik werken met Gen Z' samen met journalist Tahrim Ramdjan.

Aflevering 3: 'Over het algemeen vinden we mensen leuk die op ons lijken'

Gen Z wordt vaak de 'meest diverse generatie ooit' genoemd. Ze groeien op in een wereld vol culturele, etnische en genderdiversiteit en hebben duidelijke ideeën over hoe inclusie eruit moet zien. Maar hoe belangrijk vinden zij dat op de werkvloer? Mirthe Westrik (23) bespreekt het met journalist Tahrim Ramdjan (26) en TNO-onderzoeker Tara Tankink (25).

Aflevering 2: 'Plezier gaat boven carrière maken'

Gen Z zoekt niet alleen naar financiële zekerheid, maar ook naar betekenis, afwisseling en plezier in hun werk. Mirthe Westrik (23) neemt samen met Gen Z'ers Cem Polak (28), expert financiële integriteit bij De Nederlandsche Bank, en Hajar Yagkoubi (25), presentator en Gen Z-trendwatcher, de doorgroeimogelijkheden onder de loep.

Aflevering 1: Thuiswerken

In deze eerste aflevering van de podcast Hoe overleef ik werken met Gen Z duikt Mirthe Westrik in de werkomgeving van Gen Z. Samen met Gen Z'ers Tahrim Ramdjan en Puck van Tussenbroek worden thuiswerken, flexibiliteit en de veranderende werkcultuur onder de loep genomen.