Strategie

Veranderende importheffingen: nu grip op je processen is belangrijker dan ooit

 
Christian Tabois van Celonis. Christian Tabois, VP Benelux bij Celonis.
Christian Tabois, VP Benelux bij Celonis.
 
Leestijd 4 minuten

In tijden van handelsstress en onvoorspelbare situaties is het essentieel dat organisaties hun processen begrijpen. Dat stelt Christian Tabois, VP Benelux bij Celonis, in deze expertblog.

De wereldhandel staat steeds vaker onder druk. De dreiging van nieuwe importheffingen legt opnieuw de kwetsbaarheid van internationale toeleveringsketens bloot. Wat vandaag winstgevend is, kan morgen zomaar een forse kostenpost worden. Het grootste risico schuilt echter niet alleen in de tarieven zelf. Het zit in de traagheid waarmee organisaties daarop kunnen reageren.

Talloze systemen en versnipperde informatie als bottleneck

Het aanpassen aan nieuwe tarieven is niet eenvoudig. Inkoop, logistiek, finance en IT opereren vaak met verschillende systemen, dataformats en procedures. Hierdoor is cruciale informatie – bijvoorbeeld over leveranciers, douanecodes, contractvoorwaarden en goederenstromen – verspreid binnen de organisatie. Een end-to-end overzicht ontbreekt, precies op het moment dat snelheid en inzicht cruciaal zijn. Het wordt moeilijk om scherp te krijgen welke productgroepen geraakt worden, welke leveranciers of contracten herzien moeten worden, en welke routes of voorwaarden aangepast kunnen worden om kosten te beperken. In deze reactieve modus ontstaan vertragingen, stijgen de kosten en groeit het risico op fouten.

Bedrijven moeten niet alleen reageren op wat nú geldt, maar ook anticiperen op mogelijke toekomstige ontwikkelingen

Christian Tabois VP Benelux bij Celonis

Uitspraken over importheffingen veranderen voortdurend

De uitdaging wordt versterkt door de grillige politieke realiteit. Uitspraken over importheffingen veranderen voortdurend. Het is onduidelijk wat de daadwerkelijke gevolgen zijn voor bedrijven met internationale handelsstromen. Bedrijven moeten niet alleen reageren op wat nú geldt, maar ook anticiperen op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Dit maakt het aanpassen aan veranderende tarieven meer dan een administratieve taak; het is een strategische uitdaging. Het vereist diepgaand inzicht, samenwerking tussen afdelingen en de flexibiliteit om snel te kunnen schakelen als de geopolitieke wind draait.

Van stress naar strategie

In tijden van handelsstress en onvoorspelbare situaties is het essentieel dat organisaties hun processen door en door begrijpen. Dat betekent: weten hoe goederen stromen, waar beslissingen worden genomen, waar vertragingen optreden en waar afhankelijkheden zitten. Organisaties die dit inzicht niet hebben, lopen het risico te laat te reageren – of zelfs helemaal niet te reageren. Maar wie zijn processen kent, kan gericht actie ondernemen, risico's beperken en zelfs kansen benutten. Deze benadering vraagt om een andere manier van kijken naar de organisatie. Niet enkel top-down, vanuit beleid of doelstellingen, maar ook bottom-up, op basis van hoe processen in de praktijk écht verlopen.

Door data uit verschillende systemen te integreren, kan snel worden gezien welke onderdelen van de keten geraakt worden door veranderingen. Ook kunnen afwijkingen en knelpunten in real-time worden gedetecteerd en alternatieve scenario's worden doorgerekend. Dit is waar Process Intelligence van pas komt.

Meer dan technologie: de kracht van context

Process Intelligence is een methode om bedrijfsprocessen beter te begrijpen en te verbeteren. Het maakt gebruik van een techniek genaamd process mining en voegt daar zakelijke context aan toe. Dit creëert een digitale weergave van hoe een bedrijf werkt, ook wel een 'digital twin' genoemd. Deze digitale weergave is onafhankelijk van de gebruikte systemen, neutraal en laat precies zien hoe processen binnen een bedrijf verlopen. Daarbij worden zaken zoals inefficiënties, afwijkingen en kansen voor verbetering zichtbaar gemaakt.

De meest geavanceerde platforms voor Process Intelligence gebruiken een aanpak genaamd object-centric process mining (OCPM). Met deze methode kijk je niet alleen naar de stappen in een proces, maar onderzoek je ook de verschillende objecten die erbij betrokken zijn, zoals orders, producten of klanten. Daarnaast bekijk je de verbanden tussen deze objecten. Hierdoor krijg je een compleet en realistisch beeld van ingewikkelde processen, waardoor je ze beter kunt analyseren en verbeteren.

Process Intelligence maakt het inzichtelijk

Process Intelligence brengt processen niet alleen in kaart, het voegt ook context toe. Waarom vertragen processen? Welke oorzaken liggen hieraan ten grondslag? En hoe kunnen processen beter presteren? Dit wordt inzichtelijk gemaakt en afgestemd op operationele en compliance-doelstellingen. Daarnaast identificeert het gebieden voor kostenbesparingen, efficiëntiewinst en verbeterde klanttevredenheid. Process Intelligence voorziet AI van de nodige input om effectief en relevant te zijn. Het stelt mensen in staat sneller en beter geïnformeerde beslissingen te nemen en actie te ondernemen.

Wake-upcall voor bedrijfsleven: inzicht als sleutel tot weerbaarheid

Nieuwe importheffingen zijn één van de onzekerheden waarmee internationale bedrijven te maken krijgen. Denk ook aan veranderende regelgeving, schommelende energieprijzen, geopolitieke spanningen of natuur- en klimaatrampen. De rode draad? Organisaties die hun processen kennen, zijn weerbaarder.

Inzicht in processen is geen luxe meer, maar een hoeksteen van wendbaarheid, efficiëntie en continuïteit. Zeker in een wereld die razendsnel verandert.

Het is onmogelijk om alle externe risico's uit te sluiten. Maar het is wel mogelijk om interne veerkracht op te bouwen. Dat begint met inzicht en kennis van je eigen processen – van inkoop tot levering en van contracten tot douane-afhandeling. De bedrijven die dit vandaag op orde hebben, zijn niet alleen voorbereid op nieuwe tarieven, maar ook op toekomstige veranderingen.

Christian Tabois is VP Benelux bij Celonis. Celonis is een (van oorsprong Duits) gegevensverwerkingsbedrijf dat software aanbiedt om bedrijfsprocessen te verbeteren.

Donald Trump. Foto: Shutterstock Donald Trump. Foto: Shutterstock
Donald Trump. Foto: Shutterstock

Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: