Expertblogs

Silicon Valley-CEO Wibe Wagemans: 'Tijd voor fundamenteel andere kijk op falen en risico'

 
Startup succes. Afbeelding: Shutterstock.
Afbeelding: Shutterstock.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Silicon Valley-CEO Wibe Wagemans pleit voor een Nederlands startup-fonds voor risico-investeringen. En dat voor de vroege ideeënfase, zonder directe eisen voor omzet of bewijs van succes.

Pionier, serial entrepreneur, CEO en boardmember Wibe Wagemans deelt voor BusinessWise via expertblogs, interviews en webinars zijn kennis over het bedrijfsleven, ondernemerschap en/in Silicon Valley met ons. Op deze pagina lees en zie je alles terug.

Stel je voor dat een 22-jarige Masters-student informatica aan de TU Delft 500.000 dollar krijgt om een startup op te richten, zonder verdere voorwaarden. Geen huis als onderpand, geen bemoeizuchtige supervisie, geen verplichte bestuurszetel. Dat klinkt als een droom, toch? Maar in Silicon Valley is dit de werkelijkheid.

Silicon Valley: 500.000 dollar voor 10 procent

Neem Y Combinator (YC), de startupfabriek die onze zoon, een 22-jarige MIT-student, 500.000 dollar gaf. Ondanks het feit dat hij geen product, prototype of bedrijf heeft - slechts tien slides. Dat komt neer op 50.000 dollar per slide. YC is een instituut dat gokt op potentie, niet op garanties. Met een deal van 500.000 dollar voor ongeveer 10 procent van je toekomstige bedrijf, geven ze jonge talenten de middelen en het netwerk om iets groots te bouwen. Maar laten we eerlijk zijn: dit klinkt voor 'de nuchtere Nederlander' compleet absurd. Hoe kun je iemand financieren die alleen een idee en een vlotte presentatie heeft? Zeker een jochie dat volgens de beste stuurlui aan wal nog nooit iets gepresteerd heeft.

LEES OOK deze expertblog van Wibe Wagemans: waarom onderschatten jullie Silicon Valley?

Het bizarre is dat dit model werkt. Elk jaar laat MIT 1100 nieuwe studenten toe. Bedrijven opgericht door MIT-alumni genereerden ongeveer 1,9 biljoen dollar aan jaarlijkse inkomsten. Deze informatie was up to date tot en met 2014, dus de informatie is verouderd en laat waarschijnlijk honderden miljarden buiten beschouwing.

In Nederland moeten startups vaak eerst met 100.000 euro omzet per maand bewijzen dat ze succesvol zijn

Wibe Wagemans

Airbnb, Dropbox

YC heeft miljardenbedrijven als Airbnb en Dropbox voortgebracht. Maar het blijft een cultureel contrast. In Nederland moeten startups vaak eerst met 100.000 euro omzet per maand bewijzen dat ze succesvol zijn voordat ze überhaupt 500.000 euro financiering krijgen. Misschien is dat waarom Silicon Valley de innovatieplek blijft en Nederlanders vooral met schadenfreude kijken totdat die hoge bomen teveel wind hebben gevangen.

Nationaal startup-fonds voor risico-investeringen

Maar ik denk dat een fundamenteel andere visie op risico en falen ook in Nederland mogelijk is. Wel op landelijk niveau en niet per regio en universiteit zoals het nu gebeurt. Dit bundelen van krachten zorgt niet alleen voor meer beschikbare middelen maar stimuleert een cultuur waarin falen acceptabel is. Creëer een nationaal startup-fonds voor risico-investeringen. Enkel voor de vroege ideeënfase, zonder directe eisen voor omzet of bewijs van succes. Bied fiscaal voordeel voor angel- en seed-investeringen. Ontwikkel belastingvoordelen voor particulieren en bedrijven die in startups investeren, zodat er meer kapitaal beschikbaar komt voor innovatieve ideeën in een vroeg stadium.

LEES OOK deze expertblog van Wibe Wagemans: waarom Stanford het beter doet dan heel Nederland

'100 miljoen euro zou een leuke start zijn'

Hoewel er in het hele land indrukwekkende locaties zijn, huur slechts één innovatiehub in Amsterdam. Geef toegang tot fysieke ruimtes waar ondernemers, investeerders en experts samenkomen om kennis te delen, talent te ontwikkelen en toegang te bieden tot wereldwijde netwerken. De huidige hubs zijn veel te afgesloten.

100 miljoen euro zou een leuke start zijn en wie weet heeft de regering straks een paar miljard extra belastinginkomsten zoals in Finland is gebeurd. En niet vergeten elke mislukking te vieren met een feestje op het dakterras - een waardige afsluiting voordat je aan weer een nieuw avontuur begint.

Het geheim van Silicon Valley - Samen met journalist Eva Schram, schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, vol lessen over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.

Meer expertblogs? BusinessWise Weekly!

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, ook de expertblogs. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte.