Acht jaar geleden stapte ik het kantoor van Terry Winograd binnen, een emeritus hoogleraar informatica op Stanford. Hij doet een beetje denken aan Albert Einstein, met zijn warrige, witte haar. Terry woont nog op de Silicon Valley-campus en vertelt graag over zijn passie voor natural-language understanding (NLU), waar hij zich in de jaren zeventig op stortte. Toen die stroming binnen de kunstmatige intelligentie (AI) op een dood spoor kwam, richtte hij zich op mens-computerinteractie. Zo adviseerde hij Larry Page om een soort webindex te bouwen, wat uiteindelijk uitgroeide tot een bedrijf met een waarde van 1,5 biljoen euro. Ook inspireerde hij Reid Hoffman en Mike Krieger om LinkedIn en Instagram op te richten.
Hoewel de gevaren van AI worden overdreven, betekent dit niet dat onze dagelijkse taken niet zullen veranderen
Waarschuwingen van Elon Musk
Terry vertelde me dat computers na 50 jaar NLU onderzoek nog steeds de betekenis van tekst niet begrijpen. Dit staat haaks op de hype over Large Language Models (LLM's zoals GPT-4) waar we ingebakken hallucinaties voor lief nemen. De hersenen van een vierjarige zijn al oneindig veel beter in het begrijpen van taal dan de krachtigste algoritmen. Hoewel de grootste bedrijven er bedragen met negen of tien nullen instoppen, hebben LLM's geen benul van de wereld buiten de dataset waarop ze zijn getraind. Om deze reden is kunstmatige algemene intelligentie nog lang niet in zicht, ongeacht de waarschuwingen van Elon Musk.
Hoewel de gevaren van AI worden overdreven, betekent dit niet dat onze dagelijkse taken niet zullen veranderen. Vroeger kostte het 500 regels complexe code om iets te doen. Nu kunnen we hetzelfde doen met slechts vijf regels eenvoudige code. Dit zal een enorme impact hebben op onze samenleving en iedereen gaat bijleren.
Samen met journalist Eva Schram schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, vol lessen voor Nederlanders over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Hij deelt stukken uit hun boek in de columns. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.
Financiële en intellectuele mogelijkheden Google en Facebook
Niet alle vormen van programmeren worden echter eenvoudiger. Integendeel, de toptalenten die AI-systemen ontwerpen en problemen oplossen, zijn schaars en verdienen een miljoen plus aandelenopties. Ze zijn 100 keer efficiënter dan een gemiddelde ingenieur.
Terwijl Nederlandse vakgenoten naar Hannover worden gestuurd, dringen de inzichten van Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton en Yann LeCun, de 'Godfathers of Deep Learning', niet door. In 2018 ontving dit trio de Turing Award, die vaak de Nobelprijs voor informatica wordt genoemd. Zowel Hinton als LeCun werden aangetrokken door de financiële en intellectuele mogelijkheden van Google en Facebook, bedrijven uit de Valley. De benodigde investeringen in datacentra en chips (NVIDIA GPUs) zijn intussen een maatje te groot voor Europese bedrijven. Nederland telt maar weinig AI-experts en helaas vertrekken deze vaak naar Silicon Valley of Deepmind in Londen, een dochteronderneming van Google.
Larry Page, Sergey Brin, Sam Altman en Elon Musk, de namen achter de AI- bedrijven, waren allemaal Stanford-studenten in Palo Alto. Volgens Terry is het sterkste punt van Stanford de studenten die het aantrekt. Ze leren de context te begrijpen, niet alleen hoe je algoritmes maakt. Het gaat om de mensen, niet om de technologie.
Startups en grote bedrijven als Philips zouden minimaal één persoon uit de Valley toe moeten voegen aan de board of directors
Elk bedrijf gaat met AI te maken hebben
Om toegang te krijgen tot soortgelijke mensen met context, moeten Nederlanders meer netwerken met de Valley. Landen als Finland en Israël hebben al laten zien dat ze dit veel beter doen. Berkeley-professor AnnaLee Saxenian heeft onomstotelijk aangetoond dat de plaatsen die slagen zijn verbonden met de markten en de waardeketens hier in de Valley. Elk bedrijf gaat met AI te maken hebben dus organisaties als ScaleNL, een initiatief van het Nederlandse consulaat in San Francisco, die faciliteren bij het netwerken in de Valley, zijn cruciaal. Zowel de overheid als het bedrijfsleven zou er goed aan doen veel meer in ScaleNL te investeren. Startups en grote bedrijven als Philips zouden minimaal één persoon uit de Valley toe moeten voegen aan de board of directors zoals ASML heeft gedaan. ScaleNL kan daarbij helpen.
Het AI-marktaandeel van de Valley is alleen maar toegenomen ondanks de in de pers zwaar overdreven Covid-uittocht. Het is aan het Europese ecosysteem om het in te dammen.
Pionier, serial entrepreneur, CEO en boardmember Wibe Wagemans deelt voor BusinessWise via expertblogs, interviews en webinars zijn kennis over het bedrijfsleven, ondernemerschap en/in Silicon Valley met ons. Op deze pagina lees en zie je alles terug.
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week en het laatste nieuws over Studio BusinessWise. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!