Innovatie

AI at Work over nieuwe AI-wet EU: 'Niet iedereen gaat er blij mee zijn'

 
 
Geschreven door:
Leestijd 1 minuut

AI-expert Job van den Berg presenteert AI at Work, een zesdelige videoserie over AI op de Nederlandse werkvloer. In deze aflevering gaat het over de EU AI Act.

Lees verder onder de advertentie

AI. We kijken in deze serie vooral naar alle kansen die de techniek ons biedt. Maar we weten ook allemaal dat er minder mooie kanten aan kunstmatige intelligentie zitten. Deepfake, bijvoorbeeld. Of desinformatie, banenverlies en onze privacyrechten. De EU AI Act moet de risico's van AI verkleinen en tegelijkertijd innovatie een boost geven. Menno Weij, partner Tax & Legal en Tech & Privacy Law bij BDO, gaat met Job van den Berg dieper in op het wettenpakket vanuit de Europese Unie. Als voorbeeld waarbij het mis kan gaan haalt Weij de toeslagenaffaire aan.

De act is best een zwaar gedrocht. Met name voor partijen die het ontwikkelen en andere partijen die het op de markt willen brengen

Gaat AI-wet onze bedrijvigheid en innovatie vertragen?

We kijken naar de vier AI-risicocategorieën die in de Act worden benoemd. Waarin onderscheiden ze zich en hoe beschermen ze burger en bedrijfsleven tegen de gevaarlijke kanten van AI? ,,Het (de Act, red.) is best een zwaar gedrocht, als ik het zo mag zeggen'', aldus Meij in AI at Work. ,,Met name voor partijen die het ontwikkelen en andere partijen die het op de markt willen brengen. Dus niet iedereen gaat er blij mee zijn. Daar ben ik van overtuigd.'' OpenAI, de maker van ChatGPT, is zo'n bedrijf. Ook oud-politicus en technologie-adviseur Kees Verhoeven is aan het woord. Aan hem de vraag: zorgen deze nieuwe wetten niet voor een enorme vertraging op het vlak van innovatie en jaagt het bedrijven als ASML het land niet uit? Je ziet het in aflevering 4 van AI at Work.

AI at Work is geproduceerd en ontwikkeld door Medianauts.

Lees verder onder de advertentie
ai at work over nieuwe ai wet eu niet iedereen gaat er blij mee zijn