Dit artikel is geschreven op basis van onze podcastserie Werken met Gen Z. Daarin gaat expert Jos Ahlers in gesprek met én Gen Z'ers én hun werkgevers. Beluister hier alle afleveringen.
Diversiteit en inclusiviteit. Annemiek Temming (directeur van Social Impact Factory en Innsaeide) en Gen Z'er Mila Ravensberg, een bevlogen en kritische bedrijfskundige met een sterke focus op diversiteit en inclusie, gingen daarover in gesprek met expert Jos Ahlers. Dé vraag: moeten bedrijven grotere stappen zetten om te voldoen aan de wensen van Gen Z op het gebied van diversiteit en inclusie?
'Gen Z biedt inzichten voor toekomst van het bedrijfsleven'
,,Ik geloof dat Gen Z op andere gronden keuzes maakt voor werkgevers", stelt Annemiek Temming. ,,Dus ik kan me voorstellen dat het als werkgever heel goed is om die dialoog aan te gaan. Ik denk dat deze generatie inzichten biedt die van belang zijn voor de toekomst van het bedrijfsleven. En ik geloof niet dat dat de enige reden moet zijn om beleid op het gebied van diversiteit en inclusie te implementeren. Dit zou vooral voort moeten komen uit een bredere kijk op de wereld en de samenleving. Ja, laat je raken door wat je ervan vindt. Maar dat is zeer zeker mijn persoonlijke drijfveer."
Bedrijven denken van ja, we moeten wel, maar doen het alleen maar omdat ze denken dat het een trend is
Mila Ravensberg
Bedrijfsleven: ongemak over diversiteit en inclusie
Gen Z'er Mila Ravensberg ziet vooral veel ongemak bij bedrijven rond deze thema's. ,,Ik neem altijd mijn diversiteit- en inclusiebril mee en geef een frisse reflectie van: hé, dit zie ik gebeuren, wat vind jij daarvan? Of ik ga in ieder geval het gesprek aan. Het ene bedrijf staat al op de bühne, spreekt zich al uit en maakt echt al structurele stappen. Voor een ander bedrijf is het superspannend om op Coming Out Day de vlag uit te hangen. Dus ik zie dat iedereen zich in verschillende fases bevindt. En daar zie je ook dat ongemak. Sommige bedrijven denken van ja, we moeten wel, maar doen het alleen maar omdat ze denken dat het een trend is. Maar het is niet zomaar een trend van een leuke kleur die nu in is. Nee, het is echt iets dat de structuur van je organisatie kan helpen verbeteren en inclusiever kan maken. En ik ga graag dat gesprek aan om van een trend naar, nou ja, meer echte gesprekken te gaan."
Werken met Gen Z-podcasthost is Jos Ahlers (YOUR© creative business company). Hij brengt inzichten mee uit tien jaar onderzoek. Jos is dé spreker voor lezingen over Generatie Z en de Vierde Industriële Revolutie, geschikt voor zowel bedrijfsleven als onderwijs.
Gen Z en bewustwording
,,Waar ik aan moet denken, is een onderwerp dat gericht is op mentale gezondheid. Waarin ik mensen om mij heen hoor. En ook mijn ouders", vertelt Mila. ,,De één zegt misschien: er mag wel ruimte zijn, maar kom op, niet zo aanstellen. Terwijl ik ook om me heen zie hoe fijn het is om even stil te staan met hé, hoe gaat het nou echt met je? En elkaar even op persoonsniveau leren kennen, voordat we samen aan een project beginnen. Ik hoor de oudere generatie zeggen: nou, kom op, gewoon beuken. Terwijl ik liever die regie zelf in handen heb. Dat als ik, bij wijze van spreken, kan zeggen: ik voel me vandaag echt even niet fijn. Ik ga zo meteen naar huis. En morgen pak ik weer een dag."
Waarom is zestig uur werken in de week normaal? Waarom denken wij met z’n allen dat dat succes is? Er is toch veel meer in het leven?
Annemiek Temming
'Gen Z kijkt op andere manier naar werk, naar waarden'
Annemiek Temming: ,,Vanuit onze organisatie bespreken we deze thema's vaak met andere organisaties en we zetten altijd de mensen op de werkvloer centraal. Vanuit eigen ervaringen van mensen, omdat ze ook zelf tegen dingen zijn aangelopen, bijvoorbeeld. Maar ook onderwerpen als mentale gezondheid, inclusie en diversiteit. Weet je, het klimaat, biodiversiteit, eigenlijk zoeken we altijd naar waar iemand affiniteit mee heeft. Dan weet je in één keer: dit ga ik doen. Daar proberen wij altijd op voor te sorteren, zodat het echt uit de mensen zelf komt. En ik denk dat het begint bij het gesprek aangaan. Wat ik mooi vind aan Gen Z is dat zij op een andere manier naar werk kijken. Op een andere manier naar waarden kijken. Ik heb die corporate achtergrond, dus ik weet ook wat het is om zestig uur per week te knallen. De corporate athlete te zijn. En iets sprak mij daar altijd tegen. Waarom is dat normaal? Waarom denken wij met z'n allen dat dat succes is? Dat dat carrière is? Er is toch veel meer in het leven? En dat vind ik het mooie aan deze generatie."
LEES OOK over het onderzoek dat 72 procent van alle Nederlandse Gen-Z'ers het belangrijk vindt dat werkgevers rekening houden met hun privéleven.
Diversiteit en inclusie als essentiële waarden voor Gen Z
Diversiteit en inclusie zijn geen modieuze onderwerpen, maar essentiële waarden voor de nieuwe generatie. Het is niet altijd even makkelijk om over dit thema te praten of om te gaan met de weerstand vanuit andere generaties, maar dat betekent niet dat je het bij de eerste weerstand maar moet laten zitten. Mila: ,,Ga het ongemak aan. Ga in gesprek met elkaar. Daardoor ontdek je misschien overeenkomsten of verschillen die je tot nu toe nog niet zichtbaar had, maar die je wel kunnen helpen in de samenwerking." En Annemiek Temming stelt: ,,Ga gewoon eens kijken bij al die sociaal ondernemers die dit al wel hebben omarmd. Dan zie je dat er heel veel mooie voorbeelden zijn die helemaal niet zo ingewikkeld zijn, maar die je als organisatie ook heel makkelijk kunt omarmen en implementeren."
In onze podcast Werken met Gen Z praat expert Jos Ahlers met Gen Z'ers en werkgevers van Gen Z'ers. Wat speelt er bij deze jonge digitale generatie en hoe werk je effectief samen met deze nieuwste toetreders op de arbeidsmarkt? Luister hier de boeiende aflevering over diversiteit en inclusiviteit.
Meer Gen Z? Meer arbeidsmarkt? BusinessWise Weekly!
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, ook over Gen Z, ook over de arbeidsmarkt. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!