Maatschappelijke impact

Burn-out, buitensporige productiviteit, angst en depressie: Millennials zijn de meest uitgeputte generatie

De generatie die het vaakst wordt getroffen door een burn-out. Foto: Shutterstock Shutterstock
Shutterstock
Leestijd 2 minuten

Burn-out, een staat van fysieke en emotionele uitputting, veroorzaakt door buitensporige chronische stress, wordt ontleed door de Amerikaanse journalist Anne Helen Petersen in haar essay Can't Even: How Millennials Became the Burnout Generation en in onderzoek gepubliceerd door Captain Swing.

In Nederland hadden 1,6 miljoen werknemers in 2022 last van burn-out gerelateerde klachten, volgens dit onderzoek van TNO (zie ook deze factsheet). Liefst 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar gaf aan burn-outklachten te ervaren.

Burn-out: een permanente conditie

Volgens Petersen is burn-out geen tijdelijk probleem, maar een permanente conditie die het dagelijkse leven van deze generatie kenmerkt. De wortel van het probleem ligt in een cultuur die millennials sinds hun kindertijd buitensporige productiviteitsvereisten heeft opgelegd.

Opgegroeid met de gedachte dat succes alleen afhing van je persoonlijke inzet, zien ze nu een heel andere realiteit onder ogen. De belofte van een stabiele carrière en een comfortabel leven stroken niet met een ingewikkelde arbeidsmarkt, stagnerende lonen en steeds hogere kosten van levensonderhoud. Het gevolg is een gehele generatie die in een staat van constante vermoeidheid leeft en probeert te voldoen aan onhaalbare verwachtingen.

Hyperconnectiviteit heeft de situatie verder verslechterd

Een factor die het probleem heeft versterkt is hyperconnectiviteit. De verwachting dat technologie het leven gemakkelijker zou maken is vervlogen. In plaats daarvan heeft hyperconnectiviteit de grenzen tussen professioneel en persoonlijk leven steeds meer vervaagd, wat het bijna onmogelijk maakt om echt los te koppelen. De druk om altijd actief, bereikbaar, en prestatiegericht te zijn, heeft een klimaat gecreëerd waarin rust wordt gezien als tijdsverspilling, in plaats van een fundamentele behoefte.

Diepe psychologische gevolgen voor millennials

Burn-out manifesteert zich niet alleen als fysieke vermoeidheid, maar heeft diepe psychologische gevolgen. Angst en depressie nemen voortdurend toe onder millennials, vaak veroorzaakt door economische onzekerheid en het gevoel nooit ,,goed genoeg" te zijn. De Peruviaanse psycholoog Iván La Rosa benadrukt hoe deze generatie vastzit in een voortdurend cyclus van ontevredenheid: zorgen over de toekomst voeden angst, terwijl spijt over het verleden kan leiden tot depressie.

Het aanpakken van dit fenomeen vereist een culturele verandering: leren grenzen te stellen, erkennen dat niet alles urgent is en stoppen met het verheerlijken van productiviteit tegen elke prijs. Prioriteit geven aan rust betekent niet minder ambitieus zijn, maar zorgen voor een duurzamer leven en daardoor meer vervullend.

Lees ook: Verzuim kostte in 2024 een miljard meer dan jaar ervoor: waren we ziek of 'ziek'?

Bron: Greenme.it, Green Me

Meer BusinessWise? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox