De officiële diagnose bore-out bestaat niet, stelt prof. Dirk Windemuth van het Instituut voor Arbeid en Gezondheid van de Duitse wettelijke ongevallenverzekering duidelijk in een artikel van de Oostenrijkse website News. De term komt niet uit de geneeskunde of psychologie en is dus ook niet het tegenovergestelde van een burn-out, die ontstaat door overbelasting. De bore-out is eerder bedacht door bedrijfsadviseurs. De correcte vakterm is: het ervaren van eentonigheid.
High performers zijn extra vatbaar
Niet iedereen loopt het risico op een bore-out. Sommigen kunnen er goed mee omgaan. Zij zien hun baan als een middel om een doel te bereiken, bijvoorbeeld om de huur te betalen of reizen te financieren. „Veel mensen kunnen goed met eentonigheid leven, ze doen hun werk, maar vinden hun zelfbevestiging na werktijd, bijvoorbeeld in hobby's," zegt Windemuth.
Vooral mensen met hoge prestatiedrang, die vaak onder druk staan en voor hun beroep leven, ervaren sneller stress. Voor hen is het niet ontspannend om langere tijd minder of niets te doen. „Werk geeft het zin en zelfwaarde," aldus Windemuth.
Twee andere belangrijke factoren voor vatbaarheid zijn zelfwaarde en veerkracht. Wie in de werkomgeving een genuanceerd zelfbeeld heeft en zijn prestaties, vaardigheden en doelen kent, is minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen of van zingeving door werk.
Fases van verveling zijn normaal
Fases van eentonigheid of verveling op het werk zijn volkomen normaal en veroorzaken niet meteen bore-outsymptomen. Bijvoorbeeld in vakantieperiodes, dan kan er sprake zijn van inhoudelijke onderbelasting of gewoon weinig werk. Daarom is het moeilijk om verveling preventief te voorkomen.
Als deze toestand van eentonigheid echter langere tijd aanhoudt en het gevoel 'het maakt niet uit of ik er ben of niet' niet verdwijnt, kunnen de symptomen erger worden. Volgens Tom Diesbrock, psycholoog, coach en auteur, kunnen de symptomen van een bore-out lijken op die van stress. Dat zijn: gebrek aan energie, het ervaren van innerlijke leegte, prikkelbaarheid en zelfs depressieve stemmingen. „Daarbij komen slaapproblemen, lichamelijke klachten, hoofd- en rugpijn of maag-darmproblemen," zegt Diesbrock.
Veel mensen komen tot de conclusie dat de baan op zich niet meer vervullend is en veranderd moet worden
Tom Diesbrock Psycholoog
Zo kom je uit een bore-out
Stap 1 - Zelfreflectie:
Heb je het idee dat je baan je verveelt of niet vervult, reflecteer dan eerst zelf welke handelingsopties je hebt, raadt Diesbrock aan. Schrijf op wat je ervaart, wat je belast of wat je mist en wat je precies wenst. Alleen wie zich bewust is van zijn eigen behoeften, kan verdere stappen ondernemen. Meteen naar de leidinggevende stappen kan als ongemotiveerd worden opgevat, waarschuwt de coach.
Stap 2 - Eigen doelen nastreven
Diesbrock adviseert om in de gaten te houden hoe je ervoor staat en wat je wilt. Je kunt bijvoorbeeld eens per jaar reflecteren wat je doelen zijn, waar je naartoe wilt, wat goed en minder goed is gegaan. „Je merkt dan snel dat er iets verandert, dat hoeft niet te eindigen in totale lusteloosheid," zegt Diesbrock.
Als je het niet alleen kunt oplossen, bespreek het dan met je collega's, het team of je leidinggevende. „Beide partijen moeten samenwerken en in gesprek blijven," zegt Dirk Windemuth. Misschien kan iemand taken aan je overdragen en is daar zelfs dankbaar voor? Mogelijk is het zinvol om naar uitdagende projecten te zoeken – ook als die aanvankelijk buiten je eigen functieprofiel vallen. Ook trainingen en workshops kunnen een manier zijn om aan de eentonigheid te ontsnappen.
Stap 3 - Volgende carrièrestappen plannen
„Veel mensen komen tot de conclusie dat de baan op zich niet meer vervullend is en veranderd moet worden," zegt Diesbrock. In sommige bedrijven is het niet gewenst om te zeggen dat je niets te doen hebt. Dan word je al snel als dwarsligger gezien. „Dan heb je weinig kans om iets te veranderen," zegt de coach. Op de lange termijn is een overstap – intern of extern – dan vaak de enige optie.
Lees ook: Wibe Wagemans: 'Zo raakt chronische stress ook CEO's aan de top in Silicon Valley'
Wanneer moet je hulp zoeken?
Je laten ondersteunen door een coach kan zinvol zijn om uit de situatie te komen. „Veel mensen redden het alleen of met hulp van hun sociale omgeving," zegt Diesbrock. Sommige mensen vinden het echter lastig om gestructureerd aan hun persoonlijkheid te werken. Als je al psychische gevolgen ervaart, niet kunt ontspannen of slapen, maag-darm- of rugklachten hebt, kan ook psychotherapie de oplossing zijn.
Bron: News.at
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: